Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Csodaszarvasok és csillagok útján

By 2023.02.07.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Bőszénfai Szarvasfarmtól indul, ahol biztonságosan le tudsz parkolni. Itt érdemes megnézni a szarvasfarmot és testközelből megismerkedni a csodálatos gímszarvasokkal, dámvadakkal. A Szarvasfarmtól haladj Bőszénfán keresztül, a 67-es út mentén, az újonnan megépült kerékpárúton a táblával is jelzett letérőig a Zselici Csillagpark irányába. Szép erdei úton, dimbes-dombos tájon kerekezhetsz itt, Ropolypusztán keresztül a Csillagparkig. Útközben érdemes egyet szusszanni az emelkedő előtt a Ropolyi-tónál. A Ropolyi-tó a zselici turistautak találkozásánál fekszik, ha nincs különösen aszályos, meleg nyár – amikor sajnos a tó gyakran szinte teljesen kiszárad –, látványos és szép helyszíne a túrának. A kerékpárosokat és a bakancsos túrázókat az eső elől menedéket nyújtó filagóriák és tűzrakóhely várja.

A tó melletti természetőrház információs központként is működik, ahol a környék látnivalóiról, a túra- és szálláslehetőségekről lehet tájékozódni. A tájház a Zselic hagyományos építészeti stílusában készült el: a nádfedeles épületben a környék népművészetét és a parasztság egykori használati tárgyait tekintheted meg. Innen egy kaptatóval a Csillagoségbolt-parkhoz kerékpározhatsz, ahol komplett ökoturisztikai létesítmény épült. Menj fel az ország egyik legmagasabb, fából készült kilátójába, sétálj végig a csillagúton, ülj be a planetáriumba, és vizsgáld meg távcsővel a napfoltokat! A Csillagparktól erdészeti út vezet vissza a Szarvasfarmhoz, végig az árnyas zselici erdőben. Csárdahelynél megnézheted Lidi néni házát, melynek belsejében kiállítótér mutatja be a Zselic néprajzi értékeit, a betyárok életét. Innen hamarosan egy látványosan szép úton érsz vissza a kiindulópontra.

Látnivalók

Bőszénfai Szarvasfarm

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpontjának, a Bőszénfai Szarvasfarmnak. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és 50 őznek nyújt élőhelyet. A szelíd szarvasok simogatása, a vadállatok egészen közelről – akár lovaskocsiról – való megfigyelése és etetése, az őshonos háziállatfajainkkal való ismerkedés, illetve a trófeakiállítás megtekintése egyaránt felejthetetlen élményt biztosít minden korosztály számára.

Zselici Csillagoségbolt-park

A park a csillagvizsgáló épületéből, egy kilátóból és öt pihenőpontból áll. Az épület feladata az égbolt, a park és a természetvédelmi terület bemutatása, valamint helyet ad csillagászati kutatásoknak, különböző kiállításoknak és rendezvényeknek, egyben a csillagnéző túrák bázisa. Az akadálymentesített, könnyen átlátható épületben 54 fős planetárium, 54 fős egybenyitható előadó- és foglalkoztató terem, távcsőkupola, ajándékbolt és kiállítótér vár. Belsejében úgy érzed majd magad, mintha holdbéli tájra vagy egy idegen bolygóra tévedtél volna.

Ropolyi-tó

A Zselic 200-300 méter magas, erdővel borított dombjai közül egy hosszúkás, füves rét és egy azzal párhuzamosan elterülő tó bukkan elő a Dél-dunántúli Kéktúra útvonala mentén. A Ropolyi-árokban folyó Berki-patak felduzzasztásával hozták létre a horgásztavat, amelynek kisebbik részén fapavilonnal ellátott szigetecskét is találsz, amire gyaloghíd vezet át. A hosszúkás horgásztó egyik oldalán a zöldellő rét hívogatja a pihenni vágyókat, míg az erdő felőli oldalon hangulatos, árnyas sétány vezet végig. A tó partján rendezett sorokban kiépített stégek könnyítik a horgászást, monotonitásukat fűzfák törik meg.

+ Programtipp

Esti távcsöves programok a Csillagoségbolt-parkban

A Zselic sötét égboltja és alacsony fényszennyezettsége kiváló lehetőséget teremt arra, hogy tanulmányozd az égbolt halvány jelenségeit. A csillagvizsgáló kupolájában található 40 cm tükörátmérőjű, illetve a szabad ég alatt elhelyezett kisebb távcsövekkel a látogatók csillaghalmazokat, galaxisokat és halványabb ködöket is megfigyelhetnek. Ritkán még az égbolt vándorait, az üstökösöket is szemügyre vehetik, kihasználva a Zselic kiváló adottságait.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: kerékpár
Táv: 20 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Megközelítés: Személygépkocsival Budapestről haladj az M7-esen a 67-es leágazóig, itt le kell térni, majd a 67-os úton, Kaposváron keresztül menj tovább Szigetvár irányába.

Vonat a budapesti Keleti pályaudvarról indul Kaposvárra. Innen busszal jutsz el Bőszénfáig.

Bőszénfa autóbusszal is megközelíthető Budapestről, két átszállással.

Kiindulási pont: Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm, 7475 Bőszénfa

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hotel Kardosfa

A csillagos égbolt szállodája Kaposvártól 20 km-re, Magyarország legváltozatosabb erdejében található. A háromcsillagos erdei szálloda kiváló vadételeket kínáló étteremmel és 23 légkondicionált szobával várja vendégeit. Kényelmüket beltéri úszómedence, jacuzzi, finn és infraszauna, masszázs és szolárium szolgálja.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds