Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékePilis

Erdei körtúra Pilisszentlászló környékén

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Változatos terepviszonyokat felvonultató, autómentes túraútvonal hív kalandra! Érdemes olyan kerékpárral nekivágnod, amivel erdészeti földutakon is jól boldogulsz. Pilisszentlászlón a Kis Rigó Vendéglő mellett kezdődik a PB1-gyel jelzett kerékpárút, ami az első kilométereken élvezetes gurulással indul egy kitűnő minőségű erdészeti műúton. Az Öreg-nyílás-völgyet elérve jobbra tarts, itt kellemesen emelkedik majd az út, pont nézelődő tempóban tudsz haladni a Sikárosi-rétig, ahol érdemes időzni kicsit és befogadni a hatalmas teret, ami előtted kinyílik. Balkéz felől hamarosan egy széles földút kezdődik, ez továbbra is a PB1-es út, amin a zöld kerékpárosjelzés vezet.

Kalandos és semmiképp sem kezdőknek való út vár itt rád: az erdei szerpentin többnyire erősen emelkedik, földes-köves nyomvonalon kell tekerned. Nagyjából az emelkedő tetején egy irtás szélére jutsz, itt balra kitekintve csodálatos kilátás fogad, az alattad elterülő völgyeken keresztül a Budai-hegység vonulatait is kiveheted. Sötétebb erdei szakaszhoz érkezel, ahol gyakran megmarad a csapadék is, érdemes erre felkészülni, míg el nem éred a keresztben haladó erdészeti aszfaltutat, amin jobbra kanyarodva ismét a suhanásé a főszerep: a Királykúti-nyergen át az Öreg-nyílási elágazásig nem nagyon kell bajlódnod a tekeréssel! Az utolsó kilométerek egy jól megérdemelt mászással koronázzák meg ezt a remek túrát.

Látnivalók

Sikárosi Erdészház

A családias hangulatú erdei szálláshely a Visegrádi-hegység egyik békés völgyében, a Bükkös-patak mellett, a Sikárosi-rét szélén található. A nemrég felújításon átesett vadászház Szentendrétől mindössze 11 kilométerre, jól megközelíthető helyszínen, hat szobával várja a környékbeli vadászterületre érkezőket.

Kárpát-forrás

A gyönyörű erdei környezetben található forrás és a körülötte elterülő, sütögetőhelyekkel és padokkal rendelkező népszerű pihenőhely Szentendréről és Pilisszentlászlóról is könnyedén megközelíthető, akár kisgyermekekkel vagy babakocsival is. A Bükkös-patak vizét tápláló forrásra a műúttól alig pár száz méterre bukkanhatsz.

+ Programtipp

Spartacus-ösvény

Visegrád és Pilisszentlászló között találod Magyarország egyik legkultikusabb túraútvonalát, amit kedvesen kígyózó, keskeny erdei ösvényei és az Öreg-pap-hegy oldalából eléd táruló börzsönyi és dunakanyari panoráma tesz felejthetetlenné. A régebben csak vadászok által használt útvonal száraz időben akár gyerekekkel is biztonságosan bejárható. A panorámaösvény végig kellemesen emelkedik, és változatos terepekkel, kilátásokkal hív kalandra.

Prédikálószék

A 639 méter magas Keserű-hegy tetején található, 12 méter magas, felfelé kiszélesedő, fából készült kilátó mintegy 70 nm alapterületű, és három szintjén informatív táblák adnak összefoglaló képet a térséggel kapcsolatban álló magyar királyainkról. Páratlan szépségű panorámájában helyet kap szemben a Szent Mihály-hegy, alattad a kanyargó Duna, jobbkézre a visegrádi vár és a Salamon-torony, balra pedig a hegyvonulat alatt Dömös és Pilismarót települései.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 24.1 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Pilisszentlászló Szentendre és Visegrád között műúton megközelíthető. Autóbuszjáratok Szentendre felől közlekednek.

Kis Rigó Vendéglő, 2009 Pilisszentlászló, Sikárosi út

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kisrigó étterem

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds