Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

A sziráki főúri kastélytól Buják középkori várromáig

By 2021.07.01.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Kényelmesen, aszfalton tekerünk Sziráktól Bérig. Semmi emelkedő. Nézelődős szakasz. Alkalmas arra, hogy elmélyedjünk a dimbes-dombos táj látványában. Bérre érve át kell szelnünk a falut hosszában.

Frissítőért és Nógrád egyetlen faszerkezetű kövön őrlő patakmalmának látványáért azonban érdemes megállni egy rövid időre a Bér-patakra épült faszerkezetű ipartörténeti emléknél, ami ma már kápolna. Ez után következik majd a túra egyetlen kihívást jelentő szakaszába.

Itt már érezhető a lábunkban a szintemelkedés, ami megdolgoztat minket egészen a Kanyó-hegyig, majd a Bujáki várig. Ez az út Bértől nemcsak meredek, de kanyargós és erdei egyszerre. De utána jöhet az óvatos lejtmenet Bujákig, ahol a falu északi részén érdemes egy sétát tenni a Kálvárián, a felhagyott homokkő- és andezitbányánál. Bár Szirákról indul a túra, de az itteni nézelődést levezetésként érdemes a végére hagyni. A barokk Teleki–Degenfeld-kastély kertje már látványával is feltöltődést nyújt.

Látnivalók

Teleki-Degenfeld-kastély kertje, Szirák

A barokk kastély Magyarországon egyedülállónak számít a változatos, festői kontúrjával, játékosan halmozott építészeti elemeivel. Az épületet egy öt hektáros, sok növényritkaságot felvonultató őspark vesz körül, amiben érdemes felkutatni a napórát is. Az 1748-ban épült kastély ma 4 csillagos wellness szálló

Kálvária, Buják

Egy 1790-es feljegyzés szerint, fából faragott három kereszt állott a Kálvária dombon. A fakereszteket vihar döntötte le. Ezek helyébe állíttatott kőkereszteket a saját költségén az akkori bujáki mészáros, ami mellé János apostol és Szűz Mária szobra került. A kálvária 1802-es újjáépítéskor készült el a Szent Anna tiszteletére álló kápolna. Végleges formáját 1890-ben nyerte el.

Vízimalom, Bér

Az eredetileg 1764-ben épült faszerkezetű kövön őrlő patakmalmát 2010-ben állították helyre és újították meg. Nógrád megyében csak itt látni ilyen épületet.  A békésen csordogáló patak melletti malomépületben kápolnát rendeztek be, és részévé vált annak a komplexumnak, ami éttermével és szállásával turisztikai célt szolgál.

+Programtipp

Bujáki vár

Buják közvetlen környékén nyolc vár állt, amelyek a bányavárosok védelmére épültek. A Bujáki várat 1303-ban említi először oklevél, de a legrégebbi pontja, az Öregtorony, a tatárjárás után épült. A várat 1666-ban robbantották fel a törökök, azóta csak romot találunk a helyén. Ennek ellenére érdemes legalább a panorámáért kerékpár nélkül meglátogatni a romantikus torzót a hegytetőn.

Andezitcsúszda, Bér

A hajlott formájú vulkáni lávakiömléshez hasonló mindössze 5-6 helyen van a világban, Európában pedig csak itt, Béren. A hatszögletű bazaltoszlopok bár egy tömböt alkotnak, mégis ívekben válnak el egymástól. Az andezitoszlopok aljában leomlott anyagukból kőtenger, durva lávaszőnyeg alakult ki.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 23.4 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

3044 Szirák, Róth Johanna út 1.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds