Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységNógrádi Palócföld

Szécsényi kastélytól a hollókői parasztportáig

By 2021.09.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Egy nagy emelkedővel letudható ez a kulturális utazás a Rákóczi országgyűlés ismert helyszíne, Szécsény és a palóc paraszti kultúrát bemutató Hollókő között. A pedálokat jobban kell nyomni, hogy feljussunk a világörökségi helyszínre, de onnan ismét lefelé vezet majd a visszaút.

Nagylócig közúton tekerünk, de utána a Z zöldre visz az útvonal. Egészen Hollókőig, majd onnan visszakanyarodva. A karély oda- és visszafelé is keresztezi az Északi Zöld útvonalát, de ne térjünk le rá, csak haladjunk tovább egyenesen minkét esetben. Így érünk be Rimócra, amely zsákfalut a palóc népművészet egyik központjának tartják a kontyos házai, a népzene, a népviselet és a néptánc miatt is. A faluból kiérve ismét közútra váltunk, mint utunk elején. Kisforgalmú aszfaltút visz vissza Szécsény belvárosába. Nem is gondolnánk, hogy ebben a kis nógrád megyei városban koncentráltan mennyi látnivaló vár felfedezésre. Ilyen a Forgách-kastélyban működő Kubinyi Ferenc Múzeum, a Ferences templom és kolostor, a vár, vagy a ferde tűzoltótorony.

Érdemes felkeresni a város melletti „Borjúpás” mezőt, ahol 1705-ben a szabad ég alatt megválasztottál II. Rákóczi Ferencet fejedelemmé és kimondták Erdély unióját az anyaországgal.

Látnivalók

Kubinyi Ferenc Múzeum, Szécsény

Barokk műemlék-együttes és a kastélyt ölelő műemléki környezetben működik a múzeum, amely egykor a Forgách-család rezidenciája volt. A helytörténeti múzeum kiállításai a megyei hatókörű múzeum régészeti, numizmatikai, kőzettani és megyei történeti gyűjteményére alapoznak.

Szécsényi Ferences templom és kolostor, Szécsény

A kolostorban már 675 éve élnek ferencesek, jelenleg is működik. A templomot 1334-ben a Szent Szűz tiszteletére szentelték fel. A kolostort a 15. században szinte folyamatosan bővítették, ekkor készült el a torony, a sekrestye és a szentély összeépítése. A rendház a templommal együtt vezetéssel látogatható.

 

Tűztorony, Szécsény

Szécsény főterén fogadja a látogatókat a 18. században épült barokk stílusú tűztorony, ami ferdesége miatt pisai társához hasonlít. a talaj egy agyagrétegének lassú elcsúszása miatt következett be a dőlés. A toronyban ma a tűzoltás történetét bemutató állandó kiállítás található.

Hollókő

Hófehérre meszelt kontyos, tornácos palóc házaival, macskaköves utcáival a világörökség részét képező ófalu egy életre kelt múlt. A régi házak többségében kiállítások, mesterségek műhelyei, étterem és szállások várják a Hollókőre érkező látogatókat. A skanzenből turistaút vezet a várhoz. A vulkáni sziklacsúcson álló erőd legendájában központi figura a holló, amelyről a település is kapta a nevét.

+ Programtipp

Hollókői húsvét

A háromnapos Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe az ófaluban. Ilyenkor minden helyi hagyományos ünnepi népviseletet ölt, és díszbe öltöznek a hófehér kontyos házak, hímes tojással telnek meg udvarok fái, bokrai. A macskaköves utcákon életre kelnek a palóc húsvéti hagyományok: vödörrel locsolják a lányokat, táncolnak, énekelnek, üdvözlik a tavaszt.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 26.3 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

3170 Szécsény, Arany János út 4.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds