Skip to main content

Túrainfó

Ismerd meg a Vasvárt körbeölelő táj természeti és történelmi értékeit! Az élményekkel teli túra során felfedezheted a hangulatos középkori kisvárost, valamint a közvetlen környezetében fekvő apró falvakat, a rendkívül népszerű szőlőhegyek világát és a műemlék présházakat. A hegyháti település központjából indulva a Kisköves-hegyen és az Árok-hegyen visz az út, majd a 74-es úton átkelve haladj Pácsony felé. A pácsonyi kisparcellás szőlőhegy ösvényein járva megcsodálhatod a kis borospincéket, sőt akár egy-egy gazdával is találkozhatsz. A pácsonyi vasútállomásnál az út visszakanyarodik Vasvár felé, ahol rövidesen eléred a Vaskapu Parkerdőben található középkori határvédelem egykor fontos helyszínét, a Vasvári Sáncot, ahol a Vaskapu alatt hajdan a kereskedők és a magyar haderők is áthaladtak. Vasvárra visszaérve a középkori Vas vármegye történelmi emlékeit ismerheted meg. A városerdőn keresztülhaladva visszaérsz Vasvárra, ahol megtekintheted a Békeházat, ahol a vasi képzőművészek tárlata látható, az épület pincéjében pedig egy kis kiállítás idézi fel az 1664. augusztus 10-én aláírt vasvári béke történetét.

Látnivalók

Szőlőhegyek világa

A térségre jellemző kisparcellás szőlőhegyek egykor a lakosság legfőbb életterei voltak. A szőlőművelés, a gyümölcsészet és a népi építészet emlékeit ma is őrzik a Vasi-Hegyhát szőlőhegyei. Sok helyen ma is aktív gazdálkodás folyik, és van, ahol új funkciót kaptak a több száz éves pincék, így a kirándulók akár meg is szállhatnak egy ilyen pinceapartmanban. A szőlőhegyekről nyíló varázslatos kilátás és a hangulatos kis kápolnák, amilyet például Petőmihályfán is láthatsz, könnyen maradásra bírják a látogatókat.

Vasvár középkori történelme

A Vas vármegyei kisváros történetéről számos emléket őriznek a Vasvári Múzeum gyűjteményei. Itt található a hazai Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, amelynek helyszíne nem véletlen, hiszen a múzeum a legrégebbi, ma is álló kolduló rendi kolostorépületben található. Vasvár középkori emlékeit a város lakott területein kívül is érdemes keresni: néhány kilométerre a belvárostól egy rekonstruált középkori sánc részletét fedezheted fel.

+ Programtipp

Őshonos Állatpark, Alsóújlak

Az őshonos állatok megismerése különleges program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Alsóújlak határában lévő gazdaság a mangalicától a bivalyon át a szürkemarháig sokféle állatnak szolgál otthonául. A gazdaságban vágott és készített árut kóstoló formájában is kipróbálhatod, sőt a termékek meg is vásárolhatók.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 15.6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Megközelítés:

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyen elérhető.

Kiindulás pont: 98000, Vasvár Március 15.tér 5. szám

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Vasvári Termelői Piac

Vasváron minden szerda reggel termelői piac várja a látogatókat, ahol a környék kistermelői különféle kézműves portékákat, élelmiszereket és dekorációs termékeket kínálnak a vásárlóknak.

Vaskapu Fogadó

Honlap

Castello Bisztró

Honlap

Vindő Étterem

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds