Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalÉszaki-középhegységZemplén

Különleges panoráma a Csattantyú-hegyről

By 2022.05.30.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra különlegessége abban rejlik, hogy Kőkapu kivételével szinte érintetlen a természet, csak egy-egy kilátópontról láthatsz települést a távolban, mint például Pálháza házait. A túra kiindulópontja emiatt tömegközlekedéssel kalandosan érhető el, a Pálházai kisvasúttal. A kőkapui Áfonyás-tó mellől Rostalló irányába indulj. A RÖNK, vagyis a Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ épülete máris megállásra szólít: a Zemplén állatait, növényeit, természeti értékeit láthatod itt egy interaktív kiállításon, ráadásul a turistaház több szobás épülete egy többnapos tartózkodás bázisa is lehet. A Nagy-Gereben mellett halad az út, sétádat egy ideig a patak csobogása kíséri. Miközben egyre feljebb haladsz, érdemes nyitott szemmel járnod, hiszen eldugott kilátópontok és sziklák várnak rád. A Csattantyú-hegy meredek, köves hegyoldalára kihívás felkapaszkodni, de megérni megküzdeni ezzel a szakasszal, mert garantáltan földbe gyökerezik a lábad: 638 méteres pontjáról letekintve a Kemence-patak völgye húzódik a lábad alatt. Jobbra a Kerek-kő csúcsa integet, míg balra a füzéri vár látható. Egészen a messzi távolban még Sátoraljaújhely Magas-hegyen álló kilátóját is megpillanthatod. Innen a Zempléni-hegység gyakran emlegetett hullámzó vonulatában gyönyörködhetsz. Visszafelé érdemes útba ejtened a Szaru-követ, végül a Nagy-Gereben másik oldalán ereszkedhetsz vissza Kőkapura.

Látnivalók

Pálházai Állami Erdei Vasút

Az erdei vasút nyomvonala a Zemplén egyik legszebb kirándulóhelye, az Áfonyás-tó partján halad. Igazán hangulatossá teszi az utazást a Kőkapu Vadászkastély alatt a sziklába vájt alagút. Az itt található Páfrány vagy Uhu tanösvény gyerekeknek is tökéletes túraútvonal, sétálva tanulhatnak az erdőről.

+ Programtipp

Páfrány tanösvény (Uhu tanösvény)

Rostallón a Páfrány tanösvényként ismert útvonalat alakították át és keresztelték át Uhura. A fényvisszaverő festékkel készült útvonal sötétben is látható.

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.9 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Autóval: Budapestről Sátoraljaújhely irányába, majd Pálházánál Kishuta felé. A település központjában jobbra indulj, Kőkapu irányába.

Tömegközlekedéssel: Budapest-Sátoraljaújhely között közlekedő vonattal a végállomásig. Onnan naponta több buszjárat indul Pálházáig, ahonnan gyalogosan vagy az erdei kisvasúttal juthatsz el Kőkapura.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kőkapu Vadászkastély és Hotel

Ahol a csend kezdődik, ott áll az Áfonyás-tó partján a Vadászkastély. Éttermében vadas ételeket kóstolhatsz, wellness részlege pedig a teljes pihenést segíti.

Elérhetőség: 3994 Nagyhuta, Kőkapu u. 2.

Honlap

RÖNK, Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ

Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK)

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds