Skip to main content

Kihagyhatatlan geoturisztikai programok és geotúrák Nógrádban

Kihagyhatatlan geoturisztikai programok és geotúrák Nógrádban

A geoturizmus a kirándulás, túrázás, nyaralás olyan formája, amely a turisztika szépségét Földünk különleges földtani, természeti, kulturális adottságú tájainak megóvásával és bemutatásával társítja. Ha kikapcsolódás során fontos számodra a környezet védelme, valamint szeretnél hozzájárulni a térség fenntarthatóságához is, akkor a Novohrad-Nógrád Geoparkban a helyed! A geoturizmus sokkal több lehetőséget ad a helyi közösségek megismerésére, így visszahozza az utazás valódi élményét is. Várnak Palócföld hol szelíd, hol drámai tájai!

A „palóc Olümposz”

A Karancs 727 méteres magaslatát semmiképp ne hagyd ki! Számos turistaúton juthatsz fel a csúcsára, de akkor lesz a leglátványosabb a túrád, ha a Somoskőújfaluból induló piros jelzés mentén haladsz. A 2,5 kilométeres út izzasztóan meredek, de minden fáradtságot megér, hiszen a körpanorámás kilátóból felvidéki és hazai magaslatok tárulnak eléd. A Karancs csúcsától érdemes útba ejtened a Kápolna-hegyet, ahol a Szent Margit-kápolna impozáns épületén túl padokkal és tűzrakóval felszerelt, hangulatos turistapihenőt találsz, de akár az éjszakát is itt töltheted egy különleges bivakszálláson.

Vártól várig – kirándulás a történelembe

A Nógrád szóban szereplő grad várat jelent, ami a megye múltjára utal: az itt álló erődök többnyire a tatárjárás utáni várépítési hullámban épültek; a térség majdnem minden vára egy volt tűzhányó tetején áll. Salgó, Somoskő, Szanda, Buják, Hollókő vagy Fejérkő, Szlovákiában Fülek, Ajnácskő romantikus romjai mind annak bizonyítékai, hogy Nógrádban a geológiai és történelmi értékek szorosan összefonódnak egymással. Ha Nógrádban kirándulsz, adja magát egy jó kis vártúra, amit kezdhetsz a várromjáról, palóc népviseletéről és vadászkastélyáról is híres Bujákkal, majd a pazar panorámájú Sasbérci kilátó érintésével érheted el Szanda várát. Égbe nyúló toronyromjaival és faltöredékeivel mindkét középkori erőd már messziről romantikus látványt nyújt. Készülj fel, hogy hosszú, majd 26 km-es erőltetett menet lesz ez a túra! 310 méteres tengerszint feletti magasságával a bujáki várhegy még csak a bemelegítés lesz mielőtt rátérsz a 466 méter magas Sasbércre, majd az 529 méter magas szandai vulkáni csúcsra vezető útra. Jobb, ha rászánod a napodat erre a túrára, mert biztosan többször is megállsz majd a tájban gyönyörködni az egyébként is 8 órás úton.

Geotúra programajánló

Terepjárós kaland egy „kővé dermedt vízesésnél”

Salgótarjántól néhány kilométerre, a Medves-fennsík és a Mátra közti dombok rejtekében fekszik Kazár. A falu központjából gyalog vagy tufa taxival (terepjáró autóval) boglyas erdőn át juthatsz el az egyedülálló, védett természeti értékhez, a 17 millió éves riolittufa-erózióhoz. Az egész világon kevés helyen látni hasonlót. A képződmény olyan, mintha egy tajtékzó vízesés egy pillanat alatt kővé vált volna. Barázdált felszíne vakító fehéren emelkedik ki a buja növényzettel fedett dombok közül. A tufa taxi végállomása után még kb. kétszáz métert kell sétálnod, hogy elérd a legmagasabb pontját. Kazár keleti részéből, a piros kereszttel jelzett földúton, kitűnően kitáblázott kisebb kitérőkkel juthatsz el a gerincre, ami az eróziós tufafelszínen kívül más érdekességeket is tartogat.

Terepjárós kaland egy “kővé dermedt vízesésnél”

Út az andezitcsúszdához

Nógrád megye egyik legszebb zsákfaluja Bér: határában a Bér-patak csörgedezik, a mellette magasodó Nagy-hegyről pedig – a szerény tengerszint feletti magassága ellenére is – páratlan panoráma tárul eléd. Geológiai szenzációk sora koncentrálódik erre az igen kis területre, itt találod ugyanis az “andezitcsúszdát”, ami világszerte ritkaságnak számít, mert egyszerre oszlopos szerkezetű és hajlott is. Kellemes réteken és erdőn át juthatsz el egy szabadtéri kőtárhoz, majd onnan a különleges, hajlott formájú kőzethez. A hatszögletű andezitoszlopok bár egy tömböt alkotnak, mégis ívekben válnak el egymástól. A gerinc alatt a kifagyásos jelenségek következtében leváló kőzetdarabokból kialakult „kőfolyás” található.

Út az andezitcsúszdához

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

TOP 5 hely Tokaj-Hegyalján és a Bodrog völgyben

Szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos kirándulásra a Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi borvidék!...

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds