Skip to main content

TOP 5 hely a Kőszegi-hegységben és az Írott kő Natúrparkban

TOP 5 hely a Kőszegi-hegységben és az Írott kő Natúrparkban

Vedd célba az ország nyugati részében magasodó Kőszegi-hegységet és az Írottkő Natúrparkot, és fedezd fel az Alpokalja panorámás túraútvonalait, történelmi kincseit vagy épp a helyi gasztronómia különlegességeit!

Válogatásunkban most összeszedtük neked azt a TOP 5 látnivalót, amit ne hagyj ki, ha ezen a tájegységen barangolsz!

1. ÍROTTKŐ

Az Írottkő 884 méteres ormán található kilátó egyszerre két ország, Ausztria és Magyarország területén áll. Nevét a közeli határkőről kapta, amely egykoron a Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölte. Számos kerékpáros és gyalogos túraútvonal vezet a jegenyefenyveseiről híres kirándulóhelyre, ahol keresztcsőrű madarakkal is találkozhatsz, tiszta időben pedig gyönyörködhetsz a Balaton, a Budai-hegyek és az Alpok közeli hegycsúcsainak fenséges látványában.

2. CÁKI PINCESOR

Az alpokaljai kis falu határában lévő ligetes gesztenyeerdők alatt fekszik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum műemléki védelem alatt álló, országszerte híres pincesora, amely a hajdan virágzó szőlő-, bor- és gyümölcskultúrának állít emléket. Az apró méretű, zsúp- és nádfedeles pincék a 18-19. század fordulóján épültek, napjainkban változatos rendezvények helyszínei. A pincesor szabadtéri múzeumként április 1. és október 31. között várja látogatóit.

3. KŐSZEGI VÁR

A város magját a 13. században épült, a leghosszabban birtokló család után Esterházyvárként is emlegetett erődítmény képezi, amelynek ódon falai között múzeum és nyáron szabadtéri várszínház várja a látogatókat változatos előadásokkal. Ölts korhű ruházatot és utazz a múltba: a várkiállítás közel 800 év történetét varázsolja eléd, sőt, a borászok „bibliájának” számító Szőlő Jövésnek Könyvével is megismerkedhetsz.

4. HÉTFORRÁS

A kristálytiszta, meglehetősen hideg vizű forrás mai foglalata a millennium évében, 1896-ban készült. Ekkor nevezték el a hét magyar vezérről – Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm -, amiről kis kőtáblák árulkodnak a csobogó víz felett. Akár kerékpárral vagy gyalogosan, Ausztria felől is könnyedén megközelítheted ezt a vadregényes völgykatlan mélyén megbújó, kedvelt kirándulóhelyet, amely a Kéktúra útvonalának pecsételőhelye is egyben.

5. ISEUM SAVARIENSE

A Szombathelyen található Iseum Savariense világszerte ismert szentélyegyüttesét a római kori Isis-templomok közül a harmadik legnagyobbként tartják számon. Maradványai rendhagyó módon bukkantak elő: néhány gyermek játék közben talált rá a hatalmas kőtömbre, melyből előkerült a korinthoszi oszlopfő. Azóta régészeti műhelyt és tárházat alakítottak ki a római kori alapokon, amely izgalmas állandó kiállítással várja a történelem szerelmeseit.

+1 LÉKA (LOCKENHAUS) VÁRA

A ma már Ausztriához tartozó, egykoron magyar nemesi családok tulajdonában lévő Léka (Lockenhaus) szemet gyönyörködtető vára Kőszeg környékének egyik legvonzóbb látványossága. A Gyöngyös-patak által körülölelt sziklán, egy kis tó felett álló középkori lovagvár látványa már messziről felfedezésre hívja a kirándulókat. A vár alatt csodálatos, erdős környezetben, a Gyöngyös-pataknál vízirigók és hegyi billegetők fészkelnek. A vár épületében a múzeum mellett szálloda, étterem és rendezvényközpont található, de itt él Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniája is.

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds