Skip to main content
VízitúraTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Vízitúra a jégmadár nyomában, a Fekete-vízen

By 2022.07.12.július 15th, 2022No Comments

Túrainfó

Ezt a nagyon könnyű túrát családoknak és kezdőknek is ajánljuk! A túra előtt a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontnál van a találkozó, ahol a túravezető fogadja a résztvevőket, és kiosztja a felszereléseket. Innen rövid séta vezet a kiindulópontra, amely vízállástól függően vagy a szaporcai hídnál vagy a cúni duzzasztónál lesz. A vízre szállás előtt a túravezető egy rövid bevezetést tart az evezés technikájába, és elmondja a biztonsággal kapcsolatos információkat. Első esetben folyásiránnyal megegyezően indul a túra a Dráva torkolatáig (5km), ahol kikötés után fürdeni is lehet. Kevés víz esetén pedig folyásiránnyal szemben, a baranyahídvégi híd irányába. Itt kicsit nehezebb a kikötés, viszont talán még gazdagabb a madárvilág: jégmadár villan a víz felett, szürke gém, kócsag, néma rétisas kering a magasban. A Fekete-vízen sodrásra nem kell számítanod, a víz szinte áll, és nemcsak a madárvilág, hanem a vegetáció is rendkívül buja, a vízinövények között is nagy a változatosság. Vízitök, tündérrózsa, békatutaj, és rendkívül sokféle mocsári gyökerező hínártársulás kerül útközben a szemed elé. Baranyahídvég felé egyre szűkül a folyócska, időnként kifejezetten kalandosan, ügyeskedve sikerül átjutni a sűrű, buja növényzeten. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Látnivalók

Ős-Dráva Látogatóközpont

Az Ormánság természeti értékeit és hagyományait megismertető Ős-Dráva Látogatóközpont interaktív kiállítással, őshonos háziállat bemutatóval, tanösvényekkel, változatos aktív programokkal, környezeti nevelési foglalkozásokkal vár.

Eperfa tájház – Szaporca

2012-ben a házat egykori lakója adományozta a szaporcai önkormányzatnak azzal a feltétellel, hogy az épületet meg kell tartani eredeti állapotában. Az épület külső és belső része még a régi állapotokat idézi. Meszelt falak, földes padló, régi bútorok, zsalugáteres nyílászárók és őszinte vendégszeretet vár itt rád.

+ Programtipp

Dráva élővilága tanösvény

A Dráva élővilága tanösvény madárgyűrűző állomásán megismerkedhetsz az ártér jellemző madaraival, a madárgyűrűzés jelentőségével és módszereivel. A madárgyűrűzésben jártas szakember vezetésével zajló foglalkozást oktatótermi előadás, valamint a látogatóközpont interaktív kiállítása egészíti ki.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: vízitúra
Táv: 9 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Ormánsági Halászcsárda

A csárda 2012 óta működik az Ormánság szívében, Kémesen. Főleg halételeket készítenek, de ha nem vagy kifejezetten halevő, akkor is találhatsz az étlapon kedvedre való fogást.

Facebook

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds