Skip to main content
KerékpárTúraútvonalÉszaki-középhegységAggtelek és Bódva völgye

Karsztfennsíkok és szurdokvölgyek között

By 2021.04.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Bódvaszilasról induló, határon átnyúló körtúra a Bódva, majd a Torna völgyében vezet, impozáns karsztfennsíkok és a Kárpátok legszebb szurdokvölgyei között.

Bódvaszilast északi irányban elhagyva Komjáti és Tornanádaska érintésével éritek el a magyar-szlovák államhatárt, aminek keresztezése után rövidesen az egykori Torna vármegye névadó településére érkeztek.

Ezután kerékpártúránk két különleges látnivalója következik, mindkettő feltétlenül megéri a rövid kitérőt. A lapos tetőszintű Tornai-fennsíkba mélyülő Áji-völgy (Hájska dolina) és Szádelői-völgy (Zádielská dolina) a Kárpátok két különleges szépségű szurdokvölgye, feltétlenül megéri a kis kitérőt.

Magyarországra a bájos felföldi kisfalut, Szádalmást (Jablonov nad Turňou) elhagyva tértek vissza ismét. Az Alsó-hegy keresztezése igazi kihívást jelent, de a fáradtságért kárpótol a csodás szépségű, az Aggteleki Nemzeti Park keretében védett erdők látványa és a kristálytiszta levegő. Ha még nem fáradtatok el, és van kedvetek egy rövid gyalogtúrához, irány a Szádvár!

A túra utolsó szakaszán egy kellemes erdei gurulás után, Szögliget keresztezésével értek vissza a Bódva-völgyébe, ahol észak felé fordulva az első település körtúrátok kiinduló- és egyben végpontja, Bódvaszilas.

Látnivalók

Tornanádaska – Hadik-kastély

Középkori eredetű, a 18-19. században barokk stílusban átalakított kastély. A domboldalban, parkosított környezetben álló kastélyépület falai között ma gyógypedagógia nevelőintézet működik.

Tornai vár

A faluképet a középkori várral koronázott Várhegy uralja. Az ősi romok felfedezése nem csak kalandos programot kínál, hanem gyönyörű kilátással is kecsegtet. Különösen nyáron érdemes felmászni a karros hegyoldalban, amikor a fehér mészkőbordák közötti gyepet észak-kárpáti bennszülött növényünk, a csodás szépségű tornai vértő virágzó példányai borítják. A hegyre vezető ösvény végigjárása gyalog, vagy gyakorlott kerekesek számára, kizárólag hegyikerékpárral, ajánlott.

Áji-völgy és Szádelői-völgy

A Kárpátok két különleges szépségű szurdokvölgye a lapos tetőszintű Tornai-fennsíkba mélyül. Az Áji-völgy elsősorban változatos felszínformáival hívja fel magára a figyelmet, köztük a kárpáti viszonylatban is a legszebbek közé tartozó mésztufa-gátakkal, amelyeken kisebb-nagyobb vízeséseken bukik alá a patak vize.

A Szádelői-völgy a Szent László királyhoz kötődő, archaikus eredetmonda „kettéhasadt hegye”. A függőleges falakkal határolt, szűk szurdok oldalait helyenként impozáns méretű, beszédes nevű (stb. Cukorsüveg, Oltár-kő, Megkövesedett pásztor) mészkőtornyok tagolják. A szurdokvölgy méretei és változatossága alapján a méltán híres erdélyi Békás-szorossal vetekszik.

Szádvár

A Ménes-völgy felett emelkednek hazánk egyik legnagyobb alapterületű romvárának, a Szádvárnak a falai. A várat a 13. században emelték és 1688-ban a bécsi Udvari Haditanács utasítására elpusztították. Legjelentősebb ostroma 1656-ban zajlott: Bebek György felesége, Pathócsy Zsófia volt a várvédők parancsnoka.

Pista bácsi tájháza, Szögliget

Egykori lakóházát nagy vendégszeretettel és érdekes történetekkel fűszerezve mutatja be Duber István. A dúlház egy XIX. században épült parasztház, mely a hajdani használati tárgyak gazdag gyűjteményét rejti magában.

További információkTérkép

+Programtipp

Rákóczi-barlang, Bódvalenke

Az Aggteleki-karszt föld alatti ékszerdoboza az Esztramos-hegy mélyén nyíló barlang. Falait gazdagon borítják különböző színű és formájú, rendkívüli változatosságban megjelenő cseppkövek, borsókövek és más, ritkaságnak számító ásványkiválások. A barlang karsztvízszintet jelző alját kristálytiszta vizű, zölden csillogó tavak töltik ki. Méltán tartják hazánk legszebb barlangjának. A föld alatti csodavilágot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság képzett szakembereinek vezetésével ismerhetitek meg.

További információk

Bódvaszilasi imaösvény

Nemcsak egyszerű falusétára hívja az ide látogatót a falu közössége. Az útvonal végigjárásával szinte belekóstolhattok egy gazdag hagyományokkal és színes múlttal rendelkező, tradicionális falu múltjába és jelenébe. A természeti és épített környezetben tett séta során kihelyezett igék segítenek az egyéni elcsendesedésben. Az imaösvény a Bódvavölgyi Református Zöldút egyik állomása.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Adatok

Országrész: Északi-középhegység
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 47 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

 3763, Bódvaszilas, Kossuth Lajos út 11.

 

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds