Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Négy tó vonzásában kisvasúttal

By 2022.03.04.július 25th, 2022No Comments

Túrainfó

Zala megyére domborzati viszonyai és természeti adottságai miatt nem jellemzőek a természetes tavak, ugyanakkor a vízfolyások mentén egyszerű völgyzáró gát építésével kisebb-nagyobb víztározókat gyakran létesítettek. Négy ilyen víztározót érintesz az útvonal mentén, melyet elsősorban túrázásban gyakorlott családoknak és lelkes csoportoknak ajánlunk. Mivel két dombsor is az útvonalra esik, fontos a kényelmes túracipő!

Hogy még teljesebb legyen az élmény, pöfögj fel a kirándulás kiindulópontjára kisvasúttal! A túra a Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megállójától (korábbi végállomás) indul. Innen mindössze 400 méterre található a Kistolmácsi pihenőhely, ahol friss forrásvízzel tölthetjük fel kulacsainkat. A zöld jelzés mentén a Zajki-víztározó közelében halad az útvonal, mielőtt beér a faluba, ahonnan már a piros kereszt jelzés mentén, változatos erdőkben folytatódik az út.

A piros sáv jelzést elérve akár a Budafai Arborétum bejárásával is kiegészíthetjük a túrát, mielőtt elérjük a Budafai-patakon kialakított újabb kis víztározót. Az emelkedőt leküzdve már csak a kék kereszt jelzést kell követnünk, hogy elérjük a Fintafai-patak felső víztározóját. A tó völgyzárógátján áthaladva folytatjuk erdei sétánkat, amíg visszaérünk a túra kiindulópontjára.

Látnivalók

Kozár-forrás és Kistolmácsi-víztározó

Az 1980-as években az olajkutatás során végzett geológiai robbantás hozta felszínre a rendkívül bő hozamú forrást. Ez a kiváló minőségű víz alapozta meg a Kistolmácsi-víztározó létesítését. A 11 hektáros tó népszerű a horgászok körében, és kedvelt pihenőhellyé vált a tó környéke, ahol nyáron büfék várják az érkezőket.

+ Programtipp

Budafai Arborétum

A Zichy család birtokában lévő területen 1926-ban épült a ma is látható vadászkastély, ami körül ekkor kis parkot és tavat hoztak létre, majd 1954-ben kezdődött meg a 48 hektáros arborétum kialakítása, ahol 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Makk-Kaland Játszótér és a fogadóépületben berendezett kis kiállítás minden korosztály számára ideális kirándulási helyszínné teszi az arborétumot.

Csömödéri Állami Erdei Vasút (CSÁEV)

A CSÁEV az ország leghosszabb (több mint 110 km), és egyetlen olyan erdei vasútja, amelyen napjainkban is elsősorban faanyag szállítás folyik. A több mint 100 éves múltra visszatekintő vasút 34 kilométeres szakaszán, Lenti és Kistolmács között személyvonatok is közlekednek. A menetrend szerint vagy külön rendelésre induló járatokat általában dízelmozdonyok húzzák, de rendszeresen közlekedik az Ábel nevű gőzös is.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kistolmács, Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megálló (7540. számú út), Kistolmács és Bázakerettye között

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák