Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Bódva-völgyi kerékpáros örökségtúra

By 2021.04.19.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Bódva-völgyében, Boldvától Bódvaszilasig tartó útvonal felfűzi a térség legjelentősebb épített örökségi értékeit, miközben utunk során csodálatos szépségű tájakon haladunk keresztül. Szinten minden faluban, kisvárosban múltunk különleges, ugyanakkor kevesek által ismert emlékei várnak ránk. Szánjátok rá a teljes napot a História-völgy rejtőző értékeinek felfedezésére!

Utunkat Boldván kezdjük, ahonnan észak felé indulunk, végig a Bódva folyó völgyében, dombok és hegyek között haladva. A térség központját, Edelényt Borsodszirák érintésével érjük el. Edelényben hazánk egyik legnagyobb alapterületű és egyik legszebb kastélyának megtekintésére hosszabb időt érdemes szánni.

Utunkat folytatva Szendrőládon keresztül érjük el a völgy következő kisvárosát, Szendrőt. Itt újabb kis kitérőre csábít az egykor várral koronázott, ma kilátónak helyet adó Várhegy. Tovább haladva észak felé Szalonna műemléktemploma, majd Perkupa népi építészeti értékekben bővelkedő egykori központi utcája ad indokot egy-egy hosszabb-rövidebb megálló közbeiktatására.

Túránk célszerű végpontja Bódvaszilas, ahol a számtalan látnivaló megtekintéséhez ajánlott itt tölteni az éjszakát. Erre jó lehetőséget kínál a 2020-ban átadott menedékház.

Ha még van energiátok a mintegy 45 kilométeres kerekezés után, még aznap vagy másnap érdemes egy rövid körúttal felfűzni a Bódva északi, magyar-szlovák határ közeli szakaszának falvait. E 29 kilométer hosszú körúton a számtalan népi építészeti emlék mellett Tornaszentandráson megcsodálhatjátok a hazai viszonylatban egyedülálló gótikus ikerszentélyes templomot.

Látnivalók

Boldva – református templom

Boldva település református temploma a térség művészettörténeti szempontból egyik legértékesebb szakrális épülete, ami különösen szép formavilágával nem csak az építészet iránt érdeklődőket készteti megállásra. Történeti források szerint az itt működött monostor falai között íródott 1192 és 1195 között az első magyar írásos nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés. A közeli Barátok Háza kiállításai megelevenítik a korabeli szerzetesi élet mindennapjait, szokásait. Az udvarban saját termesztésű gyógy- és fűszernövények illata fogad minket, s a látogatás végeztével az itt készült gyógyteákból is kedvünkre kortyolhatunk.

Borsodszirák – helyi értékek gazdag tárháza

A korábbi kasznár házban kialakított bemutatóhelyen nem csak megtekinthetitek, hanem fel is próbálhatjátok a hagyományos sziráki népviselet ruhadarabjait. Emellett bepillantást nyerhettek a térség hagyományos hímzéskultúrájának a világába is. Érdemes megtekinteni a Bartók Emlékszobát is, ahol a Bartók relikviák megtekintése mellett, a zene-sarokban bele is hallgathattok a mester remekműveibe.

Edelényi Kastélysziget

A Bódva-völgyi kisvárosban található hazánk egyik legnagyobb alapterületű kastélya, ami 1730–1820 között élte fénykorát.  Az elmúlt több mint egy évtizedben az állami tulajdonban lévő kastélyt és parkját teljeskörűen felújították, és bemutatóhellyé alakították. A kastélytúra után szép kirándulást lehet tenni a közeli Császta szőlőhegyre.

További információkTérkép

Szendrői vár

A Bódva-völgyében elhelyezkedő kisváros meghatározó tájképi eleme a Várhegy. Nevét a 14. században épült várról kapta, amit a Rákóczi-szabadságharc után leromboltak. A romok között ma egy 25 méter magas, faszerkezetű kilátótorony áll. Az építményben kialakított bemutatóhelyen megismerhetitek a vár történetét, birtokos- és alakváltozásait. A tetőszintről teljes szépségében tárul fel előttünk a csodálatos szépségű Gömör–Tornai-karszt és Cserehát.

Szalonna – református templom

A középkori eredetű református templom a főút kanyarulatában áll. A szakrális épületen jól látható a helyi közösség igyekezete annak folyamatos bővítésére, igényeknek megfelelő alakítására. Az Árpád-kori körtemplomot a falu népe hamar kinőtte, ezért négyszög alakú hajóval toldotta meg az épületet. A templombelsőben a középkori bibliamagyarázó színes falfestményekre láthattok szép példát.

Perkupa – népi építészeti emlékek

A Petőfi Sándor út két oldalán egymás mellett sorakozó „hímes” (vakolatdíszes) oromfalas parasztházak, fa szerkezetű gazdasági melléképületek a régi idők paraszti kultúrájáról tanúskodnak.

Bódvaszilasi tájház

Több Bódva-völgyi településen találkozhatunk az itt élők által „amerikás” házaknak nevezett lakóépületekkel. Ezek többi ház közül nagyobb méretükkel, igényesebb anyaghasználatukkal tűnnek ki, és ma is többfelé a faluképek meghatározói. Bódvaszilason az egyik 20. század első évtizedében épült „amerikás” lakóház és lakóinak mozgalmas története szakavatott vezető segítségével ismerhető meg. Érdemes megtekinteni a szépen helyreállított Uradalmi Magtár épületét is.

Tornaszentandrás – katolikus templom

A római katolikus templom a falu szélén, egy dombon emelkedik. Egyediségét a kettős („iker”) szentélye adja, ám megtekintésre érdemesek a nagy falfelületen fennmaradt freskók is. A templom mellől pazar kilátás nyílik a Bódva felső völgyszakaszára.

+Programtipp

Bódvaszilasi imaösvény

Nemcsak egyszerű falusétára hívja az ide látogatót a falu közössége. Az útvonal végigjárásával szinte belekóstolhattok egy gazdag hagyományokkal és színes múlttal rendelkező, tradicionális falu múltjába és jelenébe. A természeti és épített környezetben tett séta során kihelyezett igék segítenek az egyéni elcsendesedésben. Az imaösvény a Bódvavölgyi Református Zöldút egyik állomása.

Rákóczi-barlang, Bódvalenke

Az Aggteleki-karszt föld alatti ékszerdoboza ez az Esztramos-hegy mélyén nyíló barlang. Falait gazdagon borítják különböző színű és formájú, rendkívüli változatosságban megjelenő cseppkövek, borsókövek és más, ritkaságnak számító ásványkiválások. A barlang karsztvízszintet jelző alját kristálytiszta vizű, zölden csillogó tavak töltik ki. Méltán tartják hazánk legszebb barlangjának. A föld alatti csodavilágot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képzett szakembereinek vezetésével ismerhetitek meg.

További információk

Bódvalenke – Freskófalu

A határszéli kitelepülésen magyar és Európa más országaiból származó roma festőművészek alkotásai színesíti a házak falát, amik helybéli legendákat és klasszikus cigány témákat ábrázolnak.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 74 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Boldva – História völgy kapuja – 3794 Boldva, István Király út (Boldvai focipálya)

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds