Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMurafölde

Négy tó vonzásában kisvasúttal

By 2022.03.04.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Zala megyére domborzati viszonyai és természeti adottságai miatt nem jellemzőek a természetes tavak, ugyanakkor a vízfolyások mentén egyszerű völgyzáró gát építésével kisebb-nagyobb víztározókat gyakran létesítettek. Négy ilyen víztározót érintesz az útvonal mentén, melyet elsősorban túrázásban gyakorlott családoknak és lelkes csoportoknak ajánlunk. Mivel két dombsor is az útvonalra esik, fontos a kényelmes túracipő!

Hogy még teljesebb legyen az élmény, pöfögj fel a kirándulás kiindulópontjára kisvasúttal! A túra a Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megállójától (korábbi végállomás) indul. Innen mindössze 400 méterre található a Kistolmácsi pihenőhely, ahol friss forrásvízzel tölthetjük fel kulacsainkat. A zöld jelzés mentén a Zajki-víztározó közelében halad az útvonal, mielőtt beér a faluba, ahonnan már a piros kereszt jelzés mentén, változatos erdőkben folytatódik az út.

A piros sáv jelzést elérve akár a Budafai Arborétum bejárásával is kiegészíthetjük a túrát, mielőtt elérjük a Budafai-patakon kialakított újabb kis víztározót. Az emelkedőt leküzdve már csak a kék kereszt jelzést kell követnünk, hogy elérjük a Fintafai-patak felső víztározóját. A tó völgyzárógátján áthaladva folytatjuk erdei sétánkat, amíg visszaérünk a túra kiindulópontjára.

Látnivalók

Kozár-forrás és Kistolmácsi-víztározó

Az 1980-as években az olajkutatás során végzett geológiai robbantás hozta felszínre a rendkívül bő hozamú forrást. Ez a kiváló minőségű víz alapozta meg a Kistolmácsi-víztározó létesítését. A 11 hektáros tó népszerű a horgászok körében, és kedvelt pihenőhellyé vált a tó környéke, ahol nyáron büfék várják az érkezőket.

+ Programtipp

Budafai Arborétum

A Zichy család birtokában lévő területen 1926-ban épült a ma is látható vadászkastély, ami körül ekkor kis parkot és tavat hoztak létre, majd 1954-ben kezdődött meg a 48 hektáros arborétum kialakítása, ahol 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Makk-Kaland Játszótér és a fogadóépületben berendezett kis kiállítás minden korosztály számára ideális kirándulási helyszínné teszi az arborétumot.

Csömödéri Állami Erdei Vasút (CSÁEV)

A CSÁEV az ország leghosszabb (több mint 110 km), és egyetlen olyan erdei vasútja, amelyen napjainkban is elsősorban faanyag szállítás folyik. A több mint 100 éves múltra visszatekintő vasút 34 kilométeres szakaszán, Lenti és Kistolmács között személyvonatok is közlekednek. A menetrend szerint vagy külön rendelésre induló járatokat általában dízelmozdonyok húzzák, de rendszeresen közlekedik az Ábel nevű gőzös is.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 10 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Kistolmács, Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megálló (7540. számú út), Kistolmács és Bázakerettye között

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds