Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Olajtúra a dél-zalai erdőtájon

By 2021.09.23.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Valóban „olajos” ez a körút, mert megismertet a zalai olajos múlt megmaradt tárgyi emlékeivel, elvisz egy darabon Papp Simon útján, így állít emléket a magyar kőolajbányászat megteremtője előtt.

Murafölde a magyar olajbányászat bölcsője is, ezért lépten-nyomon feltűnnek az iparág különös emlékei. Az 1930-as évektől kezdődően, a magyarországi szén-hidrogén bányászat beindulását követően jelentős fejlődésnek indult és felértékelődött a dél-zalai térség. Köszönhetően mindannak, hogy tekintélyes mennyiségű kőolaj bújt meg a dombok ölelte mélyben, melynek kibányászására több ezer kutat fúrtak, s hozták felszínre a kincset érő „fekete aranyat”. A térség szíve Bázakerettye, ahol bólogató olajkutak – himbák – árnyékában gyalogolhatsz és megmártózhatsz a falu termálstrandjának vizében, mely szintén az „fúrásoknak” köszönheti születését. Rögtön jöhet „valami Amerika”, hiszen a túra elején máris a MAORT (Magyar-Amerikai Olajipari Részvénytársaság) által a mérnök családoknak épített amerikai, mégis göcseji stílusú szabadon álló különleges házak mellett haladsz el. A település határát elhagyva az Olajos Emlékműhöz és a B1-es jelű kúthoz érsz, ahol 1937-ben az olajkutató fúrást siker koronázta, mellyel egy teljesen új világ született e térségben. A túra során az olajipari emlékek mellett varázslatos erdők és panorámák várnak, így, ha a lispeszentadorjáni hegygerincre érsz, semmiképp ne hagyd ki a kilátót! Innen a csöppnyi Marócon vezet át az utad, ahonnan rövid gyaloglással eléred a monumentális Vétyemi Ősbükköst, ahol 200 éves, 30-40 méter magas bükk óriások várnak. Ekkor már csak egy ugrás a Budafai Arborétum, ahol tavasszal számos rododendron faj borítja virágba a völgyet. Budafáról Kistolmácsra vezet az utad, ahol felpattanhatsz a Csömödéri Erdei Kisvasútra, ha pedig egy tóba csobbannál, akkor a kisvasút végállomásánál található Kistolmácsi-tavat célozd meg, mely szintén a kőolajbányászat egyik „terméke”.

Látnivalók

Budafapusztai arborétum és Vétyemi ősbükkös

A budafapusztai arborétum területét alkotó erdők hajdan a Zichy család birtokában voltak. Az itt található vadászkastély 1926-ban épült, körülötte parkot és tavat, később pedig gazdag arborétumot építettek ki. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, azonban a jegenye-,mamut- és a mocsári fenyők egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Budafa szomszédságában található Vétyempusztán a tiszteletet parancsoló, ezüstös törzsű, közel 200 éves, 30-40 méter magas bükk óriások magukra vonzzák a figyelmet.ű

Erdei kisvasút (Lenti–Csömödér–Kistolmács)

A csömödéri kisvasút az ország leghosszabb, 109 kilométeres hálózata, amely 1918-ban lóvasútként kezdte működését. A Kistolmácsi-tó mellől induló 32 kilométeres vonalszakasz idilli tájakon halad át. Az útvonal különlegessége Ábel, a gőzmozdony, mely garantáltan lenyűgözi a vonatrajongó gyerekeket.

Kistolmácsi-tó

A Kistolmácsi-tó festői környezetben várja a pihenni és fürdőzni vágyókat, vagy a horgászokat Letenye és Bázakerettye között. A lankás zalai dombok mélyén húzódó víztározó hamisítatlan erdei környezetben nyújt pihenést, de kiépített szolgáltatásai, játszótere és szabadidőparkja teszi teljessé az élményt. A környéken túrázni lehet, valamint nem messze található a Budafai Arborétum és a Csömödéri Erdei Vasút végállomása is.

+Programtipp

Öveges Professzor Emlékháza (Páka)

Vedd irányba Pákát, ahol az egyedülálló Öveges professzor, a természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakja – piarista szerzetes, pap, tanár, fizikus – szülőházában kialakított kiállítás és labor vár a professzor kísérleteivel, aki különös személyiségével és kivételes tudásával beírta magát számos generáció szívébe.

 Bunkerek mélyén (Lovászi, Páka)

A történelem dermesztő napjait élheted meg a lovászi légópince megtekintésekor, mely az 50-es években a 630 kilométer hosszú „magyar Maginot-vonal” erődrendszer bástyájaként épült a dél-zalai olajmezők megóvására. Járd be az időlabirintust a föld alatt, ahol közel 1kilométer hosszan ismerkedhetsz a hidegháború nyomaival. A látogatásra előre be kell jelentkezni, de a térség más részein, például Pákán szabadon is  felkeresheted a kor mementóit.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Bonne Chance Restaurant & Hotel

Honlap

Rejtek Kerékpáros Központ Lispeszentadorján

Szállás, kerékpár- és e-bike kölcsönzés, túravezetés:

E-mail: lazaleszel@gmail.com, telefon: +36 30 798 4879

Zalaerdő Zrt.

Honlap

Esthajnal Vendégház Bázakerettye

Facebook oldal

Azálea Vendégház Bázakerettye

Honlap

8888 Vendégház (Lispeszentadorján)

Honlap

Artemisz Lovasudvar és Mura Regnum Panzió (Tormafölde)

Panzió Facebook oldalLovasudvar Facebook oldal

Centrál Vendégház (Tormafölde)

Facebook oldal

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: gyalogos
Táv: 29 km
Időigény: 9 óra

Megközelítés

M7-es autópálya Becsehely lehajtó 224-es lehajtó, majd Borsfán keresztül Bázakerettye Déryné Művelődési Házig

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds