Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlZalai-dombság és Kemeneshát

Kultúrtörténet a Vasi-Hegyhát Natúrparkban

By 2023.06.28.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Vasi-Hegyhát-Rábamente Vas vármegye déli részén, az Őrség és a Göcsej szomszédságában várja felfedezőit. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink hátrahagyott öröksége teszi igazán egyedivé és változatossá a térséget. A Vasvárról induló túra során áthaladsz Alsóújlakon, ahol megcsodálhatod a természeti környezetükben élő honos és őshonos állatfajokat, a magyar szürke szarvasmarhát és a mangalica különböző fajait. Ezt követően az országos ismertségnek örvendő Jeli Varázskert irányába kerekezel tovább, amit nem csak április-május környékén, a rododendronvirágzáskor érdemes felkeresni, hiszen az év minden szakában, például a hortenzia virágba borulásakor is bámulatos.

Érdemes megpihenni és elfogyasztani egy pohár finom bort a túra következő állomásán, az oszkói pincesoron. Amíg megpihensz az árnyat adó fák alatt, megcsodálhatod a tájat és az idilli zsúpos pincéket, melyeket igyekeznek megőrizni az utókor számára. Utad következő pontján a felfrissülést az olaszfai Kneipp Vizesház garantálja. A kerékpártúra során felfedezheted a Vasi-Hegyhát Natúrpark apró településeit, valamint Vasvár városát. A natúrpark természeti értékeit és egyben arculatát meghatározzák a településektől nem messze található kisparcellás szőlőhegyek, valamint a nagy kiterjedésű tölgy- és bükkerdők. A térségre jellemzőek a falusi, vidéki hagyományok, melyek közül számos ma is él az értékőrző közösségi munkának köszönhetően.

Látnivalók

Jeli Varázskert

75 hektáron terül el a hatalmas Jeli Varázskert, ahol az ember minden látogatás alkalmával talál felfedezésre váró terepet. A kertet nemcsak hazánk, hanem egész Európa egyik legkülönlegesebb arborétumaként tartják számon. Az „örökké zöldellő kertet” Gróf Ambrózy-Migazzi István alapította. A rododendronok virágzásáról elhíresült arborétumot nem csak május-június környékén érdemes felkeresni, hiszen áprilistól egészen szeptemberig várják a látogatókat a szezonálisan nyíló virágok és az örökzöld erdők. A kert különlegessége az óriások erdejében található lombkoronasétány, amelyen testközelből ismerheted meg a fenyőritkaságokat.

Kneipp Vizesház, Olaszfa

Olaszfa olyan, akár Toszkána, csak kicsiben. Az olaszok által lakott barátságos faluba érdemes ellátogatni, ha nyugalomra és testi-lelki feltöltődésre vágysz. A vendégszeretetéről híres kis hegyháti településen található a Kneipp Vizesház. Sebastian Kneipp elve az volt, hogy a testet és a lelket egyszerre kell gyógyítani, ezen elv mentén jött létre a Kneipp Vizesház, amit egy gyógynövényes kert ölel körbe, ahol a szőlőlugasok árnyékában tudnak megpihenni az arra vágyók. A házba 2 tonna sótéglát építettek be, ahol a látogatók kikapcsolódhatnak a vizes kúra után. A házat az óvodások is nagy örömmel használják, megismerkedhetnek a kertben található gyógynövényekkel és foglalkozásokon vehetnek rész a sótéglás szoba gyógyító levegőjében. A ház fő attrakciói a ház végében kialakított fürdők és leöntések, a vizes kezelések és a vizes szoba.

Oszkói Hegypásztor Pincék

Közel 2 hektáros területet ölel fel a Hegypásztor Birtok, amely a Vasi-Hegyhát egyik kistelepülése mellett, Oszkón található. A hegyet a jó levegő, a csendes környezet, valamint a népi építészet emlékei teszik egyedivé, melyeket a zsúpfedeles présházakban figyelhetsz meg. A birtokon arra törekednek, hogy a hagyományos életvitelt mutassák meg a város zaja elől menekülő turistáknak, ezzel együtt igyekeznek a környezettudatos életmódot is közelebb hozni a vendégekhez. Ugyanakkor a mai kor igényeihez igazították a megújuló energiaforrásokkal ellátott szállásépületeket, melyek a pincék közvetlen közelében találhatók. Áramellátáshoz a nap energiáját használják, és saját vízrendszerrel rendelkeznek, melyet egy fúrt kút biztosít a vendégek számára. Szezonálisan szervezett programokkal, előadásokkal, túrákkal várják az ide látogatókat.

Helytörténeti Múzeum, Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár

A vasvári domonkos kolostor ad otthont a Helytörténeti Múzeumnak, ahol megcsodálhatod a Domonkos Rendtörténeti Gyűjteményt. A legrégebbi ma is álló, koldulórendi kolostorépületben található páratlan kiállítást 2001-ben nyitották meg, a Magyar Millennium ünnepségsorozathoz kapcsolódóan. Az elmúlt két évtizedben a szétszóródott anyagokat igyekeztek felkutatni és visszaszerezni a rend számára, valamint megfelelő körülmények között elhelyezni és bemutatni őket a gyűjteményben. Így a domonkos rend a XXI. században is jelen van Vasváron, mégpedig gazdag múltjával.

Őshonos Állatpark, Alsóújlak

A Jeli Arborétum szomszédságában található a 80 hektáron elterülő káprázatos major, ahol őshonos és honos állatfajokat figyelhetsz meg természetes közegükben. A major nagysága adja változatosságát: erdők, erdősávok, ligetek, mezőgazdasági útvonalak, gazdasági területek határolják és teszik sokszínűvé a vidéket. A karámokkal és villanypásztorral körülhatárolt részen a magyar szürke szarvasmarha és a magyar házi bivaly gyönyörű példányai legelnek borjaikkal. A terület otthont ad az őshonos rackának és cigaja juhoknak is. Kecskéket, pónilovakat, csacsit és pulikutyát is láthatsz, ha ellátogatsz a majorba. A gazdaság gerincét a mangalicák adják, aminek több fajtáját tartják a tulajdonosok.

+ Programtipp

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült ház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú, festett, faragott deszkaoromzat. Az udvaron gémeskút és kovácsműhely áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Mindszenty bíboros szülőfaluja

1892-ben Csehimindszenten született Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása. Szülői házát emlékházzá alakították, ma a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” című kiállításának ad otthont. A településen Mindszenty bíboros keresztelő és újmisés temploma is megtekinthető, valamint egy keresztút, amelyen Mindszenty kálváriája is látható.

Sibrik-kastély

A Sibrik család szarvaskendi kúriája Döbörhegytől és Döröskétől nem messze található. A Sibrik Vas vármegye egyik legrégebbi családja, hosszú évekig birtokolták a környező területeket, melyek később a Széchenyi családhoz kerültek. A kastély kívülről ma is megtekinthető, az épület hangulatos parkjában padok várják a megpihenni vágyókat.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 55.6 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Személyautóval a 8-as főútról vagy a 74-es útról közelíthető meg. Autóbusszal Zalaegerszeg és Szombathely, illetve Körmend irányából közlekedő járatokkal érheted el. Vasúton is megközelíthető a város a Szombathely-Zalaszentiván vonalon közlekedő szerelvényekkel.

Kiindulási pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár, Kossuth u. 1, 9800

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Jeli’kát büfé infópont

A Jeli Varázskert pénztára mögött büfé és infópont várja a felfrissülésre vágyó látogatókat. Frissítőn és ételen kívül információkkal és kiadványokkal, térképekkel is tudnak szolgálni az érdeklődők számára.

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak. Ünnepek közeledtével akár kézműves foglalkozásokon is részt vehetsz.

Vindő Étterem-Vasvár

Honlap

Vaskapu Fogadó

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds