Skip to main content

TOP 5 hely a Mátrában

TOP 5 hely a Mátrában

A mátrai csend és jó levegő nyugalmat kínál, de ha izgalomra vágysz, akkor is itt a helyed! Jól esik hűsölni a patakok partján, kortyolni a csevicék gyógyvizéből, rácsodálkozni az ország legnagyobb természetes vízesésére. Másra vágysz? A Mátra vonulatain számtalan csúcs és kilátó vár, többről az Alföldtől a Tátráig ellátni. Vágj neki, nézz körül az ország tetejéről, nem fogsz csalódni, és visszajáró felfedező leszel!

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. KÉKESTETŐ

Az ország legmagasabb pontja kihagyhatatlan a mátrai bakancslistádról! Gyönyörű panorámájával és friss, magaslati levegőjével, a TV-torony kilátóval, sípályájával a túrázók kedvelt célpontja, a legendás Országos Kéktúra útvonal része. Kékestető 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhely.

2. ILONA-VÖLGYI VÍZESÉS

Csodáld meg Magyarország legmagasabb természetes vízesését! A 10 méter magas vízesés, amely hóolvadás vagy nagyobb csapadék után a leglátványosabb, ideális kirándulási célpont felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt, egyben az Ilona-patak mentén kialakított tanösvény végállomása is.

3. MÁTRAVASÚT

A kisvasút közel száz éve kanyarog a Mátra vadregényes tájain. Gyöngyösről indulva két vonal közül választhatsz: a rövidebb szárny vonata a környék fő turistaútjainak kiindulópontjában fekvő Mátrafüredre zötyög, nyitott kocsijaiban kerékpár is szállítható. A hosszabb, Szalajka-házhoz vezető szárny igazán vadregényes 50 perces utazást kínál, végállomásáról indulva pedig kiváló erdei túracélpontokat találsz.

4. SIROKI VÁR

A Bükk és a Mátra határán, a Tarna patak mellett áll a Siroki vár, az ország egyetlen barlangvára. Innen nemcsak elképesztő panoráma tárul eléd a hegyvonulatokra, de még a török hódoltságot bemutató kiállítást is megnézheted. A várat a szomszédságában lévő, helyi legendákkal övezett Barát és Apáca sziklákról és a Törökasztalról is megcsodálhatod.

5. TARNASZENTMÁRIA TEMPLOMA

Látogass el az ország legrégebbi, ma is működő templomába! A tarnaszentmáriai templom a X-XI. század fordulóján épülhetett, szorosan köthető az Aba nemzetséghez. Nincs állandó nyitvatartása, ám ha felhívod a templomajtón lévő telefonszámok egyikét, a barátságos helybéliek kinyitják a templomot, ha arra jársz!

További blogposztjaink

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds