Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Kisvasutas kirándulás a fővárosban

By 2022.03.03.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasút a főváros egyik legkülönlegesebb közlekedési látványossága, ahol gyermekek irányítják a vonatok közlekedését. A kisvasút Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig 11,2 kilométeren át kanyarog a budai erdőben. Népszerűsége 70 éve töretlen, 2015-ben még a Guinness rekordok közé is bekerült, mint a világ leghosszabb olyan vasútvonala, ahol a forgalmi és kereskedelmi szolgálatot gyermekek látják el.

Ezt a túrát sokféleképp kombinálhatod a kisvasutazással, mivel az egyik végponttól a vasútpálya közepéig gyalogolsz. Vagy fordítva: végigroboghatsz a tájon, és visszasétálsz félútig. Rajtad áll. A sínek mentén egymást váltják a különleges kilátók, meseszép panorámák, erdei játszóterek és kegyhelyek. A Széchenyi-hegy végállomástól pár perces sétára található Normafa, ami egy csodálatos erdővel borított hegytető, a főváros egyik legszebb kilátópontja. A Normafa lejtőn végigsétálva az Anna-rétre érsz, ahol erdei játszóteret és kiépített tűzrakóhelyeket találsz. A lankás rét nyáron tökéletes helyszín családi piknikezésre, télen pedig szánkózásra, síelésre.

A Jánoshegyi út mellett található erdei ösvényen feljuthatunk a Libegő felső állomásához. A Zugligeti Libegő egész évben várja a Budapest panorámájában gyönyörködni vágyókat.

A libegőtől rövid, ám meredek sétával juthatsz el az Erzsébet-kilátóhoz. Az 527 méteres János-hegy csúcsa Budapest legmagasabb pontja, ahonnan kivételesen kedvező időben akár a Magas-Tátra hófödte csúcsai is előtűnhetnek.

Látnivalók

Erzsébet-kilátó

János-hegy tetején, Budapest legmagasabb pontján, 527 méter tengerszint feletti magasságban áll. A létesítmény egész éven át nyitva tart és díjmentesen látogatható. A kilátóból télen és nyáron egyaránt csodálatos kilátás nyílik Budapestre és a környező településekre. A mai kilátó, Schulek Frigyes tervei alapján 1910-re készült el. A 23,5 m magas épület tetejére 100 lépcső vezet fel.

Széchenyi emlék

Széchenyi-hegy állomás közelében található az Ybl Miklós tervezte épület, mely eredetileg artézi kút volt a mai Hősök tere helyén. 1898-ban került mostani helyére, ahol kilátóként használták, amíg a fák be nem nőtték a kilátást.

+ Programtipp

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal lehet eljutni. A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt területen fekszik, ahol a nagyközönség számára mutatják be a Buda környéki erdők élővilágát, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajokat. A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg.

Budakeszi kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. Gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 6.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

60-as villamos (fogaskerekű) Széchenyi-hegy, Gyermekvasút megállóig

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Normafa Park

A Normafán tűzrakóhelyek, játszóterek, síiskola és számos további természetközeli élmény vár.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds