Skip to main content
VízitúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Vízitúra a jégmadár nyomában, a Fekete-vízen

By 2022.07.12.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Ezt a nagyon könnyű túrát családoknak és kezdőknek is ajánljuk! A túra előtt a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontnál van a találkozó, ahol a túravezető fogadja a résztvevőket, és kiosztja a felszereléseket. Innen rövid séta vezet a kiindulópontra, amely vízállástól függően vagy a szaporcai hídnál vagy a cúni duzzasztónál lesz. A vízre szállás előtt a túravezető egy rövid bevezetést tart az evezés technikájába, és elmondja a biztonsággal kapcsolatos információkat. Első esetben folyásiránnyal megegyezően indul a túra a Dráva torkolatáig (5km), ahol kikötés után fürdeni is lehet. Kevés víz esetén pedig folyásiránnyal szemben, a baranyahídvégi híd irányába. Itt kicsit nehezebb a kikötés, viszont talán még gazdagabb a madárvilág: jégmadár villan a víz felett, szürke gém, kócsag, néma rétisas kering a magasban. A Fekete-vízen sodrásra nem kell számítanod, a víz szinte áll, és nemcsak a madárvilág, hanem a vegetáció is rendkívül buja, a vízinövények között is nagy a változatosság. Vízitök, tündérrózsa, békatutaj, és rendkívül sokféle mocsári gyökerező hínártársulás kerül útközben a szemed elé. Baranyahídvég felé egyre szűkül a folyócska, időnként kifejezetten kalandosan, ügyeskedve sikerül átjutni a sűrű, buja növényzeten. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Látnivalók

Ős-Dráva Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal vár.

Eperfa tájház – Szaporca

2012-ben a házat egykori lakója adományozta a szaporcai önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy az épületet meg kell tartani eredeti állapotában. Az épület külső és belső része még a régi állapotokat idézi. Meszelt falak, földes padló, régi bútorok, zsalugáteres nyílászárók és őszinte vendégszeretet vár itt rád.

+ Programtipp

Dráva élővilága tanösvény

A Dráva élővilága tanösvény madárgyűrűző állomásán megismerkedhetsz az ártér jellemző madaraival, a madárgyűrűzés jelentőségével és módszereivel. A madárgyűrűzésben jártas szakember vezetésével zajló foglalkozást oktatótermi előadás, valamint a látogatóközpont interaktív kiállítása egészíti ki.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ormánsági Halászcsárda

A csárda 2012 óta működik az Ormánság szívében, Kémesen. Főleg halételeket készítenek, de ha nem vagy kifejezetten halevő, akkor is találhatsz az étlapon kedvedre való fogást.

Facebook

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds