Skip to main content

Csatlakozz be itthon az EuroVelo egész Európát átszövő kerékpárút-hálózatába!

Csatlakozz be itthon az EuroVelo egész Európát átszövő kerékpárút-hálózatába!

Ismerd meg hazánk káprázatos tájait az Eurovelo hazai kerékpáros útvonalain, amelyekre több napos bringatúrát is tervezhetsz az idei nyárra! Magyarországon négy EuroVelo útvonal halad át: az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig futó EV6, a Norvégiából Görögországba tartó EV11, a vasfüggöny-útvonalként emlegetett EV13, valamint a Közép-Európa vizei mentén futó EV14. A túra során tekerhetsz jó minőségű kerékpárutakon, alacsony forgalmú közutakon, forgalommentes aszfalt- és földutakon, festői szépségű környezetben. Mutatjuk a részleteket!

EUROVELO 11 – KELET-EURÓPAI ÚTVONAL

A Norvégia északkeleti csúcsától egészen Görögországig vezető útvonal észak-déli irányban szeli át Kelet-Európát, Magyarországot a Zemplén-hegységnél éri el. A hegységet megkerülve a Bodrog folyó mellett tekerhetsz, Tokajtól pedig zömében a Tisza mentén, háborítatlan természeti környezetben. Árvízvédelmi töltéseken szelheted át Közép-Európa legnagyobb síkságát az Alföldet, ahol teljes kényelemben tapasztalhatod meg a tanyavilág csendjét és a kietlen puszták különleges hangulatát. A Tisza-tóhoz érve figyeld meg az európai szinten is kiemelkedően változatos madárvilágot! Később a repülőmúzeumáról és kerékpáros hídjáról híres Szolnokon tekersz át, mielőtt megérkeznél Ópusztaszerre, a grandiózus Feszty-körképhez. Az út magyarországi szakaszának legvégén Szeged csodás belvárosa számos építészeti és kulturális látnivalót tartogat számodra. A határt átlépve Szerbiában folytathatod utad.

EUROVELO 6 – ÓCEÁNTÓL A TENGERIG

Az Atlanti-óceántól a Fekete-tengerig húzódó útvonal az egyik legnépszerűbb az EuroVelo-útvonalak sorában, hiszen a kerékpárosok egyszerre tapasztalhatják meg Európa kulturális sokszínűséget és a természet közelségét. A Duna mentén haladva felfedezheted Bécs, Pozsony és Budapest gyönyörű városait, világörökségi helyszíneit. A Kisalföld síkságát elhagyva a Börzsöny déli dombjai alatt vezet a végig jó minőségű kerékpárút. (Több szakaszon az útvonallal párhuzamosan közlekedő vonatok egyikére is felszállhatsz.) Budapest lenyűgöző panorámája után gazdag vízi és madárvilágot csodálva tekerhetsz a Csepel-sziget árvízi töltésein. A fővárostól délre fekvő részeken az útvonal még fejlesztés alatt áll, de a táblákat követve a Duna mentén Szerbia felé folytatódik.

EUROVELO 13 – AZ EGYKORI VASFÜGGÖNY NYOMÁN

Európát mintegy 50 éven keresztül vasfüggöny hasította ketté, amely a keleti és nyugati blokk között húzódott. Ennek állít emléket a 13-as számú EuroVelo-útvonal, amely az észak-norvégiai Barents-tengertől a Fekete-tenger törökországi területéig húzódik. Az útvonal egy élő történelemóra, tele a hidegháború és a vasfüggöny időszakának, majd a béke első nyomainak emlékeivel. Magyarországra a Fertő déli részén fekvő Fertődről lép be, majd egy kis ausztriai kitérővel, az impozáns Hubertusz úton érheted el a számos látnivalóval kecsegtető Sopront. Az útvonal ezután déli irányt vesz, több alkalommal átlátogat a szomszédos Ausztriába és Szlovéniába is, Letenye és Barcs között pedig végig horvát területen halad. Barcstól több helyen is jó minőségű, ártéri kerékpárutakon barangolhatsz. Ezt követően felfedezheted hazánk déli tájait: tekerj át a villányi borvidéken, látogass el Harkány termálfürdőjébe, majd kanyarogj végig az ország déli határán, egészen Szegedig. A város fenséges dómját magad mögött hagyva Szerbiában folytathatod utad.

EUROVELO 14 – KÖZÉP-EURÓPA VIZEI

Az Ausztrián és Magyarországon áthaladó útvonal folyók, tavak mentén halad, és számos fürdőhelyet érint. Változatos tájakon vezet utunk, lankás folyóvölgyeken és dombos vidékeken egyaránt. Az EV 14 az ausztriai Zell am See-ből indul, és kelet-nyugati irányban szeli át Magyarországot. A hazai szakasz az Őrség elbűvölő, dimbes-dombos vidékén kezdődik, majd a Zalai-dombság gyönyörű tájain halad át. Hévíz nyílegyenes erdei kerékpárútján áttekerve Keszthelyre érsz, ahol a Balaton-kör északi szakaszán a tanúhegyek árnyékában tekerhetsz. A tó partját elhagyva tükörsima út vezet a főváros felé a vadonatúj BuBa (Budapest–Balaton) kerékpáros útvonalon! Székesfehérvár után eléred a változatos vízi élővilág gal büszkélkedő Velencei-tavat, majd az etyeki dombok után beérsz Budapestre. A termálvíz fővárosa kiváló lehetőségeket kínál egy rövid pihenő beiktatására. Budapest keleti részén folyamatban van az útvonal kialakítása, így a fővárostól Gödöllőig egy rövid vonatozással hidalhatod át a hiányzó szakaszt. Innen folytathatod utad a Gödöllői-dombság, majd a Mátra és a Bükk irányába. A török fürdőjéről híres Eger városát elhagyva gazdag állat- és növényvilágával vár a Tisza-tó ember alkotta paradicsoma, végül a hortobágyi pusztát átszelve elérsz Debrecenbe, az EuroVelo 14 végállomására.

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds