Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Kerékpárral a borostyánkőút mentén

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az egykori Borostyánkőút vidékére hív a horgászparadicsomként ismert Abért-tótól induló kerékpáros körtúra. Nemescsó és Pusztacsó gyöngyszemeit a jól járható Gyöngyös-mente szépségei követik. A körülbelül egyórás bringázást az Abért-tavi kerékpáros pihenőtől ajánlott kezdeni, itt ugyanis rengeteg hasznos információt találhatsz a környékbeli nevezetességekről, mint például a túra során érintett Borostyánkőútról, amely fontos kereskedelmi úthálózat volt az ókorban. Segítségedre lehet a Kőszegi séták ingyenes mobilapplikáció, amely hangos idegenvezetéssel kísér utadon, ha az általa jelzett térkép nyomvonalát követed.

A kerékpártúra útvonala a VELOREGIO című projekt keretében került kialakításra, melynek célja a határon átnyúló kerékpáros turizmus fejlesztése és a kerékpáros-idegenforgalom fellendítése a régiók természeti és kulturális látnivalóinak bemutatásán keresztül. Az útvonal menti kerékpáros pihenők szintén a VELOREGIO projektből valósultak meg.

Látnivalók

Csömötei-kilátó

A Csömötei-szőlőhegyen 2010 óta áll egy 12 méter magas, vörösfenyőből készült kilátótorony. A kilátótorony melletti hegypince mintegy 150 éves épületét a Borbarát Hölgyek Lukácsházi Egyesülete gondozza. Az információs táblákon található QR-kódok és a farönkökből kialakított alpannonia „kapu” – információs pont melletti pihenőépületben található kiállítás segítségével az egész alpannonia® főútvonal (piros alpannonia®) felkerülhet a bakancslistádra! A kilátótól piros háromszög jelzésű út vezet a faluba, illetve Lukácsháza vasútállomásra.

Abért-tavak, Kőszegfalva

A Kőszeg határában megbúvó Abért-tavak csodálatos környezetben található, hátterében a Kőszegi-hegységgel. Átadása után a hely hamar népszerűvé vált a természetbarátok körében, akik kerékpározni, kocogni jönnek ide, vagy csak szívesen töltenek időt a természetben. A négylábú útitársakat sem kell otthon hagyni, kutyastrand várja itt őket. A tavak mellett kanyargó Gyöngyöspatak környéke kiváló kirándulóhely, horgászparadicsom és madármegfigyelőhely.

Kerékpáros pihenő az Abért-tó parkolójában

Az útvonal mentén a biciklizőket kerékpáros pihenők, esőbeállók, infópontok várják korszerű kerékpártámaszokkal, az Abért-tó parkolójában, ahol padok, asztalok, kerékpárszerelő állvány és hulladékgyűjtők teszik gördülékennyé a kirándulást. A pihenőknél nagy méretű táblák nyújtanak turisztikai információkat. Többek között megismerheted Ausztria szomszédos területeit és Kőszeg természeti és épített örökségét, valamint Vas megyei túraajánlatokról és mountainbike-útvonalakról olvashatsz.

+ Programtipp

Pincés-Kemencés Böllérverseny

A Pincés-Kemencés Böllérverseny elnevezésű esemény egy hamisítatlan falusi parádé, általában a farsangi időszak végén, a lukácsházi (csömötei) szőlőhegyen, ahol 20 kemence várja a látogatókat. Az igazi disznótoros hangulattal átitatott hétvége során a hungarikumoké a főszerep: akad itt hurka, kolbász, pecsenye és lángos, finom forralt bor és házi pálinka is – csakis a hagyományőrzés jegyében. Katlanokban, kemencékben sülnek-főnek az ételek, míg a környékbeli települések csapatai összemérik tudásukat a győztesnek járó vándorserlegért. A hegy kemencéi családi, baráti összejövetelek központjai a szőlő metszésétől a szüretig, illetve a nagyobb rendezvényeken, mint például a böllérverseny.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 16 km
Időigény:

Megközelítés

A bringatúra a Kőszegfalva melletti Abért-tó parkolójától indul.

Kőszeg, Abért-tó parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

HonlapFacebook

Kőszegi Séták – okostelefonos applikáció

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Albert Családi Pince

Honlap

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds