Skip to main content

Lesd meg az augusztusi csillaghullást hazánk legsötétebb tájain!

Lesd meg az augusztusi csillaghullást hazánk legsötétebb tájain!

Hazánkban évente csupán 7 alkalommal fordul elő rendszeresen visszatérő, az évnek mindig pont ugyanabban az időszakában megfigyelhető látványos csillaghullás, melyek közöl a Perseidák augusztus közepi hullócsillagai kiemelkednek. Ezeken a kellemes nyári estéken nincs is jobb program, mint romantikusan összebújva a tiszta égbolt lenyűgözően ragyogó fényjátékában elmerülni. Az égbolt pásztázására pedig érdemes hazánk legsötétebb, azaz legkisebb fényszennyezettségű területeire, a Csillagoségbolt-parkokba látogatnod. A tőlünk értelmezhetetlen távolságra lévő fénycsóvákat és izzó pontokat országunk számos obszervatóriumában, akár különleges programok keretében testközelből is megcsodálhatod, valamint a csillagászok által vezetett túrákon sok izgalmas információval gazdagodhatsz. Mutatjuk is, hogy hol tudsz hazánkban néhány óra erejéig az univerzum részévé válni!

1. Bükki Csillagda

Amint lemegy a nap, a Bükki Csillagda felett akár háromezer csillagot is össze tudsz számolni. Érkezésed után a csillagda Nap tematikájú kiállítása, meteoritgyűjteménye, kupolájának különleges távcsöve, illetve planetáriumának 3D filmjei egyenesen a csillagok közé repítenek. Ráadásul a megfigyelőállomás munkatársai augusztus 11. és 13. között különleges programokkal készülnek a Perseida meteorraj általi csillaghullást várva. Ha időd engedi, akkor kösd össze ezt a különleges élményt egy körtúrával, és járd végig a Bükki Csillagdához kapcsolódó 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvényt is, amely a környék természeti, földtani és kultúrtörténeti értékei mellett egy lejárható Naprendszer-modellt tartalmaz!

Eredj a hullócsillagok nyomába a Bükki Csillagdában!

2. Zselici Csillagpark

A tájvédelmi körzet az egyedülálló élővilága mellett arról nevezetes, hogy ez Európa egyik legszebb csillagos égboltja. Felhőmentes, holdtalan éjszakákon szabad szemmel is több ezer csillag látható, derült nyári éjjeleken pedig akár az egész Tejút derengése is. A hét legtöbb napján a Nap és a Naprendszer titkaiba vezetnek be a távcsöves bemutatásokon, illetve izgalmas planetáriumi filmvetítéseken is részt vehetsz. Ráadásként augusztus 9-től 12-éig, a csillaghullás idején további esti programokkal várnak. Ha pedig egy egész napos kalandra vágysz, akkor pattanj kerékpárra, és tekerj át a Zselic vadregényes tájain, hogy aztán este az égboltban gyönyörködhess!

3. Hortobágyi Csillagoségbolt-park

Kép: Ladányi Tamás / astrophoto.hu

A Hortobágy hazánk egyik legkevésbé fényszennyezett területe. A zavaró fényektől mentes nemzeti parkban az éjszaka több látványosságot is tartogat számodra: közel kétezer megfigyelhető csillag, a Tejút egyre korábban megjelenő ezüstös szalagai, vagy akár a bolygóközi porról szóródó napfény, a nyugati irányban látható állatövi fény. Mindezt pedig egy csillagász szakvezető segítségével ismerheted meg részletesen. A nemzeti park a Perseidák meteorraj érkezésének tiszteletére különleges programokkal is készül, így augusztus 10. és 13. között hullócsillag-megfigyelő túrákat szerveznek, szombaton pedig ráadásként az Utazó planetárium előadásai segítségével lenyűgöző vetítésekkel egészítik ki az égi fényjátékot.

Vegyél részt a hullócsillagok éjszakáján a Hortobágyon!

4. Pannon Csillagda

Ha betérsz a Bakonyban a Pannon Csillagdába, akkor egy kis időre te is űrturista lehetsz. Az ország kiemelkedő csillagászati ismeretterjesztő központjában többek között van planetárium, naptávcső és izgalmas interaktív kiállítás. Az éjszakai program során derült idő esetén a csillagda kupolájában távcsővel a bolygószomszédaink, a Hold kráterei és hegyláncai, a csillaghalmazok és a csillagközi gázködök is megfigyelhetők. Ezen felül itt megismerkedhetsz a meteorokkal, átélheted a holdraszállás és a Mars-expedíciók izgalmát, illetve a filmvetítések során a csillagok, bolygók, fekete lyukak világán túl a Bakony csillagfényes tájaiban is gyönyörködhetsz. És ha mindezt egy klassz túrával szeretnéd egybekötni, akkor ezt a források mentén haladó körtúrát ajánljuk, melyen a Kertes-kői-szurdok mesevilágát is felfedezheted.

Látogass el Bakonybélre, és élvezd ezt a lenyűgöző panorámákkal teli körtúrát!

5. Svábhegyi Csillagvizsgáló

Kép: Svábhegyi Csillagvizsgáló / Facebook

Az sem gond, ha augusztus közepén a fővárosban maradsz, hiszen itt is van lehetőség az égi „vizsgálódásra” Magyarország legrégebbi csillagvizsgálójában. Augusztus 12-én, szombaton, a hullócsillagok éjszakáján a legszebb Perseidákban gyönyörködhetsz. Ha pedig napközben érkezel a Svábhegyre, akkor a Vénusz hajszálvékony sarlója és az augusztus nyári tejút legszebb csillaghalmazai nyomába eredhetsz, vagy a gyerekek akár az Asztro-matinén tudhatnak meg minél többet a csillagászatról.

Hullócsillagok éjszakája, jönnek a Perseidák!

További blogposztjaink

Ha június, akkor levendula – Lilába borul Tihany, haza is vihetsz belőle!

TOP 5 levendulás program júniusra

Válogatásunkban összegyűjtöttük nektek a következő hetek legszuperebb programjait, szedd magad helyeit, virágünnepeit, melyek a levendulához kötődnek.

Nézz szét túráink között!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds