Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Az Ördög-oromtól a Széchenyi-hegyig

By 2023.07.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túraútvonal kedvelt budai helyszíneket fűz össze, és enyhe, 266 méteres szintkülönbségével mindenki bátran nekivághat. A túra első állomását Kelenföldtől a 8E buszjárattal közelítheted meg, amelyről az Irhás árok megállónál kell leszállnod. Rövid séta után rögtön eléred a túra legmagasabb pontját: a 312 méter magas, természetvédelmi oltalom alatt álló Ördög-orom mészkőtömbről pazar kilátás nyílik a budai tájra. A meredek dolomitrögre 6 állomásos tanösvény vezet fel, amelyet körülbelül két óra alatt teljesíthetsz. A kilátást magad mögött hagyva a Farkas-völgy felé kell tartanod, ahonnan egy kisebb emelkedővel eljutsz a Gyermekvasút Normafa megállójához. Innen a Széchenyi-hegy felé kanyarodva, a Hegyhát út mellett egyenes sétaúton gyalogolhatsz a Gyermekvasút végállomása felé, ahol megújult játszótér és egy kis park várja a kirándulókat. A Széchenyi-hegyről a leghangulatosabb út a városba a fogaskerekűvel vezet, amely 315 méteres szintkülönbséget küzd le a hegy és a Városmajor között. Innen számos tömegközlekedési eszköz elérhető a Széll Kálmán téren.

Látnivalók

Ördög-orom

Budapest leggazdagabb növényvilágát – mintegy 600 fajt – az Ördög-orom Természetvédelmi Terület rejti, amelyet egy rövid, ámde kifejezetten izgalmas kirándulás során fedezhetsz fel. A körülbelül két óra alatt bejárható tanösvény 6 állomáson fedi fel a terület élővilágának titkait, mielőtt felvezetne a mészkőtömb 312 méter magas tetejére, ahonnan páratlan panoráma nyílik a városra.

Normafa

Budapest első számú pihenő- és kirándulóhelye kétségkívül a természetbarátok által évszázadok óta látogatott Normafa, a Svábhegy legmagasabb pontja. Ha szívesen magad mögött hagynád a belvárosi nyüzsgést, fedezd fel te is a hatalmas zöld park izgalmas túraútvonalait, sportolási lehetőségeit, lenyűgöző természeti kincseit, és persze a legendás normafai rétest se hagyd ki!

+ Programtipp

Zugligeti Libegő

1970 óta szállítja az utasokat a János-hegyre a 262 méteres szintkülönbséget leküzdő Zugligeti Libegő. A főváros egyik legnépszerűbb attrakciója egész évben, (a karbantartási napok kivételével) a hét minden napján közlekedik. 2600 méteres útja során gyönyörködhetsz a városra nyíló meseszép panorámában, különösen akkor, amikor a hegyről lefelé utazol.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark Budapest határán, a budakeszi völgyben található. Szépjuhászné vasútállomástól a 22-es buszcsaláddal lehet eljutni. A park több mint háromszáz hektáros, körülzárt területen fekszik, ahol a nagyközönség számára mutatják be a Buda-környéki erdők élővilágát, valamint a Magyarország más részein és Európában honos fajokat. A Budakeszi Vadasparkot 1979-ben, a Nemzetközi Gyermekév alkalmából nyitották meg.

Normafa Park Látogatóközpont

A Normafán tett kirándulás legelején érdemes betérni a parkolóhoz és a buszmegállóhoz is közel található Normafa Park Látogatóközpontba, ahol egy információs pultnál segítenek neked eligazodni a Normafa ösvényei és programlehetőségei között. A látogatóközpontban emellett megtekintheted a sporttörténeti kiállítást, és akár öltözőszekrényt vagy csomagmegőrzőt is bérelhetsz itt.

Erzsébet-kilátó

Budapest leghíresebb kilátója az 528 méter magas János-hegy csúcsáról, a főváros legmagasabb pontjáról tör az ég felé már több mint 110 éve. Nevét Erzsébet királynéról, ismertebb nevén Sisiről kapta, aki előszeretettel gyönyörködött innen az alatta elterülő részletgazdag tájban. A látványosságot érdemes egy libegőzéssel egybekötött kirándulással felkeresni a Normafa irányából.

Kardioösvény

A Szent Ferenc Kórház létrehozott egy Kardioösvényt a Normafán, amely kifejezetten a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve a cukorbetegek számára készült, de persze a család apraja-nagyja bátran nekiveselkedhet! A szív alakú jelzéssel ellátott tanösvényen három, különböző nehézségű túraútvonal közül választhatsz, és alkalmanként egészségügyi szakemberek által vezetett túrákhoz is csatlakozhatsz.

Budakeszi Kalandpark

A kalandpark a Budakeszi Vadaspark területén található. Gyönyörű erdei környezetben 6 különböző nehézségű pályával várja a magasságot, izgalmakat kedvelő kalandorokat.

Budakeszi Arborétum

Péntektől vasárnapig várja a természet szerelmeseit a Budakeszi Arborétum, melyet nemcsak a kellemes, erdei sétákért, hanem a változatos szervezett programokért is érdemes felkeresni. Figyeld meg a park gazdag élővilágát, miközben békés, zöld környezetben erdőfürdőzhetsz a várostól nem messze. Az erdei tónál mocsári teknősöket, a madárházban pedig gerléket és fürjeket is szemügyre vehetsz.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 5 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Budapest, Irhás árok buszmegálló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds