Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszak-DunántúlKőszegi-hegység

Írottkő Natúrpark kerékpárút Kőszeghegyalja településeihez

By 2023.03.21.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Kőszeg és az Alpokalja ötvözi a hűvös erdei, a síkvidéki és a könnyedebb hegyi kerékpározás minden örömét. A lankás aszfaltozott és murvás erdei utak mindenkinek személyre szóló, felejthetetlen élményeket kínálnak! Az útvonalat ideálisan mountain bike vagy trekking kerékpárokkal lehet a legkényelmesebben bejárni, melyeket akár Kőszegen vagy Gyöngyösfalun is bérelhetsz. Az Írottkő Natúrpark Kerékpárút végig kitáblázott, javarészt főutaktól elszeparált, aszfaltozott kerékpárutakon vezet az Abért-tótól a kőszegi határátkelőig, majd a továbbiakban a Hegyalja megkapó tájain, Cákon és Velemen keresztül egészen Bozsokig. Az útvonal mentén Kőszeg határában több kerékpáros pihenőt is találsz, ahol gyorsszervízt végezhetsz, és a régió turisztikai és természeti adottságairól informálódhatsz.

A kerékpártúra útvonala a VELOREGIO című projekt keretében került kialakításra, melynek célja a határon átnyúló kerékpáros turizmus fejlesztése és a kerékpáros-idegenforgalom fellendítése a régiók természeti és kulturális látnivalóinak bemutatásán keresztül. Az útvonal menti kerékpáros pihenők szintén a VELOREGIO projektből valósultak meg.

Látnivalók

Kőszeg – Magyarország ékszerdoboza

Fedezd fel különleges túrákon, tematikus sétákon a romantikus történelmi kisváros középkori utcáit, Magyarországon egyedülálló műemléki gazdagságát és emberléptékű környezetét. A városnézést érdemes a törökök elleni hősi helytállásban oly fontos erődítmények mentén kezdeni, melyek igazán híressé tették Kőszeget. A keleties hangzású vendéglátóegységekben, vagy éppen vaskos lovagi asztalok mögött ülve, kőszegi bor kíséretében gasztronómiai különlegességeket kóstolhatsz. A város határain túl ismerd meg a Kőszegi-hegység nevezetességeit is! A városközpontból kiindulva kitűnő gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat kínál a táj.

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Az alpokaljai kis falu a határában lévő gesztenyésben fekvő pincesoráról vált országszerte híressé. A műemléki védelem alatt álló pincesor a hajdan virágzó szőlő-, bor- és gyümölcskultúrának állít emléket. A nyolc zsúpfedeles és egy nádfedelesként felújított pince az 1800-as évek elején épült, a legrégebbi 1778-ban. Az épületek talpgerendás, boronafalú, előreugró tetőszerkezetű, bortároló pincék és présházak egyben, melyek a szőlő feldolgozására, a bor egyik szürettől másikig való eltartására, gyümölcstárolásra szolgáltak. A pincesor szabadtéri múzeumként április 1. és október 31. között látogatható. Előzetes bejelentkezés után csoportokat is tudnak fogadni.

Kerékpáros pihenők Kőszegen az útvonal mentén

Az útvonal mentén a biciklizőket kerékpáros pihenők, esőbeállók, infópontok várják korszerű kerékpártámaszokkal, az Abért-tó parkolójában és a Szabó-hegy lábánál, a Szénsavas-kút mellett. Mindkét helyszínen padok, asztalok, kerékpárszerelő állvány és hulladékgyűjtők teszik gördülékennyé a kirándulást. A pihenőknél nagy méretű táblák nyújtanak turisztikai információkat. Többek között megismerheted Ausztria szomszédos területeit és Kőszeg természeti és épített örökségét, valamint Vas megyei túraajánlatokról és mountainbike-útvonalakról olvashatsz.

Abért-tavak, Kőszegfalva

A Kőszeg határában megbúvó Abért-tavak csodálatos környezetben található, hátterében a Kőszegi-hegységgel. Átadása után a hely hamar népszerűvé vált a természetbarátok körében, akik kerékpározni, kocogni jönnek ide, vagy csak szívesen töltenek időt a természetben. A négylábú útitársakat sem kell otthon hagyni, kutyastrand várja itt őket. A tavak mellett kanyargó Gyöngyöspatak környéke kiváló kirándulóhely, horgászparadicsom és madármegfigyelőhely.

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.

Korona Galéria és Novákfalva Üdülőfalu, Velem

Szép, színvonalas kiállításon csodálhatod meg a magyar korona másolatát a falu központjában lévő Korona Galériában. Novákfalva üdülőfaluban a Képtár történelmi festményekkel és harangjátékkal várja az érdeklődőket. Nyitvatartás: májustól október végéig, keddtől vasárnapig, 10-18 óra között. Telefonszám: 30/304-7232

Sibrik-kastély és parkja

A ma már kastélyszállóként működő, bozsoki Sibrik-kastély helyén egyes feltételezések szerint már a XV. században is állt épület. A késő reneszánsz stílusú várkastély négyzetes udvarának homlokzatán a Sibrik és a Nádasdy család nemesi címerét tartalmazó kettős címer látható 1614-es évszámmal. A kastélyparkban érdemes tenni egy kellemes sétát.

+ Programtipp

Kőszegi Kisvonat – erdei kirándulás a Kőszegi-hegységben és Kőszeghegyalján

Látogasd meg a Szabó hegyet, Borha forrást, Szent Vid Kápolnát, illetve a Cáki pincesort a Kőszegi Kisvonattal!

A Kőszegen hamar közkedveltté vált kisvonat új élményeket tartogat, melyen könnyen utazva juthatsz el a Kőszegi-hegység legszebb helyeire.

Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó

Bozsok legnagyobb rendezvénye a május utolsó vagy június első hétvégéjén megrendezett, 4 napos Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó, a Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület szervezésében. Gyerekprogramok (kalapos feladatok és kalaposkirály-választás), hegybejárás, színjátszókör-bemutató, kiállítások, dalos találkozó bozsoki és környékbeli kórusokkal, dalverseny és közös éneklés is színesíti a repertoárt, de nem maradhat el a hajnalig tartó mulatás sem, természetesen mókás fejfedőkben. Vezetett túra is indul a rendezvény névadó látványosságához, a Kalapos-kőre.

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 51.4 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

A bringatúra a Kőszegfalva melletti Abért-tó parkolójától indul.

Kőszeg, Abért-tó parkoló

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Tourinform

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Honlap

Kőszegi Kerékpáros Egyesület – KKE AlpokCycles

 

Honlap

Novákfalva Üdülőfalu, Csárda és Emlékpark és Korona Galéria, Képtár

 

 

Honlap

Írottkő Natúrparkért Egyesület

Honlap

Cáki pincesor, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Honlap

Kerekes Cukrászat, Bozsok

 

 

 

 

 

Honlap

Kőszegi Kisvonat

Facebook

Kampits Családi Pince

 

 

 

 

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds