Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBörzsöny és Dunakanyar

Hősök és betyárok nyomában

By 2022.11.16.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Nagyorosziból, a Szentháromság térről indulva először távolodsz a hegyektől, majd miután Patakon és Dejtáron át megérkeztél Ipolyvecére, ismét egyértelműen feléjük indulsz. Ennek megfelelően a túra egy kellemes lejtővel kezdődik, majd hullámzó terepen, de végig jóminőségű, alacsony forgalmú utakon, szántóföldek között halad Drégely palánkig. Itt megtekintheted az úgynevezett „drégeli rom” hős kapitányának emléket állító szarkofágot, majd már a hegyek lábánál, kerékpárúton haladsz Honton keresztül az országhatárig. Hont előtt balra a Csitári kápolnához tehetsz egy kitérőt, utána pedig a Honti szakadékhoz. Bernecebarátira már gyengébb minőségű úton érkezel. A falu közepén letérsz az útról, hogy az erődtemplom mellett elhaladva a Nagy-völgyben folytasd az utadat. A völgy szűk, a környező hegyoldalak meredekek, az erdő sűrű, igazán sajátos hangulata van itt a bringázásnak. Ez a völgy szolgált a Börzsönyi betyárnak, Sisa Pistának is búvóhelyül. Az ő emlékét őrzi a Betyár-forrás, melynek vizével megtöltheted a kulacsodat. Innen indul a Bernecebaráti tanösvény is, melyet érdemes végigjárnod. Innen ismét egyre jobb az út minősége. A Drégelyi várhoz egy gyalogos kitérőt kell tenned, ettől az elágazástól már nincs messze a hegytető. A lejtő eleinte meredek, és gyors, majd ahogy visszaérsz Nagyorosziba, ismét sík és tekerős lesz a terep.

Látnivalók

Drégelyvára

A 444 méter magas vulkanikus sziklacsúcson álló romokat évente több ezren keresik fel. 1552-ben a vár 146 védője utolsó lélegzetvételig védte az 12000 fős török sereggel szemben. Azóta sem építették újjá, 1991 óta 12000 m3 fal került régészeti feltárásokra, és műemlékvédelmi tervek szerint visszaépítésre. 1991 óta a Nemzeti Örökség része, 2021-ben Történelmi Emlékhellyé minősítették.

Háromlyukú kőhíd, Patak

A Derék-patakon átvezető 22 méter hosszú és 5 méter széles kőhíd 1800 táján épült a közeli Romhányból származó homokkőből. Dejtár felé haladva biztosan találkozol vele, hiszen az út átvezet rajta.

Tájház, Dejtár

A sok szépen felújított palóc porta sorába illeszkedő Tájházban a lakóépületen kívül a pincét és a magátrat is megtekintheted. Az állandó népművészeti kiállítás bemutatja a palóc családok életét, szokásait, viseletét. A babakiállításon pedig a dejtári népviselet sokszínűségét csodálhatod meg.

Nagygazda háza, Ipolyvece

Deme János 19. századi, népi jellegű épületegyüttesében a hagyományos gazdálkodással és eszközeivel ismerkedhetsz meg. A lakóház eredetileg szoba-konyha-kamra-istálló elrendezéssel épült. A lakóépülettel szemben alápincézett, kétszintes magtár, mellette baromfiház látható. A falak végét teljes szélességben a pajta zárja le, melyben külön helyiségek vannak, kocsiállás, fáskamra és gépház céljára.

Katolikus templom, Drégelypalánk

A község temploma a török időkben erődként szolgált, többször cserélt gazdát, megerősítették, megostromolták, majd 1682-ben felgyújtották, és elhagyták. 1713-ban romosként írták le, majd 1734-ben új építkezésbe kezdtek a helyén. A barokk templom 1792-re érte el a mostani formáját. Itt őrzik Árpádházi Szent Erzsébet ereklyéjét is.

Szentháromság szobor, Drégelypalánk

Az 1762-ben épült szoborcsoport a pestisjárványnak állít emléket. A barokk jellegű alkotás színezett kőből készült, négy sarkán a négy evangélistával. Magas talapzaton fent a Szentháromság, előttük Szűz Mária. A talapzati párkányon további szentek, a talapzaton Szent Flórián dombormű látható. Kerítése kovácsoltvas modern kőlábazaton, négy pillér közé helyezve. A pilléreken a négy evangélista kopott, illetve erősen sérült szobra látható.

Szondi kiállítótér és turisztikai központ, Drégelypalánk

A központ egy úgynevezett Régészeti leletek tárából, valamint Irodalomtörténeti kiállításból, Tájszobából és Pajtából áll. A kiállítás központjában természetesen az 1552-es ostrom áll, interaktív elemekkel: láthatsz itt ágyút, beöltözhetsz korabeli ruhákba, ismeretterjesztő filmeket nézhetsz, és megismerkedhetsz a helyi legendákkal is.

Csitári (Tsitári) kápolna, Drégelypalánk

Drégelypalánk és Hont között térhetsz le a hegyek felé balra a kápolnához, mely az itt történtmesés gyógyulásoknak köszönhetően népszerű Mária kegyhely. Közelében található a rejtélyes Szondi alagút, melynek célja és szerepe máig ismeretlen. Az itt fakadó forrásból viszont kiválóan felfrissítheted magad.

Honti szakadék, Hont

A községtől délnyugatra húzódó, őslénytani leleteket rejtő szakadék (vagy szakadás, ahogy a helyiek nevezik) 5-10 perc alatt végig járható. A természetes földtani szelvény mintegy feltárja hegység vulkanizmus előtti múltjának részleteit. A mély szakadék végén hóolvadáskor, esős időben páratlan vízesésben is gyönyörködhetsz.

Nagyasszony-templom, Bernecebaráti

A templom elhelyezkedése különleges: a hegyekből lefutó Kemence-és Bernece-patak között magasodó hegyen található. A hagymasisakos, kerített templom uralja a környék látványát. Bárjelenleg barokk formát mutat, valójában már a 13. században állt itt templom, amit többször átépítettek. A közelében lévő temetőben található Sisa Pista sírja.

Huszár kastély, Bernecebaráti

A barokk stílusban épült kastélyt a település akkori tulajdonosa, a Huszár család építtette. Az államosított kastélyban 1945 után iskolát rendeztek be, majd az új iskola épületének megépítése után gyermekotthon működött benne. Jelenleg üresen áll. Bejáratával szemben Nepomuki Szt. János lírikus kidolgozású szobra áll.

+ Programtipp

Apródok útja tanösvény

A 7,2 kilométeren keresztül vezető tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva ismerteti meg a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.

Bernecebaráti tanösvény

A Betyár kúttól induló2 km hosszú táblás tanösvényen nemcsak az erdei élőhelyekről, az Ős-Börzsöny vulkáni aktivitásáról szerzünk be információt, hanem Sisa Pista „elmeséli” élete izgalmas epizódjait is. Nevét több vármegye rettegte, hajtóvadászat, halálos ítélet, börtönévek, szökés a börtönből-mind része volt életének, ahogy az is, hogy a börtönből kikerülve a vadőrként alkalmazták a környék földbirtokosai, akiket becsülettel szolgált haláláig.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 52.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Nagyoroszit az M2-es, majd 2-es úton közelítheted meg közúton, vagy vasúttal a Vác és Balassagyarmat között húzódó S750-es vonalon. A vonatok kerékpárt is szállítanak, de a részletekről érdemes előre tájékozódnod.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds