Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Nagykopasz-hegyi túra

By 2023.11.29.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Nagykopasz-hegyre Tokajból több út is vezet. Ha vonattal érkezel, vedd célba az állomással szemben fekvő Szerelmi pincesort. Innen indul ismertető tábláival a Borostyán tanösvény is. A pincék után a zöld, majd a piros jelzésen haladva, a Lencsés-völgyi bánya felé tartva magas löszfalak közt vezet utad. A Szeles-tetőig rövid, de meredek, kaptatós az ösvény. Igazi comb- és vádlipróba, hiszen 4 kilométeren több, mint 400 métert emelkedik. A piros háromszög tér ki a TV-toronyhoz, ahol jó lesz megpihenni. Miután átvágsz a hegy egykori sípályáján, Tarcalra már lefelé visz az út. Elmegy a bányató mellett, és érinti a monumentális Áldó Krisztus-szobrot. Talapzatánál jólesik elrévedni a tájban, és megszemlélni fentről a települést, mielőtt a domb szerpentines sétaútján megérkezel először a templomokhoz, majd a főutcára, amelynek egyik éke az Andrássy Kúria. A faluból a piros négyzet a Zemplén felől, északról kerüli a hegyet, a Csepegő-dűlőnél rövid időre a piros keresztbe fut, majd visszatér a borvidék névadó városába. Választhatod a már jól ismert utat a vasútállomás felé, de érdemes egy kitérőt tenni a zöldön, és a Fesztiválkatlan irányából megközelíteni Tokajt, hiszen így ízelítőt kapsz a belvárosból is. Búcsúzva a Nagykopasztól és Tokajtól, vess még egy pillantást a két folyó találkozására a Finánc-dombi kilátóból.

Látnivalók

Finánc-dombi kilátó, Tokaj

A Tisza-híddal szemben, a domb oldalában futó lépcsősor tetején kialakított panorámateraszról kitekintve úgy érezheted, hogy az Alföld a lábad előtt hever, hiszen tiszta időben akár 15 km-re is el lehet látni. Északra a Bodrogzug, illetve a Zemplén vonulatai láthatók, miközben a hegyoldalon tokaji szőlőskertekben gyönyörködhetsz.

Áldó Krisztus-szobor és bányató, Tarcal

A tarcali bányató fölött magasodik Magyarország legnagyobb, 8,5 méteres Jézus-szobra a lélegzetelállító fekvésű bányató közelében, a Nagykopasz-hegy oldalában. A monumentális látványosságot egy panorámasétányon közelítheted meg, amely mellett gondozott park, piknikpadok, nyáron pedig levendulaillat vár. A szobor lábánál lélegzetelállító körpanoráma nyílik a környék szőlőtábláira és az Alföldre. Innen már nincs messze a másik kilátópont, a Terézia-dombon álló kápolna.

Szerelmi pincesor, Tokaj

A tokaji Szerelmi pincesort a honfoglalás tiszteletére alkották meg a vasúttal szembeni hegylábon. A borházak mögött és alatt nemes penésszel borított pincék húzódnak, amelyek kiváló klímát biztosítanak az aszúk, illetve a szamorodnik éréséhez.

+ Programtipp

Rákóczi Pince, Tokaj

A Tokaj főteréről nyíló, XV. század elején épült Rákóczi Pince a Hegyalja legtágasabb földalatti terme a maga 28 m-es hosszával, 10 m-es szélességével és 5 m-es magasságával. A mohácsi csata után, 1527-ben itt jelölték Szapolyai Jánost Magyarország királyává.

Világörökségi Bormúzeum, Tokaj

6202 hektár 2000 négyzetméterre sűrítve – ez a tokaji Világörökségi Bormúzeum. A kiállítás megmutatja a borvidék különleges adottságait, kultúrtáji értékeit, amelyek az UNESCO-t is meggyőzték, hogy világörökségi listán a helye. Kerékpáron tekerve, egy monitor segítségével esős időben is bejárhatod a borvidék látványosságait.

Tutajos Beach, Rakamaz

Ha kedveled a szabadstrandokat, a rakamazi hamar belopja magát a szívedbe a panorámája és adottságai miatt. Füvesített, parkosított területe a vízpart közelében homokosra vált. Lassan mélyülő vize igazán gyerekbarát, és erről tanúskodik játszótere is. A nagyobbak sportpályákat, sporteszközöket – pingpongasztalt, trambulint — is használhatnak szórakozásként. A strand egybenyílik a kempinggel, így a szállásodon akár festői panorámával is indíthatod a napot.

 

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 15 km
Időigény: 5.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Szent István-szobor, 3910 Tokaj, Kossuth tér 3.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben

Honlap

Bobajka Étterem és Kávézó, Tarcal

Honlap

Tokaji Vízitúra Központ

Kikötőpontok üzemeltetése, információ, kenukölcsönzés.

Honlap

Pogi-Bike Kerékpárkölcsönző és szerviz, Tokaj

Mountain bike és trekking kerékpárokkal állnak rendelkezésedre 26″-29″-es kerékméretben. Gyermekkerékpárok 10”-24”-es kerékméretig. A bérelt kerékpárokhoz szükséges kiegészítőket (sisak, mellény, lakat) biztosítanak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds