Skip to main content

Szuper túrák, ízletes borok és lenyűgöző tanúhegyek várnak a Balaton-felvidéken

Szuper túrák, ízletes borok és lenyűgöző tanúhegyek várnak a Balaton-felvidéken

A Balaton és a Bakony közt meghúzódó Balaton-felvidéki borvidékhez több kisebb tájegység tartozik. A Balaton közelsége, mediterrán hangulata, vulkáni tájai és ízletes borai az ország legnépszerűbb úti céljai közé emelik, de a számos kastély, templom- és várrom jelzi, hogy nemcsak manapság kedvelt régió. Rengeteg hangulatos település, borospince, erdei kirándulás vagy épp gasztronómiai érdekesség vár itt rád. Mivel túraútvonalakban sincs hiány, ezért gyalogosan is érdemes felfedezőútra indulnod, de a kisforgalmú utakon akár télen-nyáron is bejárhatod kerékpárral a dimbes-dombos, sok látnivalót és programlehetőséget kínáló tájat.

Kevés helyen koncentrálódnak hazánkban olyan töményen a természeti kincsek, az egységes épített kultúra, a helyi alapanyagokra támaszkodó gasztronómia és az első osztályú borkészítés, mint a Balaton-felvidéken. Mivel a vulkanikus talaj és a klíma kifejezetten kedvez a szőlőtermesztésnek, ezeken a területeken már a római korban is készült bor. A tó nagy víztömege, amely egyedi mikroklímát garantál, az ásványi anyagokban gazdag talaj és az évszázados borkészítési hagyomány együtt csodás borok megszületését eredményezi. A családi pincék mellett szép számmal találunk itt hagyományos kisnemesi és nagypolgári pincéket, de egyre több a borkedvelőket újdonságokkal elhalmozó újhullámos borászat is.

A zamatos borok kostolása pedig tökéletesen kombinálható aktív programokkal is, hiszen a Balaton-felvidék igazi jolly joker: akár gyalog, akár kerékpárral vagy vízi járművel szeretnéd bejárni, bőven lesz miből válogatnod. Választhatod a kényelmesebb, sík, part menti részek felfedezését, vagy a csillagtúraszerű kirándulásokat, de akár a Balaton-felvidéki Kéktúra szemet gyönyörködtető tájakat átszelő, több mint 100 kilométerét is bejárhatod. Természeti értékek, történelem, kultúra és gasztronómia párját ritkító egyvelege ez a vidék, amely csak arra vár, hogy felfedezd! Ehhez adunk is számodra 4 túratippet, egyúttal kérünk: alkoholt felelősséggel fogyassz!

1. Gasztrotúra a Riviérán

A Balaton-felvidék nemcsak a csodás tájak, hanem az ízek otthona is! Ezen a könnyű kerékpártúrán te magad is utánajárhatsz ennek, ha Alsóörsről az erdőn át Felsőörs felé kerekezel, majd Paloznak felé veszed az irányt. Az úton elkísér a gyönyörű táj, a kellemes kikapcsolódást pedig jobbnál jobb vendéglátóhelyek teszik teljessé. Paloznakra beérve kiváló borászatokat és ízletes fogásokat kínáló éttermeket találsz, a szomszéd községbe, Csopakra átgurulva pedig a Jásdi borteraszon lélegzetelállító panorámában is gyönyörködhetsz. A gasztrokaland után a Balaton-parton vezető bringaúton térhetsz vissza Alsóörsre.

Adatok

Országrész: Balaton környéke

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: könnyű

Táv: 15 km

Időigény: 2 óra

2. Barangolás a Pécselyi-medencében

Balatoni élmények, sok-sok látnivaló… ez vár rád, ha két kerékre pattansz és ellátogatsz a Pécselyi-medencébe. Árpád-kori templomromok, kálváriák és a népi építészet remekei között tekerhetsz kisforgalmú aszfaltos útvonalon. Csodálkozz rá a Papsokai-Siskei templomrom Balatonszőlősnél, a dörgicsei Levendárium finom kóstolói után látogass el Vászolyon a Szent Jakab-forráshoz, és nézd meg a vízi színpadot! Ezután fantasztikus élmény lesz Pécselyen át legurulni a Balaton irányába. Aszófőnél megér egy rövid pihenőt a Vörösmáli pincesor és a Kövesdi-templomrom is.

Adatok

Országrész: Balaton-felvidék

Időtartam: 1 nap

Túratípus: kerékpár

Túra besorolása: közepes

Táv: 52,5 km

Időigény: 5 óra

3. A Nivegy-völgy kincsei

Ezen a kellemes körtúrán a Nivegy-völgy egyik legszebb részét járhatod be. Balatoncsicsón sétálva megcsodálhatod a környék gazdag néprajzi örökségét, több kilátóponton gyönyörködhetsz a völgy lankáiban, és településeinek templomtornyait is megszámolhatod. A Balaton-felvidék legnagyobb összefüggő szőlőterületét itt találod, ami meghatározza a túra hangulatát. A kedves kis borospincék mellett megpihenhetsz az árnyékban, a présházak közt sétálva pedig teljesen átéltheted a vidék nyugalmát.

Adatok

Országrész: Balaton-felvidék

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 7,5 km

Időigény: 3 óra

4. Panorámatúra az óriások orgonáinál a Szent György-hegyen

A táj hol a középkori lovagok világát, hol a 19-20. századi szénbányák munkásainak a mindennapjait idézi. A Szent György-hegyen a térség talán legszebb formájú bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és egy ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget, a Sárkány-barlangot is felkeresheted. Ezen az útvonalon nem kell felkapaszkodnod a vulkán tetejére, kultúrtörténeti körsétádon meglátogathatod az oroszlánfejjel díszített forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát is.

Adatok

Országrész: Balaton-felvidék

Időtartam: 1 nap

Túratípus: gyalogos

Túra besorolása: közepes

Táv: 7,4 km

Időigény: 3 óra

További blogposztjaink:

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds