Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Fedezd fel a Miród-forrást!

By 2023.06.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A vasfüggöny vonalában különleges nyugalom és érintetlen természet fogad. A csákánydoroszlói vasútállomástól indulva haladj Kemestaródfa irányába. A faluban tábla jelöli a Mária út megállópontját, a Miród-forrást, melyről az a hír járja, hogy vizének gyógyító hatása van. Az oda vezető utat stációk szegélyezik, amelyek mindegyikét egy-egy falubeli család “fogadott örökbe” és tart rendben. A forráshoz vezető békés, erdei ösvény igazi ráhangolódás az elcsendesedésre. Rendezett természeti környezet, nyugalom és kialakított pihenőhely vár itt rád. Az osztrák-magyar határ vonalán található, völgybéli forrástól, a Mária út jelölését követve elérkezhetsz Magyarbüksre, az elfeledett falu területére. Az ottlakók, mielőtt még felhúzták volna a vasfüggönyt, kitelepültek a határ túloldalára. Ez körülbelül 75 éve volt, azóta a falu eltűnt. Nem volt nagy falu, de a nevét már a 14. században jegyezték. Érdemes felfedezned az eltűnt falu történetét, ahol a házak helyét ma már csak a vadregényes, már-már misztikus erdő övezi. Az ösvényeken folytatott kalandozás során ne felejtsd el megcsodálni a kockásliliomokat sem. A főúton átkelve, egy erdei úton jutsz vissza a csákánydoroszlói vasútállomásra.

Látnivalók

Csákánydoroszlói Batthyány-kastély

A csákánydoroszlói várkastély vagy Batthyány-kastély a XVI. században épült, reneszánsz stílusban, míg tornya 1610-ben lett kész. Parkjában, a várkertben számos értékes, idős fa él. Itt áll az úgynevezett „Fejetlen szobor” is, amely nagy valószínűséggel egykor a Batthyány család síremléke lehetett – erre utal a kőből faragott lepellel letakart urna. A szobrot a helyiek nevezték el így, mert az eredetileg a tetején elhelyezett urna sokáig ledöntve, a talapzat mellett hevert. A parkban álló Mária-kápolnán a főúri család címere látható, míg az épületben a karján a kis Jézust tartó Szűz Mária-szobrot helyeztek el.

Miród-forrás

Az első írásos emlékek a forrásról 1248-ból, a pontos, hiteles és új adat viszont 1864-ből származik. Egyes írásokból kiderül, hogy régebben a falusiak és a környékbeliek korsókkal felszerelkezve jöttek a forráshoz, hogy vigyenek haza a vízből, mivel az a hír járta, hogy a forrás vize gyógyító hatású. A forrás mögött, a partoldalban egy oltárkápolna található, benne egy Szűz Mária-szoborral. Mára a Miród-forrás a Mária út részeként a térség jelentős turisztikai látványosságává vált.

+ Programtipp

Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont, Csákánydoroszló

Csákánydoroszlóban, az Őrség kapujában 2022 tavaszától megtekintheted a „A Rába csodálatos világa” című kiállítást a látogatóközpont főépületében. A tárlat hazánk negyedik legnagyobb vízfolyásának élővilágát és történelmét mutatja be az érdeklődőknek interaktív eszközökkel. Egy élményekkel teli kalandozásra készülj, amelyen rengeteg tudással is gazdagodhatsz!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

A Szentgotthárd-Szombathely vonalon közlekedő vonattal elérhető a csákánydoroszlói vasútállomás.
Személyautóval a 8-as számú főútról vagy az M80-as autóútról közelítheted meg.

Kiindulási pont: Csákánydoroszló, Vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Berki Vendéglő és Hotel –Körmend

Honlap

MJUS Resort&Thermal Park-Körmend

Honlap

Berki Hotel-Körmend

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds