Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Szarvasok erdeiben – körtúra a gemenci erdőben

By 2023.10.13.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra Baja-Dunafürdőről indul, ahol kényelmesen leparkolhatsz, majd a Kéktúra vonalát kell követned a Cserta-hídig. A Cserta befolyásánál találhatsz egy kis erdei pihenőhelyet, ahol szép, békés táj fogad. Ne feledd, hogy szeptember 1. után korlátozottan látogatható az erdő a vadászati szezon miatt. A túra szinte a teljes szakaszán földúton vagy murvás gáton halad, amire különösen érdemes figyelni esős időben! A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ fogadóépületében büfé, ajándékbolt és interaktív kiállítás vár, és itt található az erdei vasút végállomása is. Innen a gáton déli irányba tekersz, majd kis kitérővel útba ejtheted az ország legnagyobb fáját, a pörbölyi titánt, mielőtt a Potyka Csárda érintésével visszatérsz a kiindulópontra.

Látnivalók

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Különleges élményekkel vár a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ Pörbölyön, ahol feltárul előtted a Gemenc csodálatos világa. Számos gyalogos, kerékpáros és vízitúra-útvonal indul és végződik itt, emellett innen indul az erdei kisvasút, és erdei iskola is várja itt a diákokat. Szintén izgalmas program az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítás megtekintése, illetve felkeresheted Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját is, ahonnan vadászati tanösvény indul.

Pörbölyi titán

Látogass el az ország legnagyobb kerületű fájához, a Móricz-Duna partján álló csomoros fekete nyárhoz! A négy sarjból összenőtt, de egy gyökérzettel rendelkező nyárfa kb. 100 év es, 35 méter magas, és kerülete több, mint 12 méter. A Potyka Csárdától a zöld nyárfalevél jelzést követve, egy körülbelül 4 km-es sétával közelítheted meg a faóriást, melyre egy szegedi természetfotós bukkant rá 2013-ban.

+ Programtipp

Vonatozás a Gemenci Erdei Vasút nosztalgia-gőzmozdonyával

Utazz hazánk egyetlen ártéri erdészeti kisvasútján! A Gemenci Erdei Vasút nyomvonala a Duna és a Sió medrét követve, a gemenci erdőben halad. A Rezét gőzmozdony által vontatott nosztalgiavonatok hétvégén és ünnepnapokon közlekednek.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 23.9 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

Megközelítés: 6500 Baja, Dunafürdő vasútállomás

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds