Skip to main content

Bringás tókörök – ne csak kerülgesd, kerüld meg őket!

Bringás tókörök – ne csak kerülgesd, kerüld meg őket!

Most, hogy már javában pörög a bringás szezon, van egy jó tippünk, vagyis mindjárt fél tucat. Pattanj te is két kerékre, és tekerd körbe valamelyik csodás tavunkat! Vagy akár szép sorban mindegyiket. Leendő tókerülőknek adunk most hat ötletet.

Tatai tó

A tatai Öreg-tó megkerülése örök hétvégi, családi klasszikus, mert a gyerekek is imádják, és sikerélmény lesz számukra az alig 20 kilométeres táv letekerése! A tó kiváló adottságokkal rendelkezik egy egész napos programhoz, hiszen a Tatai várnál és az Esterházy-kastélyban az épített örökséget ismerheted meg, a Kálvária-dombon lévő kilátóból pedig gyönyörű kilátást élvezhetsz a városra. Bármikor megállhatsz pihenni, elszürcsölni egy limonádét vagy hűsölni egy fagylaltkehely társaságában. A tókörnek ugyan nem része, de a tatai Fényes tanösvény vagy a Magyar Nemzeti Múzeum vértesszőlősi régészeti lelőhelyének felkeresésével is színesítheted a programot.

Hossz: 20 km

Deseda-tó

A Deseda-tóhoz Kaposvárról bringaút vezet, így az autóforgalom biztosan nem zavar majd tekerés közben. Ha eléred a tavat, hamar rájössz, milyen különleges a hely: igazi szabadidős paradicsom. A túlnyomórészt aszfaltozott kerékpárút és a három bringás pihenőhely családostul is felhőtlen élménnyé varázsolja a kerekezést, miközben a tó minden sarka kikapcsolódásra hív. Ne hagyd ki az arborétum meglátogatását, a lombkorona-tanösvény panorámája is felejthetetlen! Ha extrémebb kalandra vágysz, a tó déli végében húzódó wakeboard-pályán próbálhatod ki magad. A nap zárásaként a Fekete István Látogatóközpont remek kiállítása teheti teljessé a Deseda-élményt.

Hossz: 25 km

Velencei-tó

A Velencei-tó megkerüléséhez nem kell különösebb edzettség, hiszen szinte végig sík terepen tekerhetsz. Ha vonattal érkezel a tóhoz, a tókerülést akár a vasútállomásról is indíthatod. Csodáld meg a kilátást a Gárdonyból Dinnyés felé tartó szakaszon a Sarvajc-kereszt és -kilátó tornyából, ahol a nádtető árnyékából bepillanthatsz a madárvilág titokzatos életébe. A következő állomás Pákozd: pihenj meg a Pákozdi Pagony Arborétum és Vadasparknál, melynek közvetlen szomszédságában találod a Pákozdi Katonai Emlékpark Nemzeti Emlékhelyet. Továbbtekerve Velencén a Korzó és a szabadstrand csábít pihenésre, mielőtt a tó déli partján visszatérnél Gárdonyba.

Hossz: 33 km

Fertő tó

A klasszikus Fertő tavi túra minden bringásnak igazi csemege! A határokon átnyúló túrakört érdemes többnaposra tervezned, hisz sok látnivalót tartogat. Megcsodálhatod az Esterházy-kastélyt Fertődön, időutazást tehetsz a hegykői Csipkeházban, gyönyörű kilátás tárul eléd a fertőbozi Gloriette-kilátóból, Balfon pedig megkóstolhatod a híres gyógyvizet. Fertőrákoson a kőfejtőt és a Mithras-szentélyt nézd meg, ha pedig kicsit kinyújtóztatnád lábaidat, nézz körül Ruszt hangulatos óvárosában. Kávézz Neusiedl am See (Nezsider) mólóján, majd délnek fordulva meg se állj Podersdorf (Pátfalu) emblematikus piros-fehér világítótornyáig! Ráadásul választhatsz a Fertő tavi nagy és kis kör közül, így egy vagy több naposra is tervezheted a kirándulást.

Nagy kör hossza: 120 km

Kis kör hossza: 60 km

Tipp: augusztus végéig hétvégenként a Fertő-táj vonatjáratokkal is közlekedhetsz Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között. A GYSEV vasúttársaság úgy állította össze ezek menetrendjét, hogy optimális csatlakozási lehetőséget biztosítson a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkezőknek is. A járatokat az ingyenes kerékpárszállítást biztosító Fertő-táj felfedező jegy vásárlásával veheted igénybe.

Tisza-tó

Bringázz tökéletes aszfaltminőségen, autóktól elzárt területen, az Alföld ember alkotta paradicsoma körül kialakított gátkoronán! Gyönyörködj a Tisza-tó páratlan szépségében a 2021-es Év Kerékpárútjáról! A háborítatlan ártéri erdők és a síkságok egyedülálló állatvilág otthonai – üregi nyulakat és szarvasokat is megpillanthatsz erre. De jól kiépített strandokból sincs hiány. Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban megnézheted Európa legnagyobb édesvízi akváriumát, Poroszló és Tiszafüred között pedig a 2020-ban épült biciklis hidakon kelhetsz át kényelmesen a vízen. Ha elfáradtál, vagy hajóznál inkább, rövidítsd le a kört az új biciklis komppal, ami Tiszaderzs és Dinnyéshát között közlekedik!

Hossz: 65 km

Balaton

Tekerd körbe Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát, amely körül 200 kilométer hosszú kerékpáros körút fut! Mivel a bicikliút javarészt a tó közvetlen közelében halad, ha kedved tartja, bármikor megmártózhatsz a magyar tengerben. A Balaton északi oldalán tanúhegyek és szőlősorok váltják egymást, így akár egy bakancsos kiránduláson vagy bortúrán is bebarangolhatod a meseszép vidéket. A déli oldalon is izgalmas kitérőket tehetsz, akár a Kis-Balaton, akár a Somogyi-dombság változatos tájain. Ha kibővítenéd a kört, a Balatontól Budapestig is eljuthatsz bringával, a BuBa útvonalán.

Hossz: 203 km

Tipp: tervezz magadnak biciklis túraútvonalakat, vagy válassz tematikus túrák közül a BalatonBike365 weboldal és applikáció segítségével, amellyel feltérképezheted a balatoni térség látnivalóit is. Látogass el a balatonbike365.hu-ra, vagy töltsd le a telefonodra a 2021-ben az év applikációjának választott BB365 alkalmazást, melynek adatbázisában 1000 km kerékpározható út, több mint 70 tematikus túra, 22 bringás pihenő, 4 szolgáltatóközpont és ezernyi kerékpárosbarát helyszín közt böngészhetsz!

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds