Skip to main content
KerékpárTúraútvonalBudapest és környékeBudapest környéke

Csepel-sziget déli része két keréken

By 2020.10.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfo

Fedezzük fel kerékpárral a Csepel-sziget déli részét! Ráckeve központjából indulunk a Kossuth Lajos utcán déli irányba, Szigetbecse felé. Szigetbecsén érdemes pihenőt tartani: sétálhatunk a Tőzike tanösvényen, vagy akár meglátogathatjuk a híres André Kertész fotográfus emlékházát. A pihenő után Makád felé vesszük az irányt. A településre érkezve elágazáshoz érkezünk, ahol balra fordulunk, és a Rákóczi Ferenc utcán tekerünk tovább. Miután elhagytuk a települést, nemsokára elérünk a makádi parkerdőig, ahol jobbra fordulunk, és a gáton kerekezve eljutunk egészen a Csepel-sziget csücskéig. Itt található a Tassi-zsilip, ahol megnézhetjük, hogyan ér össze a Kis-Duna a Nagy-Dunával.

Visszafelé újra keresztülmegyünk Makádon, és Lórév felé vesszük az irányt. A kis falu különlegessége, hogy lakóinak többsége szerb anyanyelvű – ezzel a település egyedülálló az egész országban. Tegyünk egy kis kitérőt a komp irányába. A Duna árterében, gyönyörű környezetben találjuk a Zichy Ödön emlékére állított kápolnát. Ezután Ráckeve felé fordulunk, ahova visszajutva zárjuk a kerékpártúránkat.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Tájegység: Budapest környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 38.4 km
Időigény: 6 óra

Megközelítés

Ráckeve, központ

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Savoyai-kastély, Ráckeve

A törököket kiűző győztes császári hadvezér, Savoyai Jenő megvette – más források szerint tettei elismeréseként jutalmul kapta a császártól – az egész Csepel-szigetet. A török dúlta, kihalt vidékre német telepeseket hívott, és impozáns kastélyt emelt uradalma közepén a neves bécsi építész, Johann Lucas von Hildebrandt tervei alapján. 1702-ben kezdték építeni a ráckevei Savoyai-kastélyt, amely a világi barokk építészet első hazai emléke. Az épület jelenleg nem látogatható, de a főkapun keresztül érdemes bekukkantani, és megnézni a homlokzatot, amelyet Savoyai Jenő tulajdonságait jelképező allegorikus szobrok díszítenek. A kastély egykori fás parkjában fekvő kis tó körbesétálása is jó program. 

Szerb (Nagyboldogasszony-) templom, Ráckeve

Az 1400-as évek közepén nagyszámú szerb lakosság menekült a török elől az Al-Duna mellől a Csepel-szigetnek erre a területére. A településre ráragadt a Ráckeve név (a szerbeket akkoriban rácnak hívták). A ráckevei templom 1487-ben épült, és Magyarország egyetlen gótikus szerb temploma. A szentélyt a hajótól elválasztó, ikonokkal és fafaragványokkal gazdagon díszített ikonosztáz már a 18. századból származik. Akárcsak a templom különleges, bizánci hangulatú freskói, amiket 1765 és 1771 között korábbi falfestmények átfestésével készítettek. Néhol még látható a korábbi, 1514-es falfestés. A templomban az ortodox szokásoknak megfelelően nincsenek ülőhelyek, és a tér ketté van osztva női és férfi részre. Érdemes megnézni a szentélytől balra álló Madonna-ikont a hálaadó kis fémmedálokkal, amelyeket a gyógyult hívek helyeztek el itt.

Ráckevei hajómalom

A ráckevei vízimalom Magyarország utolsó hajómalmának, az ún. Gyurcsik-féle 12-es sorszámú hajómalomnak a rekonstrukciója, amelyet eredeti írásos emlékek, dokumentumok, fotók, rajzok alapján építettek meg 2007 és 2010 között, közösségi összefogással. Az őrlés meg is tekinthető vasárnaponként. 2017-ben a ráckevei hajómalom lett az Év Pest Megyei Értéke.

Régi Városháza, Tűztorony kilátó, Ráckeve

A szecessziós stílusú városháza a középkori régi városháza helyén épült 1901-ben. A régi városháza tűztornyában 2009-ben kilátót alakítottak ki. A 35 méter magas Tűztorony kilátóból különleges körpanoráma nyílik, tiszta időben egészen Százhalombattáig és a budai hegyekig ellátni, kivehető a Velencei-dombság is. Ez a „négytornyú”-nak hívott Ráckeve egyik tornya (a másik három az itt élő három nemzetiség – szerbek, németek, magyarok – templomának tornya). A kilátó szezonálisan, április elejétől október második hétvégéjéig tart nyitva. 

Katolikus templom, Ráckeve

A copf stílusú templom 1791–1799 között épült. Különlegessége, hogy itt található Európa egyik legnagyobb 20. századi szekkója. A több mint 600 négyzetméter felületű falfestményt a Munkácsy-díjas, Ráckevén élt festőművész, Patay László készítette 1994-ben. Az ő alkotásai díszítik többek között a szegedi dómot és a Parlament több termét is. 

Horváth Nepomuki János síremléke, Ráckeve

Él Ráckevén egy legenda, miszerint Petőfi Sándor János vitéz alakját egy ráckevei jobbágyfiúból lett huszárkapitányról, Horváth Nepomuki Jánosról mintázta. A katolikus temetőben a kálváriatemplom közelében áll Horváth Nepomuki János síremléke, amelyet a János Vitéz Mesefesztivál keretében évente megkoszorúznak.

André Kertész Emlékmúzeum, Szigetbecse

A 20. századi fotográfia egyik legismertebb alkotóművésze, a magyar származású André Kertész gyermek- és ifjúkorában sokat vendégeskedett rokonainál Szigetbecsén. Az itteni táj és a városka lakói meg is jelennek első felvételein. André Kertész élete végéig megmaradt ez a szoros kötődés, ezért örömmel fogadta a tervet, hogy felépítenek számára a faluban egy, a régi rokoni portához hasonló házat. Kertész ennek a létesítendő múzeumnak felajánlotta és el is küldte 120 eredeti, szignált fotográfiáját. A házból Kertész halála miatt már csak emlékmúzeum lehetett, ide került a művész New York-i lakásának néhány bútora és személyes használati tárgya is.

Zichy-kápolna, Lórév

A falun kívül, a Duna árterében áll a Zichy-emlékkápolna. A romantikus, neogótikus stílusú épületet téglaburkolat borítja, homlokzatát finom kőfaragványok díszítik. A kápolnát a Habsburg császári család emeltette 1859-ben azon a helyen, ahol Görgey Artúr tábornok 1848-ban felakaszttatta az árulónak tartott Habsburg-hű grófot.

+ Programtipp

„Csónakos piac”, Ráckeve

Minden szerdán és szombaton rendezik meg a Szegedi Kis István sétányon a „Csónakos piacot”. A református templomig termelői piacként funkcionál, majd a templomtól bolhapiac jelleggel működik tovább, ahol a ruhától kezdve, a háztartási cikkeken át a horgászfelszerelésig minden megtalálható.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Ráckeve Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds