Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlSzigetköz és Pannonhalma

Bolgányi-kör: Kerékpáros körtúra a Szigetköz kapujában

By 2023.10.30.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Könnyű, síkvidéki kerékpártúrát tehetünk, amely alatt belekóstolhatunk a Kisalföld és a Szigetköz szépségeibe. Az ország egyik legszebb barokk belvárosa, ártéri erdők, folyótorkolat, régi halászfalvak, kellemes csárdák, hívogató vízpart fogja kísérni utunkat. Érdemes több helyen is megállni, lelassulni. A túra többségében kerékpárúton és vízügyi, aszfaltozott töltésen vezet. Trekking kerékpárral könnyedén teljesíthető, amennyiben országútival indulnánk útra, arra is van lehetőség, ezt a leírásban jelezzük, hogy akkor hogyan érdemes tervezni az utat.

Győr történelmi belvárosának szívéből, az ország egyik legszebb barokk teréről, a Széchenyi térről indítjuk túránkat. A Kazinczy utcán kezdjünk el gurulni, az utca végén már látjuk a sárga színű Karmelita templomot, itt nézzünk körbe, és ha figyelmesek vagyunk a Bécsi kapu téren észreveszünk egy sárga színű épületet, amelynek második emeletén az ablaktáblák mind csukva vannak. Egyszerű az ok: az a szint nem létezik, csak ablaktáblák vannak rajta. Innen gurulunk át az első folyónk felett, a Rába folyik el a lábunk alatt. A hídról csodálatos panoráma nyílik a Püspökvárra és a győri bazilikára. Hídról jobbra fordulunk és hamarosan az árvízvédelmi töltésen tekerünk a Mosoni-Duna partján.

Magunk mögött hagyva a várost bal oldalunkon tipikus kisalföldi táj: szántók, erdőfoltok, jobbról a Mosoni-Duna melletti ártéri erdői kísérnek minket. Pár kilométer után vízműhöz érünk. Itt mindenképpen álljunk meg. A Rábca torkolatánál vagyunk. Érdemes a gátról legurulnunk földúton a partig (nem több, mint 50 méter). Itt folyik bele a Rábca folyó a Mosoni-Dunába.  Utunkat a gáton csak röviden folytatjuk, balra lekanyarodunk, és aszfalt úton gurulunk Abda irányába. A településre beérve kis utcákon biciklizünk a fő térre, amelyet klasszicista stílusú templom ural, illetve népszerű fotópont a téren lévő huszár szobra. Abdán legyünk óvatosak, mert keresztezzük, illetve egy pár méteren haladunk a főút szélén, itt fokozott körültekintéssel biciklizzünk.

Abdáról Öttevényre egy vadonatúj bringaúton érünk át. Öttevényen belül újra kis utcákon biciklizve kerüljük el a forgalmas fő utat. Öttevényről Kunsziget irányába biciklizünk tovább, itt újra keresztezzük a főutat, legyünk nagyon figyelmesek! Kunszigetre egy remek bicikliút visz át minket, itt két tavacska mellett is elgurulunk. A faluban egy alacsonyforgalmú útra fordulunk rá, a Mosoni-Duna táblát kell követnünk. Ez visz el minket a Bolgányi-hídhoz, ahol átkelünk a Szigetközbe.

Átérve akár válaszhatjuk végig a gátkoronát, így egy kicsivel többet kell murvás úton bicikliznünk vagy mehetünk végig aszfalton is. Amennyiben országútival érkezel, a Bolgányi-híd után ne fordulj rá a gátra, hanem kerékpározz el a kereszteződésig, és ott már az Eurovelo6-os kerékrpárutat fogod érinteni. Ez bevezet Győrbe, illetve Győrzámolynál javasoljuk, hogy térj vissza a gátra a Kossuth Lajos utcánál, mert az élvezetesebb, természetközelibb útvonal. A gáton haladva végigkanyargunk a Mosoni-Duna partján, számos pihenési lehetőséggel. Győrbe érve az egyetemhez érkezünk, itt a parton érdemes befejezni a túránkat, megpihenni az Aranypartnak nevezett föveny árnyékában, és aztán lassan visszagurulni a belvárosba, a kiindulóponthoz.

Látnivalók

Rábca és Mosoni-Duna torkolata

A Hanságban eredő kis folyó 60 km hosszan tekereg végig a Kisalföldön. Érdekessége, hogy egészen a 20. század elejéig Győrben torkollott bele a Mosoni-Dunába, de a folyót elterelték, és itt néhány kilométerrel arrébb gyönyörű madárlakta vidéken fejezi be útját. Mindenképp érdemes megállni pár percre itt.

Miklós huszár lovasszobra

Abda központjában található 9. Miklós huszárezred szobra. A település története szoroasn összekapcsolódik az 1848-49-es szabadságharccal. Az abdai rábcai átkelőnél 1849-es csatában harcoltak a Miklós huszárezred huszárai is. Ez az életnagyságú szobor nekik és minden a harcban elhunyt honvédnek állít emléket.

Bolgányi híd

A híd a nevét Bolgány-pusztáról kapta, amely a Mosoni-Duna bal partján, a
híd Dunaszeg felőli oldalán található. A híd a huszadik század elején az uradalmi vasutat szolgálta, és kapcsolta össze az öttevényi nagyvasutat a szigetközi gazdasági vasúthálózattal. A hidat a 2. világháborúban felrobbantották, majd a háború után a felrobbantott elmeket kiemelték a vízből és 1948-ban elkezdték újjáépíteni. Egészen 1969-ig működött vasúti hídként. Ma a Szigetközt és Kunszigetet köti össze, és ad lehetőséget remek kerékpártúrákra.

+ Programtipp

MOBILIS Interaktív Élményközpont

A győri Mobilis Interaktív Élményközpont küldetése, hogy játékos formában közelebb hozza a természettudományok érdekességeit, interaktív eszközökkel bemutassa a digitális világ rejtelmeit, mindezt közérthető formában, élményszerű alkotópedagógiai módszerekkel. Hétvégenként családoknak, egyéni látogatóknak, helybélieknek és turistáknak nyújt izgalmas kikapcsolódási lehetőséget. Túránk befejezésél, az egyetem mellett találjuk az élményközpontot.

A túra ajánló és az Abda és Öttevény közötti kerékpárút elkészítése a „TOP-1.2.1-16-GM1-2019-00002 Öttevény-Abda kerékpárút fejlesztése” című projekt keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával jött létre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Győr belvárosából a Széchenyi térről indulunk. Győr legkönnyebben vasúton közelíthető meg, autóval a belvárosban nehéz a parkolás. Amennyiben autóval érkezünk, célszerű külvárosban parkolóhelyet keresnünk.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Tourinform Győr

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds