Skip to main content

Túrainfó

A révtől a kerékpárúton indulj Kismaros irányába, majd a jelzést követve fordulj balra a hegyek felé, kelj át a 12-es úton, és el is kezdheted a kapaszkodást. A nyaralóövezetet fokozatosan felváltja az erdő, itt letérhetsz a Törökmezői turistaházhoz, az egykori Pálos kolostor helyén kialakított emlékhelyhez, vagy a Toronyalja horgásztóhoz. Kóspallag után aszfaltozott erdészeti úton folytatod az emelkedést. A Szent Orbán fogadóig lehet számítani némi forgalomra a keskeny úton, utána viszont egy 200 méteres szakaszon földút váltja fel az aszfaltot. Ezután visszatér az aszfalt, de forgalom gyakorlatilag nincs, legfeljebb a fakitermelésnél használt teherautókkal találkozhatsz időnként. Innen a Börzsöny a legszebb útvonalán haladsz: a sűrű erdővel benőtt hegyoldalak látványa kárpótol a nehézségekért. Az aszfaltnak néhány kilométerrel Nagybörzsöny előtt szakad vége a lejtő alján, innen földúton érkezel Nagybörzsönybe, az egykori királyi bányavárosba.

Látnivalók

Szent István templom, Nagybörzsöny

A Nagybörzsöny határában álló Szent István templom kihagyhatatlan látnivaló. A románstílusú Árpád-kori templomhazánk egyik legszebb állapotban megmaradt műemléke. A templom parkolójából indul a Nagybörzsönyi Kisvasút Tanösvény, amelyet végigjárva megismerheted a település és az erdei vasút kapcsolatát.

Tűzoltófa, Kóspallag

A 2015-ben az év faja versenyben is elismert 120 éves csertölgy a település látványának meghatározó része. A fa alól megkapó kilátás nyílik a településre, és a környező hegyekre.

Kálvária, Kóspallag

Az idén száz éves kálváriához felkapaszkodni nem könnyű feladat, de ahogy mondani szokás, a látvány kárpótol az erőfeszítésekért. Viszonylag fiatal építményről van szó, a keresztek és építmények a helyi mesterek alkotásai, akik máig itt élnek a faluban.

Vízimalom, Nagybörzsöny

Az 1800-as évek közepén épült műemlék vízimalom a főtértől nem messze, a patak partján található. A tökéletes épségben megmaradt épület és berendezés mellett egy állandó kiállítást is megtekinthetsz a malomipar történetéről.

Tájház, Nagybörzsöny

A településre német mestereket hívtak a bányaipar fellendítésére, ennek állít emléket a helytörténeti múzeumnak és bányamúzeumnak is helyt adó Tájház. A változatlan formában ránk maradt szabad kéményes konyhában a20. század elején élt német háziasszonyok konyhai felszerelésével, és ételkészítési módszereivel ismerkedhetsz meg, a hátsó szobában pedig a helyi népviseletben gyönyörködhetsz.

+ Programtipp

Transzbörzsönyi kisvasút

A Börzsöny legszebb vonalvezetésű kisvasútjának sínszálait több mint száz éve koptatják a járművek. Valaha a hegység kitermelt faanyagának szállítására jött létre, majd az egyik legforgalmasabb gazdasági vasút lett a kőszállításnak köszönhetően. Ma csúcsfordítók, völgyfőket kerülő hurkok, vadregényes erdei környezet teszik izgalmassá az utazást a Dunától a Börzsöny mélyére vezető, több mint 20 kilométer hosszú vonalon.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 32.6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Nagymaros a 12-es főúton, és a 70-es MÁV vonalon közelíthető meg. Amennyiben vonattal jössz, a Nagymaros-Visegrád megállónál érdemes leszállni.

Nagymaros Komp

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds