Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

A Deseda-tó megkerülése

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Az 1974-ben létesített Deseda-tó ma már nagy hírnévnek örvend, hála az Év Kerékpárútja címnek. A túrát természetesen kezdheted Somogyország fővárosában, Kaposváron is. Ha már itt vagy, ne hagyd ki az ország egyik legszebb főterét, melyet szép szecessziós épületek vesznek körbe. Innen is indíthatod a túrát, hiszen nagyrészt jelölt kerékpárúton tekerhetsz – akár gyerekekkel is – a Deseda irányába. Ha eléred a tavat, megérted, mitől olyan különleges ez a hely: a Deseda-tó egy igazi szabadidős paradicsom. A túlnyomó részben aszfaltozott kerékpárút és a három bringás pihenőhely élménnyé varázsolják a kerekezést, miközben a tó minden sarka kikapcsolódásra hív.

A tó elején egy büfésor várja az éhes és szomjas kirándulókat, családokat. A játszóterek és a gyerekbarát strand miatt hamar a családosok szívébe lopja magát a vidék. A környék minden szögből szép, de talán a vízparti kilátóból a leglátványosabb. A fahídon mindenképp készíts egy fotót! Az arborétum bevezet a természet mélyére, a lomkoronatanösvény pedig a tetejére. Ha ennél is extrémebb kalandra vágysz, a tó déli végében egy wakeboardpályát találsz. Lezárásként a Fekete István Látogatóközpont csodás épületében látható kiállítás teszi teljessé a Deseda-élményt.

Látnivalók

Desedai Kalanderdő és Arborétum

A Desedai Arborétum magját egy 8 km hosszú mesterséges tó képezi, amelyet 1975-ben hoztak létre. Három évvel később kezdődött meg az arborétum kialakítása a tóba nyúló félszigeten. A számos őshonos és egzotikus növényfajnak otthont adó, 28,6 hektáron elterülő arborétum napjainkban 73 lombhullató és 38 tűlevelű fa- és cserjefaj otthona. Emellett a Kalanderdőben találsz még egy természetes anyagokból készült játszóteret, ami több korosztály számára – a legkisebbektől a tinédzserekig – izgalmas elemeket tartogat. A hagyományos csúszda, mászóka és mérleghinta mellett a nagyobbakat erőt és ügyességet kívánó mászó, függeszkedő és egyensúlyozó játékok várják.

Fekete István Látogatóközpont

A Deseda-tó partján találod a Fekete István Látogatóközpontot, amely kiállításoknak és egy élményparknak is otthont ad, illetve csónak-, hajó- és kerékpártúrák bázisaként szolgál. A Deseda-tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület, amely változatos élővilággal büszkélkedhet. Ennek képviselőit megcsodálhatod a látogatóközpont „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállításán. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait vitrinekben figyelheted meg, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tó tipikus halfajai láthatóak.

Kaposvár főtere

Kaposvár belvárosa nagyrészt a XIX. és a XX. század fordulóján nyerte el mai karakterét, hiszen ebből az időszakból rengeteg gyönyörű épület maradt ránk. 2010-ben méltán nyerte el a Magyarország legszebb főtere és főutcája címet. A szecesszió kiváló példáit láthatod itt, amelyek közül különösen a Csiky Gergely Színház, a Szivárvány Mozi és Zeneház, a Városháza és a Technika Háza érdemel említést.

Rippl-Rónai Emlékmúzeum

Rippl-Rónai József, a magyar festészet kiemelkedő alakja a Róma Villában lakott. 1908-ban, árverés útján vásárolta meg a parkos ligettel körülzárt emeletes nyaralóépületet Kaposvár szélén, a szőlősgazdák övezetében. Az itt nyílt emlékmúzeum szobáit a művész saját bútoraival és 80 festményével rendezték be, hűen tükrözve az eredeti állapotokat. Az otthoni környezet és a családi atmoszféra állandó témául szolgált Rippl-Rónai számára.

+ Programtipp

Vizes élmények a Deseda-tavon

Az ország leghosszabb mesterséges tava különleges víziturisztikai élményekkel is várja az érdeklődőket. Nyaranta érdemes kipróbálni a wakeboardpályát, de akár SUP-ot is lehet bérelni. Természetesen a Deseda-tó elsősorban horgásztó, ezért ilyen békésebb tevékenységre is nyílik lehetőség az erre vágyóknak.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 25 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Autóval a fővárosból legegyszerűbben az M7-es autópályáról közelíthető meg Kaposvár. Térj le a 67-es leágazásnál és haladj tovább a 67-es úton Kaposvárig. Vonat a budapesti Keleti pályaudvarról indul Kaposvárra. Autóbusszal Pécsről és Budapestről is megközelíthető a megyeszékhely.

Kiindulási pont: 7400 Kaposvár, Kossuth tér

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Lia Büfé

A Deseda-tó partján kirándulókat, strandolókat kiváló ételekkel és italokkal, barátságos kiszolgálással várja a Lia Büfé.

Facebook

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds