Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékePilis

Izzasztó hegyikerékpáros túra a Visegrádi-hegységben

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra kiindulási pontja a Szentendrei Skanzen mögött található P+R parkoló. Bemelegítésképp a forgalomtól elzárt, erdészeti aszfaltúton tekerj fel a Pap-rétig! Miután az első hegyet meg is hódítottad, fokozottan ügyelj a tájékoztatójelzésekre, mert rengeteg turistaútvonal halad errefelé. Neked a zöld kerékpáros jelzést kell követned, ami letér az aszfaltozott útról, és némi emelkedés után, egy hirtelen balkanyarral meredeken lefelé halad. Hullámvasút-szerűen élvezheted a tekerést a jó minőségű erdei úton, mocsarak, ritkább-sűrűbb erdőrészletek és rétek kísérnek mindkét oldalról.

A József-forrást és az erdészházat elhagyva továbbra is a zöld jelzést kövesd, amíg Visegrád szélén el nem éred a Fekete-hegy oldalát. A vártól nem messze, a bobpálya mellett érkezel meg az aszfaltozott úthoz, amin jobbra indulva, a Nagy-Villámot megkerülve, a sípálya alatt, a Salamon-tornyon keresztül jutsz el Visegrádra. A városban a kék kerékpáros jelzést követve az Apátkúti-völgybe érkezel, és újra erdészeti aszfaltúton bringázhatsz a Pap-rétig vezető csodaszép szerpentinen felfelé, ügyelve a túrázókra és a többi kerékpárosra. Kis pihenés után a már ismert úton ereszkedhetsz vissza a Skanzenig.

Látnivalók

Zsitvay-kilátó

A műemlékké nyilvánított, kőtornyot formáló kilátót 1933-ban építették. Belül kettős csigalépcsőn juthatsz fel az építmény tetejére, ahonnan tiszta időben akár Budapesten túl 100 km-re is ellátni, de a Mátra és a Pilis vonulatai is jól kivehetőek, illetve a vár is látható egy egészen új perspektívából. Alig száz méterre a kilátótól, a sípálya tetején találod magad, ahonnan szintén érdemes egy pillantást vetni az alattad elterülő lenyűgöző tájra!

Visegrádi fellegvár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Visegrádi Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

Bertényi Miklós Füvészkert

A családok kedvenc kirándulócélpontjaként is ismert Telghárty-rét mellett találod ezt a varázslatos füvészkertet. Egyedi mikroklímájának köszönhetően olyan növényfajokat telepítettek ide, melyeket minden évszakban érdemes megcsodálni. A füvészkert két, jól elkülöníthető részből áll: egy kényelmesen bejárható arborétumból és az inkább felfedezőhajlamot kívánó miniszurdokból. A füvészkert informatív, jól kitáblázott útvonalain gyerekekkel is élvezetes barangolni.

+ Programtipp

Szentendrei Skanzen

A Visegrádi-hegység lábánál elterülő Szabadtéri Néprajzi Múzeumban úgy fogod érezni magad, mintha időutazáson lennél! A Magyarország tájegységeit falvakként bemutató épületek együttesei között térben és időben is elkalandozhatsz, mert a 18. századtól egészen a 20. századig megismerheted az itt élő emberek építészeti szokásait és életmódját. Az egész családnak garantált aktív kikapcsolódás.

Kisoroszi szigetcsúcs

A Szentendrei-sziget északi csücskében található ez az ikonikus kiránduló-, fürdő- és kempingezőhely. A visegrádi fellegvárra nyíló egyedülálló panorámájával, sekély, tiszta vizével és árnyas partszakaszaival minden évszakban igen kedvelt célpontja az ide látogatóknak. A kutya- és gyermekbarát strand nyáron programokkal várja a kirándulókat, pihenésre vágyókat.

Bölcső-hegyi kilátó

A Lajos-forrás felett, 588 méter magasságban, a Bölcső-hegy tetején épült ez a visszafogott külsejű, áttörthasáb-szerkezetű kilátó, melynek borovi fenyőből készült gerendáit kézzel hordták fel, hogy ezzel is védjék a természetes környezetet. A kilátó mindössze 7 méter magas, de fentről lebilincselő, részletgazdag tájképet tár látogatói elé: láthatod innen a Pilis, a Visegrádi- és a Budai-hegység magaslatait, tiszta időben pedig akár a távoli Mátra vonulatait is felfedezheted.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 35.8 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Szabadság-forrás parkoló, 2000 Szentendre, Forrás u.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Kisrigó étterem

Honlap

Ördögmalom Erdei Étterem

Honlap

El-Tekerentyű kerékpárbérlés

Honlap

Dömörkapu Rengeteg

Facebook

Visegrád Info

Honlap

Visegrádi bobpálya

Honlap

Canopy és kalandpark

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds