Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

A Nivegy-völgy kincsei

By 2022.05.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Pécselyi- és a Káli-medence között, a Zánka és Nagyvázsony által határolt területen fekszik a Nivegy-völgy. Főbb települései Tagyon, Szentantalfa, Szentjakabfa, Óbudavár és Balatoncsicsó. A terület már az Árpád-korban lakott volt, mára azonban már csak a templomromok mutatják az egykori falvak helyét. A kellemes körtúra során a völgy egyik legszebb részét járhatod be. Balatoncsicsón sétálva többek között megcsodálhatod a környék gazdag néprajzi örökségét, több kilátóponton gyönyörködhetsz a Nivegy-völgy lankáiban, és településeinek templomtornyait is megszámolha­tod. A Balaton-felvidék legnagyobb összefüggő szőlőterületét itt találod, ami meghatározza a túra hangulatát. A kedves kis borospincék mellett megpihen­hetsz az árnyékban, a présházak közt sétálva pedig teljesen átéltheted a vidék nyugalmát. A Fenyves-tetőn heverő mesélő határ­kövek a múlt parázs birtokvitáit idézik. Séta közben felfedezheted a környék különleges növényvilágát is, akár harissal vagy épp cincérrel is találkozhatsz. A festői szépségű Hamuházi-forrás mel­lett pedig megelevenedik előtted a mészégetők virágkora, valamint az áthatolhatatlan bakonyi rengeteg képe.

Látnivalók

Hamuházi-forrás

A forrás Vigándpetend, Balatoncsicsó, Szentantalfa települések mentén csörgedezik. Balatoncsicsó mellett pihenőhely is kialakításra került a forrás mellett. Elnevezése a 18. századból ered, amikor erdős területeken úgynevezett hamuzsírt állítottak elő fahamuból, amelyet szappankészítéshez, salétrom előállításához és üveggyártáshoz használtak.

+ Programtipp

Igáslóközpont Nagyvázsony

Igazi interaktív tér, ahol kisfilmeken, felnőtt- és gyermekjátékokon és élményprogramokon keresztül ismerheted meg a magyar munkalovak világát. Nem csak kiállításokon gazdagíthatod ismereteidet, hanem fogatos kiránduláson is részt vehetsz, ahol a helyi termelők finomságait is megkóstolhatod.

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 7.5 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

A túra Balatoncsicsóról indul, megközelíthető autóval, vagy a VOLÁN menetrendszerinti járataival.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Dobosi Birtokközpont

A Dobosi Pincészet családi vállalkozás, mely az 1700-as évek óta működik Szentantalfán. Gyere el, és kóstold meg a bort, a szőlőlevet, és élvezd a falusi vendéglátás ínyencségeit, sőt, akár szállást is foglalhatsz.

Honlap

Balaton-Felvidéki Erdészeti Erdei Iskola

Ez az erdei iskola csodálatos környezetben, egész évben várja a kalandra, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatókat. 60-65 fő részére tudnak szállást, valamint sportolási és szabadidős tevékenységet biztosítani.

Honlap

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds