Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Egy csipet bringás Toszkána a Balaton fölött

By 2022.03.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Toszkánai táj és életérzés a Balaton felvidéken. Ez a Keszthely és Aszófő közötti túraajánlat bővelkedik a változatos élményekben. A napraforgótáblák és a szőlődombok nyújtotta látvány biztosan rabul ejt, de a borospincék és a jó éttermek miatt a gasztronómiai élményekre is emlékezni fogsz. Állatbarátként, ha a geológia érdekel, vagy ha az építészetért rajongsz, szintén találsz érdekességeket ezen a látnivalókban gazdag útvonalon.

Keszthelyről, a Festetics-kastély elől indul a túra, ami a település egyik legfontosabb műemléke, számos történelmi tárlat helyszíne, ráadásul borospincéket is rejt a felszín alatt. A kastély északi oldalától kerékpárúton indulj el Szigliget irányába. Egy gyors pihenőre már Gyenesdiáson megállhatsz, a Bringatanyában egy fagyi vagy egy finom limonádé igazán felfrissíthet a túra előtt. Ezután Balaton-kör  egy szakaszán halad az út, a  Szigligeti várig. Ide ugyan nem könnyű feltekerni, de az eléd táruló balatoni panoráma miatt egészen biztosan megéri. A vár után közúton folytatódik a túra, a Szent György-hegy felé, amelynek oldalában hatalmas bazaltorgonákat csodálhatsz meg.

A hegyet megkerülve Kisapáti felé indulj tovább. Itt már szőlődombok ölelésében bringázhatsz, remek borospincék is találhatók a környéken. Nemesgulács után Káptalantótiban pedig egy egyedi hangulatú kézműves piacba csöppenhetsz vasárnaponként.

Ha megéheznél útközben, Mindszentkállán több remek étterem is van, melyek igen hangulatosak. A következő állomás pedig a Hegyestű lesz, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik leglátványosabb és legnépszerűbb célpontja.

Ezután Monoszló felé fordul az út, ami a környék egyik ékköve. Szép időben aranyba borítja a szőlődombokat a napfény, ilyenkor szemmel látható, hogy ez a különös mikroklíma miként teszi az ország egyik legelismertebb borvidékévé ezt a területet.

Az idill Balatoncsicsóig tart, ahol az útvonal talán legnehezebb emelkedője következik Óbudaváron. Ezután Vöröstó és Barnag irányába haladunk tovább, ahol szintén vár még ránk egy kisebb kaptató. A túra déli irányban, Pécsely érintésével Aszófőn végződik, ahol még érdemes tenni egy rövid látogatást a vasútállomás mögötti Kövesdi templomromnál. Végül Örvényesen a szabadstrand vár, ahol felfrissülhetsz, megpihenhetsz.

A túraleírás a Flowcycle közreműködésével készült.

Látnivalók

Szigligeti vár

A Szigligeti vár a Szent György-hegyen magasodik, a Balaton-felvidék egyik legszebb várromja. Ugyan nem könnyű feltekerni a várhoz vezető emelkedőn, de az eléd táruló látvány miatt mindenképpen érdemes.

Afrika múzeum, Balatonederics

Balatonedericsen egy különleges vadászmúzeum található. Az Afrika múzeum eredetileg vadászati trófeák bemutatására jött létre, de mára állatkertté nőtte ki magát, ahol akár még tevegelni is lehet.

Liliomkert Piac, Káptalantóti 

A Liliomkerti termelői piac az út mentén található – vasárnaponként tart nyitva. Itt megfér egymás mellett a valóban házi tojás és a levendulás kecskesajt is, de vannak régiségkereskedők és más árusok is.

Hegyestű

A Hegyestűre egy komolyabb emelkedő vezet fel, de ha nem jártál még ott, kötelező elem. A bazalthegy formája önmagában érdekes, a tetejéről ráadásul lenyűgöző kilátás nyílik a Balaton-felvidékre.

Kossuth-kilátó, Mencshely

A Halom-hegy teteje, a maga 399 méterével a környék legmagasabb pontjának számít. A fából épült Kossuth-kilátóból csodálatos körpanoráma nyílik a Balaton-felvidékre és a Balatonra, sőt a Bakony déli része is jól belátható innen.

Kövesdi templomrom, Aszófő

Aszófőn egy festői ligetben találhatók az egykori Kövesd falu templomának romjai. A romoknál fakad az Almás patak, itt kialakított pihenőhely is található. Gyönyörű a kilátás innen a Tihanyi-félszigetre és a Balatonra.

+ Programtipp

Szent György-hegy, bazaltorgonák

A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. Ezt a geológiai látványosságot kerékpárral nem lehet megközelíteni, de ha az idődbe belefér, gyalog megéri elsétálni ide.

Salföld Major

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik leggyakrabban látogatott turistalátványossága. A majorban megtalálható hazánk szinte összes háziállatfajtája – rackajuh, mangalica, bivaly stb., és őshonos magyar pásztorkutyákkal is találkozhatsz itt. Ráadásként pedig egy fűszer- és gyógynövény kiállítást is megtekinthetsz.

Kőtenger, Szentbékkála

A Káli-medence leglátványosabb természeti nevezetessége a Szentbékkálla melletti Kőtenger. A hatalmas kőtömbökkel borított terület a Balaton-felvidék egyik legfontosabb geológiai kincse. A sziklaalakzatok között gyalog tudsz körbesétálni, és megcsodálhatod a homokkő formációkat is

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 77 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Keszthely, Festetics-kastély

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bringatanya, Gyenesdiás

A kerékpárút mellett található fagyizóban helyben készült, kézműves, főzött fagylaltokat, fagylaltkülönlegességeket kóstolhatsz.  Különböző limonádék, jégkásák, kávék, üdítők, várnak kifejezetten a felfrissülni vágyó bringásokra.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds