Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldKiskunság és Duna-Tisza közi síkvidék

Élő Tiszán – Holt Tiszán

By 2022.03.24.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Találkozások Háza végállmástól indulsz utadra, és a kisvasúttal nyithatod vagy zárhatod a körtúrát. A  Tisza oldalán a kisvasút nyomvonalával párhuzamosan haladsz, majd a kilátót követően búcsút intesz a sínpárnak, és a gátoldalon haladsz egészen a szabadstrand lejárójáig. Tegyél egy kitérőt a Tisza parti szabadstrandon, ahol testközelbe kerülhetsz a folyóval, meglesheted az őslakosokat, a Tisza élővilágát. Ha nyáron jársz erre, akár egy csobbanást is megejthetsz. Továbbhaladva az Erdei Kilátó a következő érdekesség, ahonnan szemügyre veheted a tájat, amit bejársz, és az azon túli területeket. Így a közeli Holt-Tiszát is, indulj ebbe az irányba. Az út végén már megpillanthatod a templomot, a Sportcsarnok mellett elhaladva érünk a Nádirigó Tanösvényhez.

A tanösvény amolyan „körtúra a körtúrában”, számos pontján megpihenhetsz míg a 2,5 km-es kalandot végigjárod. Visszautadon teljes pompájában tárul eléd az Ókécskei Református Templom. Ha úgy érzed, kitúráztad magad, térj vissza a Tisza-parti végállomásra!

Látnivalók

Kilátás a Tiszára

Alighanem a Tisza leggyönyörűbb kanyarulatát szemlélheti meg a látogató, aki megmássza a 2021-ben átadott Tisza-parti kilátót. A Miskó István sétányon található ötszintes építmény  kiváló rálátást nyújtva a Tisza legnagyobb kanyarulatára.

Nádirigó Tanösvény

A Tiszakécskei-Holt-Tisza a Tisza-völgy és Homokhátság jellegzetes tájképi és ökológiai eleme, a táj változatosságának egyik fontos összetevője. A Nádirigó tanösvényen a Tiszakécskei-Holt-Tisza élőhelyeit, élővilágát, és az ember tájátalakító tevékenységét ismerheted meg. A tanösvény hurokszerű útvonalán 10 állomás van, egy része cölöpösvényen halad, állomásain találkozhatsz a cselekvő természetvédelem játékos, interaktív eszközeivel, például rovarhotellel, növényspirállal, madárodúkkal. A családbarát tanösvény kényelmesen babakocsival vagy akár kerekesszékkel is bejárható, kihelyezett padok szolgálják a meghitt pihenést.

+ Programtipp

Kovács Miklós Kékfestő műhely

A Tiszakécske, Körősi u. 9 sz. alatti műhelyük nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok közé is tartozik. A családi hagyományokat őrző készítés, az 1896-ból származó perrotin mintázógép a faléces szárítóhengereivel, a földbe süllyesztett festőküpa a csillagráfokkal, a múlt század elejei vasalógép, az ország minden tájegységét jellemző több száz mintafa… Ezek vonzzák ide a látogatókat, még a határokon túlról is.

Helytörténeti Gyűjtemény

Az Ókécskei Közösségi Ház épületében alakították ki a Helytörténeti Gyűjteményt, amely régi korok használati tárgyain keresztül mutatja be a hajdani tiszakécskei életet. Az épület az 50-es évek elejéig az Ókécskei községháza volt. Mai szerepét 2001 után kapta meg, időszaki kiállítóhelyként működik. A ház állandó kiállítása a Fáth Lajos helytörténeti anyaga, illetve a helyi kötődésű Szabolcska Mihály költő életét bemutató tárlat. Utóbbihoz egy emlékszoba is tartozik.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Tiszakécske (autóval, autóbusszal, vagy vonattal)

Parkolás a kisvasút mindkét végállomásánál lehetséges.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Liget Apartmanház
Az üdülő területén 12 apartman áll vendégeink rendelkezésére, mindegyik felszereltsége lehetővé teszi, hogy szinte otthoni kényelemben pihenhessenek. A területet hatalmas fák veszik körül, amik a legnagyobb melegben is hűsítő árnyékot nyújtanak.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds