Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Palócföld ékszerdobozától Isten tenyeréig

By 2022.11.17.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Indulj el Hollókő Ófalujának központjából a Kertekalja tanösvény hangulatos lépcső-és pallósorain! A patakmederben kiépített pallókon sétálva megismerkedhetsz a környék élővilágával és a patak szerepével a falu egykori életében (láthatod például az egykori mosómedencéket). Az Ófalut alulról megkerülve, egy ház udvarán sétálsz fel egy lépcsősoron, majd továbbhaladsz a legendás, 13. századi eredetű, a közelmúltban felújított várromhoz, mely az idilli tájat koronázza! Útközben átkelhetsz a Cserhát legnagyobb fahídján, és megtekintheted az egykori parasztfürdő romjait is, ha pedig szerencsés vagy, akár a védett foltos szalamandrával is találkozhatsz. A vár feletti dombtetőről mesebeli panorámában lesz részed, melynek főszereplője maga a középkori erődítmény, ha pedig szeretnéd, magát a várat is körbejárhatod.

A hosszan elnyúló gerincen végigsétálva a híres Kéz-kilátóból, Isten tenyeréből pillanthatsz rá Felsőtoldra és tágabb környezetére, Görbeország vidékének végtelen lankáira. Ha kigyönyörködted magad, a Zöldúton térj vissza Hollókőre és bolyongj kicsit az Ófaluban, ahol olyan érzésed lesz, mintha megállt volna az idő! Faluséta jegyet váltva térj be néhány portára és ismerd meg közelről a helyi népszokásokat!

Látnivalók

Hollókő Ófalu

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ófalu egy 67 épületet számláló műemlékcsoport, mely azonban nem egy skanzen vagy kiállítás, hanem élő falu, ahol a helyiek még ma is élik mindennapjaikat, ápolva a helyi hagyományokat. Tekintsd meg a Falumúzeumot, a Postamúzeumot, vagy pillants bele a helyi mesterségek világába!

Hollókő vára

Merülj el a középkor varázsában, a világörökségi „Ófalu” feletti vulkanikus hegycsúcson épült vár kapuján belépve! A legenda szerint a közeli Pusztavár köveit hollók hordták át a szomszédos hegyre, így épült fel a vár, amely már évszázadok óta dacol a történelem és a természet erőivel. A megújult vár akkor is számos érdekességet tartogat majd, ha korábban már jártál falai között.

Isten tenyere kilátó

Az Országos Kéktúra nyomvonalán, a Felsőtold feletti Szár-hegyen keresheted fel ezt a rövid idő alatt nagy hírnevet szerzett, fából készült alkotást, melyre felállva valóban úgy tűnhet, mintha Isten tenyeréből tekintenél körbe Görbeország tájain. A 2020-ban átadott Kéz Kilátót Csíkszentmihályi Benjámin alkotta meg a Farkaskútvölgy lovaspark ötlete alapján, és azóta a Palócföldre látogatók nagy kedvence lett.

+ Programtipp

Rimóc múzeumok

Rimócon három kiállítás, múzeum is működik, mind a három szép palóc parasztházban kialakítva. A Falumúzeumban a paraszti élet eszközei, berendezései tekinthetők meg, a Babamúzeumban rimóci népviseletbe öltöztetett életnagyságú bábuk, míg a Főkötőmúzeumban palócföldi főkötők sokaságát.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9.2 km
Időigény: 3.5 óra

Megközelítés

Hollókő Ófaluja mellett nagyméretű fizetős parkolóhely található. Ha ez a parkoló betelne, a túrát Felsőtoldról is kezdheted, ahol a Kéz-kilátóhoz vezető túraösvény elején, a főút menti haranglábnál találsz parkolóhelyet. A két település autóbusszal is megközelíthető.

Hollókő központi parkoló- Hollókő, József Attila út

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Farkaskútvölgy

Tágas mezőn legelő lovak, kárpátaljai faház, kis tavacska és patak, jurták. A Farkaskútvölgy mesébe illő, a civilizáció zajától elzárt vidéke nyugodt kikapcsolódást biztosít mindenkinek.

Honlap

Hollóköves bisztró, Hollóköves vendégházak

Az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló Ófaluban, klasszikus parasztházakban szállhatsz meg, a bisztróban pedig helyi alapanyagokból készített gasztrokülönlegességeket kóstolhatsz meg.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds