Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Malmok völgye túra

By 2022.05.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Igazi mesevilágba csöppenhetsz a Malmok Völgyében. A teljes túraútvonal-hálózat a völgyben mintegy 35 kilométer hosszúságú, Vigántpetendtől Kapolcs felé tart, Monostorapátin keresztül Hegyesd irányába kifutva. A Dörögdi-medencét bejáró túra 5 települést és 13 egykori malmot fűz fel egy ösvényre. A túrát végigjárva kicsit visszatérhetsz abba az időbe, amikor még a víz erejét hasz­nálva őrölték meg itt a gabonát. A malmok ódon falai, a patinás épületek egyedi hangulatot árasztanak, érdemes felfedezned ezeket a gyönyörűen helyreállított ipartör­téneti műemlékeket. Kapolcson ráadásul betekinthetsz a vízimalom és egy kovácsműhely belsejébe is. A felújított Falumalom is egészen biztosan maradandó élményt nyújt, ahogyan a séta a faluban, amely kis kőhidak és műemlék épületek között vezet. A túrát kiegészítheted akár a völgy további látványosságaival, el­sétálhatsz például a Királykő bazaltoszlopaihoz, ahol egykor egy földvár állt, és sáncának körvonalai a mai napig jól kivehetőek. Ráadásul a romok egy hajdan működő vulkánmezőre is kaput nyitnak. Az itt fellelhető sziklaképződmények, bazaltorgonák rokonaival a Szent György-hegyen, vagy a Badacsony oldalában is találkozhatsz.

Látnivalók

Falumalom, Kapolcs

Az 1825-ben épült malmot 2011-ben újította fel tulajdonosa, a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet. Az egykori Szaller Malom az egyik legértékesebb hazai műemlék, mai napig működő eszközökön keresztül mutatja be az egykori malmok működését. Korabeli berendezéssel találkozhatsz itt, és megismerheted a különböző gabonafajtákat. A malom rendezvényhelyszínként is működik.

Kovácsműhely, Falumúzeum és Csigaház

A múzeum otthona egy egykori, 19. századi kovácsműhely, eredeti füstkonyhával és parasztszobával. Ebben az épületben dolgozott a falu utolsó patkolókovácsa. Ez a falu legrégebbi építészeti, ipartörténeti és néprajzi építménye. A múzeum mellett van a Csigaház, amely a falu örökségközpontja. Itt készül a Balaton-felvidék 60 településének kulturális és épített örökségének virtuális térképe.

Ilona-, vagy Horváth-malom, Kapolcs

A malom pontos építése ideje nem ismert, azt azonban tudjuk, hogy a 18. században már állt. 1916-ban vásárolta meg Horváth Józsefné, innen ered az elnevezése is. 1920-ban korszerűsítették az épületet, ekkor került le a nádtető, és ekkor épült a lakórész is a felső szintre. Az Ilona-malom név pedig az eredeti tulajdonos feleségét idézi, ez az elnevezés a homlokzaton is látható. A malom belülről jelenleg nem látogatható, felújítása folyamatban van.

+ Programtipp

Hegyesdi vár

Hegyesd vára és a róla elnevezett település a Veszprémet Tapolcával összekötő út mentén, Monostorapáti és Tapolca között található. A vár egy feltűnően hegyes domborulatra épült. 1282-ben már állt, a Gyulaffy család birtoka volt. Az 1500-as években, a törökök ostroma alatt vált teljesen rommá. Mára alig maradt néhány faldarab, azonban a viszonylag könnyű megközelíthetőség és a 360 fokos panoráma miatt mindenképpen érdemes meglátogatni.

A molnárlegény Digitális Vándor ösvénye

Kapolcs központjából indulva a molnárlegény nyomába léphetsz, és megkeresheted a világ legnagyobb kincsét. A telefonod állomásról állomásra fog vezetni a falu fölötti vulkanikus dombokon keresztül. Töltsd le az alkalmazást, és indulj el e-úton!

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.3 km
Időigény: 7 óra

Megközelítés

A túra Kapolcsról indul, mely megközelíthető gépjárművel (a parkolás az egész településen ingyenes), tömegközlekedéssel, a MÁV, VOLÁN járataival, vagy akár kerékpárral.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vegagésa

Családias kis étterem, falusi vendégasztal, egyelőre hétvégi nyitvatartással, leginkább szabadtéri vendégtérrel, különleges, finom vegetáriánus és vegán ételekkel. Jelentkezz be előre, ha ebédelni, vagy vacsorázni szeretnél.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds