Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységMátra és Cserhát

Parádfürdői kaland körtúra

By 2021.11.22.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Mátrában bringázni nem kis kihívás, ez a túra kalandvágyóknak és jó erőben lévő hegyi bringásoknak szól! Egy nap alatt is teljesíthető, de kényelmesebb tempóban kétnapos kirándulássá teheted. Parádfürdőről az Ilona-völgy impozáns gesztenyefasorától indulva tekerheted körbe a Mátrát, ami jelentős szintemelkedésekkel és felejthetetlen panorámával vár.  A 24-es utat keresztezve elsuhanhatsz hazánk legmagasabban fekvő tava, az 507 méteren található Sástó felett. Majd a Görgői úton tekerhetsz fölfelé egészen a Rudolf-tanyai elágazóig, ahol a kerékpáros pihenő és szervizpont is vár rád. A jelentős szintemelkedések után egy kis gurulás következik, majd a Mátra egyik legcsendesebb települése, a Mátra zöld szíve, az alig 100 fős Mátraalmás felé gurulsz. Parádsasváron az egykori Károlyi-kastély romantikus épülete és az üveggyártás emlékei csábítanak pihenőre. Ha kedvet érzel, az üvegmanufaktúrában átélheted és megtapasztalhatod az üvegfúvás nehéz mesterségét. Lendülj újra nyeregbe, hogy visszatérj a kiindulási pontodra, Parádfürdőre, ahol még sok látnivaló vár.

Látnivalók

Cifra Istálló és Kocsimúzeum

Az egykori uradalmi istálló 1880-ban épült Ybl Miklós tervei alapján, melynek elnevezése díszes vörösmárvány-vöröstéglás-fagerendás, látványos külsejéből adódik. A jelenlegi kocsimúzeumban a régi főúri hintókat és tartozékokat nézheted meg. A kiállítás, a kerék feltalálásától a díszes főúri hintókon át az országházi díszhintókig, átfogó képet ad a kocsikészítés történetéről. Új szolgáltatás a lovaskocsikázás.

+ Programtipp

Asztalos Joachim fafaragó kiállítása

A Johák néven is jegyzett parádi mester a palóc életnek és a betyárvilág legendáinak állított emléket fába vésve. Szobrait gondosan kiválasztott szálfákból faragta ki, melyekhez főleg vadkörtefát, gesztenyét és hársfát használt. A kiállításon megtekinthető édesanyjáról készített korai alkotása; a „Parasztasszony gyermekkel” című szobra, továbbá négy betyár szobra is különféle tájegységek híres betyárjairól.

Palóc ház

Parád az Észak-Magyarországon élő palóc népcsoport jellegzetes települése. Az 1770-es években épült ház a Mátra vidéki faépítkezés utolsó megmaradt emléke, megfigyelhetjük rajta a korabeli palóc építészet stílusjegyeit. A több mint 220 éves épület első két sejtjét zsilipelt technikával építették. A harmadik helyiséget később, valószínűleg a család növekedése miatt toldották hozzá a 19. században. A palócokra sokáig jellemző volt a nagycsalád, előfordult, hogy 25-50-en is éltek egy házban.

Parádsasvári Üvegmanufaktúra

A műhely a több mint 300 éves múltra visszatekintő üveggyártás hagyományait őrzi. A környéken nincs olyan család, amelyik ne kötődne az üveghez. Egyszeri élmény az üvegmanufaktúra felkeresése, mivel az országban egyedülálló módon ki is próbálhatod az üvegfúvást és akár saját poharat is fújhatsz magadnak. A Kristály Galériában megnézheted a hajdani üveggyártás emlékeit. Érdemes előzetesen bejelentkezni.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 67 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Gyöngyös felől a 24-es úton vagy Eger felől

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Parádi kisvendéglő

Házias, a Palóc földre jellemző és klasszikus magyar ételeinket első osztályú alapanyagokból házi módszerekkel készítik a vendégeknek.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds