Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalKiskunsági Nemzeti ParkAlföldKiskunság és Duna-Tisza közi síkvidék

Kolon, a vizek birodalma – könnyű túra a Kolon-tó nyílt vizes élőhelyein

By 2021.03.11.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ismerje meg a Kolon-tó sokszínű élővilágát, ezen a rövid körsétán a Bikatorok tanösvényen. A tanösvény három kilométeren mutatja be a Kolon-tó igazi különlegességét, a homokbuckák és a láp közvetlen találkozását.

A tanösvény az elején bevezet az egyik élőhely-rekonstrukcióhoz, a Nagy-vízhez, mely a Kolon-tó legnagyobb, összefüggő nyílt vízterülete. Tavasszal nyári lúd és búbos vöcsök párokat láthatunk, amint fészkelőhelyeiket keresik, illetve nagyobb récecsapatok állnak meg pihenni a vonulásuk során. Nyáron az egyik legszebb védett vízi növényünk, a fehér tündérrózsa virágaiban gyönyörködhetünk.

A túra során a tanösvénytáblák segítségével ismerhetjük meg az egykori tájat, a tájátalakításokat, illetve a homok és a láp különleges élővilágát. A régen halászok által lakott, mára műemlék jellegű B. Bognár tanyát megkerülve homokbuckák vidékére érkezünk, ahol érdemes a lábunk elé is figyelni. A homokban látható szabályos tölcsérek alján bújik meg a különleges vadászmódszeréről híres hangyaleső lárva, de előttünk szaladgálhat a védett, öves homokfutrinka is. A séta során érdemes felfele is pillantani, hiszen egyik legszínpompásabb madarunk, a gyurgyalag kisebb csapatai gyakran ülnek meg itt a fák tetején.

Az utolsó állomáshoz érve, a sűrű nádason keresztül, egy pallósoron haladva érjük el utunk végcélját, a madárlest. A pallósoron sétálva megtapasztalhatjuk, hogy milyen az egykoron itt élő népek számára rejtekhelyet adó nádas hangulata, mely ma számos védett állat otthona. Az Öreg-víznél található leskunyhóból egy 6 hektáros nyílt vízfelület csodás látványa tárul elénk, melyet júniustól szeptemberig a fehér tündérrózsa borít.

A táj minden évszakban különböző, gyönyörű képet mutat, így a tanösvény bejárását egész évben javasoljuk.

Látnivalók

Kolon-tó

A Kolon-tó a Duna–Tisza köze egyik legfontosabb természetes vizes élőhelye, amely a Duna-völgyi szikesek és a Homokhátság között húzódó Turjánvidék közepén helyezkedik el. A változatos vizes élőhelyeket rétek, láperdők és homokbuckák övezik. A tó fejlődéstörténetéből az elmúlt 27.000 évet ismerjük részletesen, s a mintegy 20.000 éve kifejlődött tavi rendszer a Duna-Tisza köze egyik legidősebb tórendszere.

Nagy-víz

A 20 ha változó mélységű (1-1,8 m) nyílt vizet szigetek tagolják, megtörve az erős hullámzást, és pihenőhelyet szolgálva a madarak számára. A mély vizeket sekélyek veszik körül melyeket nem kotrással, hanem zöld nádvágással alakítottak ki. A tó közepén elhelyezkedő vízfelület tömegesen vonzza a parti- és vízimadarakat költési és vonulási időszakban egyaránt. A tó mellett helyezkedik el a kotrási anyag rekultivált depóniája, mely 16 őshonos cserje- és fafajjal került betelepítésre, és az évszázad közepére természetes erdő képét fogja mutatni.

Öreg-víz

A Kiskunsági Nemzeti Park területén az első nagy volumenű vizes élőhelyrehabilitáció (1989), ahol elsődleges célkitűzésként szerepelt, hogy az aszályos években is menedéke legyen a tó különleges halállományának. A közel 6 ha-os nyílt vízfelületet kotrással alakították ki 1,5 m mélységben. Az átmeneti szegélyzónák jelentősége kiemelt, mivel a tavasszal könnyen felmelegedő sekély vizekben kiválóan tudnak szaporodni a halak, mint például a fokozottan védett lápi póc, és a védett réti csík.

Bikatorok

A Kolon-tó nyugati oldalán található homokbuckás vidék valaha 3 000 ha-on terült el, mely összefüggően több mint 10 km-en határolta a tavat. Az Alföld egykori impozáns tája mára feldarabolódott s alig egytizede maradt meg természetes állapotban, melyeket ma Bikatorok, valamint Reviczky- és Matyó-halom néven ismerünk. A mára megmaradt természetes homoki élőhelyek nemcsak hazai, hanem az Európai Unió által is védett értékek. Az élővilág mellett a szélfútta buckavidék természetes felszíni formavilága is ritka kincs.

+ Programtipp

Izsák, Aqua Colun tanösvény

Az Aqua Colun tanösvény 6 km-en ismerteti a Kolon-tó jelenlegi állapotát és bemutatja a nagy kiterjedésű nádas-mocsár gazdag élővilágát. A tanösvény végén kilátótoronyból figyelhetjük meg az elénk táruló, hatalmas kiterjedésű nádas mozgalmas életét. A tanösvény egész évben, szabadon látogatható.

További információkTérkép

Páhi, Kolon-tavi Orchideák tanösvény

A tanösvény nyolc kilométeren át vezeti a látogatókat a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén. Fő témája a Kolon-tónál megtalálható orchidea fajok bemutatása, de emellett sok más érdekességet tudhatunk meg az itteni élőhelyekről és természetvédelmi kezeléseikről. A hazai kosborok kedvelői számára a május-júniusi időszakot ajánljuk, mivel a legtöbb orchidea ekkor virágzik. Érdemes azonban az év többi szakaszában is kilátogatni a területre, például az őszi aspektusban csodálatos látvány, ahogy az őszi kikerics virágai rózsaszín tengerként borítják a gyepeket.

További információkTérkép

Soltszentimre, Csonka-torony

Soltszentimre határában található pusztatemplom, Árpád-kori emlékmű, mely a 11. században épülhetett. Jellegzetessége, hogy többféle építőkövet is felfedezhetünk benne, mint például Kolon-tavi réti mészkövet, római égetett téglát és vulkáni eredetű kőzeteket is.

Térkép

Soltszentimre, Túzok-torony

Soltszentimre központjától nyugatra, 5 km-re található a Túzok-torony. A toronyból megfigyelhetjük a szikes puszta élővilágát, áprilisban a kora hajnali órákban akár a túzokok násztánca a dürgés is látható. Május-júniusban a kék vércsék családi életétől hangos a puszta, míg az éles szeműek az ürgéket is megpillanthatják.

Térkép

Fülöpszállás, Rekettyés

A Kolon-tó környezetének egyik legszebb és legjobb vízháztartású láprétje. A réten sétálva sok helyen érezhetjük talpunk alatt a tőzeg felhalmozódást. Több védett növényfajnak is élőhelye, például a kormos csáténak, a keskenylevelű gyapjúsásnak, a szibériai nősziromnak és számos orchidea fajnak. A területen költ a haris, nagy póling és nagy goda, valamint a szalakótáknak is költő- és táplálkozóhelye. Július közepétől rajzik a vérfű hangyaboglárka, mely kizárólag az őszi vérfű virágába rakja petéit.

Térkép

Fülöpszállás, Kelemen-szék

A Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tórendszerének eredeti állapotát ma is őrzi a Kelemen-szék. A Gulipán tanösvény végén levő madárlesből minden évszakban megfigyelhetők a gyepeken, vagy a sekély vízű tó vizén táplálkozó madarak.

További információkTérkép

Szabadszállás, Strázsa-hegy

A Szabadszállás mellől induló sárga körtúra útvonala átszeli a Felső-Kiskunság Ős-Duna által épített, mára fenyvesekkel és nyárfákkal borított homokbuckáit (a Strázsa-hegyet, a Barátok-hegyet, a Lófogó-hegyet, a Látó-hegyet és a Lófogó-dombot), melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, szurdokvölgyek tarkítanak.

Térkép

János Vitéz Látogatóközpont, Kiskőrös

Az 1845-ben épült klasszicista kúriában helyet kapó János Vitéz Látogatóközpont korszerű technikai megoldásokkal, tabletes vezetéssel mutatja be Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, segíti a tanulás élményszerűvé válását, amelyekkel a fiatalabb korosztály kulturális és irodalmi értékek iránti érdeklődése is könnyen felkelthető.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 4.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Soltszentimréről a benzinkút mellett kell befordulni a murvás útra. Az első földút lehetőségnél jobbra kell kanyarodni, majd ennek a végén balra. Beérünk egy tanyaközpontba, majd az első lehetőségnél jobbra fordulunk és a sárga túrajelzésen elérünk a Nagy-vízig, mely a túra kiindulópontja.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds