Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszak-DunántúlSoproni-hegység és Fertő-tó

Hegyi élmények az ország első tanösvényén

By 2022.03.31.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

1971-ben adták át Magyarország első tanösvényét, amely az útvonalat díszítő virág után Ciklámen tanösvénynek neveztek el. A Sopron fölött vezető kirándulás sok szempontból izgalmas, mindenképp érdemes ide látogatnod. Az Alpok legkeletibb nyúlványa hazánkban szokatlan látványt nyújt: meredek kaptatók, sűrű fenyvesek várnak rád. Ha július és szeptember között jársz erre, ciklámenek díszítik az ösvényt. A kirándulás a soproniak kedvelt pihenőhelyéről, a Lővérektől indul. Nincs más dolgod, mint a fákra festett stilizált ciklámen jelzést követni. A túra első pihenője a Deák-kút, ami az evangélikus diákokról kapta a nevét. A tanulók gyakran töltötték itt szabadidejüket, ők is építették ki ezt a helyet. Számos változtatás után nyerte el mai formáját.

A felfrissülésre szükséged is van, hiszen most kezdődik a túra legmeredekebb része. Viszont a csodás fenyvesben mindig öröm egyet szusszanni és körülnézni. A tetőre kiérve egy igazi turista-csomópontot találsz: itt fut össze szinte minden út. A Trianon-parkot elhagyva egy sífutópályaként is funkcionáló ösvényen éred el a kék jelzést. Erre tartva találod a rekonstruált halomsírt, amit 2700 éve a kora vaskorban temetkezési helyként használtak. De találsz itt földsáncokat is, a kora vaskorból és a kelta korból.. Miután visszatértél a jelenbe, a Várhely-kilátó egy remek pont, hogy ráláss Sopron városára és az osztrák Alpokra. A kilátó nem közvetlen része a tanösvénynek, de a tábla megmutatja majd az odavezető utat. Kalandozásod vége elég meredek lesz, de most lefelé. Ajánljuk, hogy jó túracipőt válassz erre az útra. Ha visszaértél a civilizációba, a 3-as vagy 10-es busszal jutsz vissza a városba. Ha autóval érkeztél és a Lővérek parkolójába szeretnél visszakerülni, a 10-es buszra szállj fel, az Ady Endre út, Erzsébet-kert megállónál válts a 2-es buszra, amivel a végállomásig utazol.

Látnivalók

Várhely-kilátó

A Sopron körüli kilátók közül talán ez a legizgalmasabb. Visszatekinthetsz a leghűségesebb városra, de a horizont távolsága az igazán lenyűgöző. Innen láthatod az Alpok keleti magaslatait: a Schneeberg, a Rax és a Hohe Wand mind kedvelt kirándulóhelyek. A faépítményre két lépcső vezet, ellenőrizd, melyik vezet fel, és melyik le!

A kelták nyomában

A Várhely Európa-szinten is igen fontos régészeti leleteket tartogat az idelátogatóknak. A 19. század végén talált edények és temetkezési helyek mutattak rá: itt virágzó élet volt már évezredekkel ezelőtt is. A lakhelyeket védő sáncok ma is könnyen felismerhetőek. Az ösvény mellett a kutatók egy, a korai mintára készült halomsírt építettek, melybe te is beleshetsz.

+ Programtipp

Digitális Vándor

Az alkalmazással nem csak végigjárhatod az ország első tanösvényét, de feladatokkal, kvízekkel még mélyebben elmerülhetsz a Soproni-hegység erdeiben. Utad során Botond lesz a társad, a középkori íjászállomás katonája, aki tündérek nyomára lelt a fák között. Az egyik tündérlány nagyon meg is tetszett neki. Hogy alakult kettejük története? Töltsd le az appot, és járj utána!

Lővér Kalandpark

A Ciklámen ösvény alapból nem túl hosszú túraútvonal, de egész napos kalanddá formálhatod, például ha a kalandparkban teszed próbára magad. Hogy ne csak a fák törzsének szintjén mozogj, a kötélpályák a lombok magasságába visznek, ahol legyőzheted az épített akadályokat és magadat is. A kalandpark tavasztól augusztus végéig van nyitva, tájékozódj a honlapukról!

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 8.6 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Lővér Hotel parkolója autóval

Tömegközlekedéssel 2-es busz végállomása

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds