Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldTisza-tó és Hortobágy

A pákászok tanyája – Tiszavirág sétaút és Örvényi pákász tanösvény

By 2020.06.03.február 8th, 2024No Comments

Túrainfo

A Tisza-tó gyöngyszemének, a belső Göbe tónak a vadregényes vízi világával két egymásba fonódó tanösvényen ismerkedhetünk meg. Mindkettő a Szabics kikötő felől közelíthető meg, egy révész viszi át a látogatókat a kiindulóponthoz. A Tiszavirág sétaút az ártéri erdő csodáit tárja látogatói elé, az arról leágazó Örvényi pákász tanösvény pedig egy már-már elfeledett mesterséget, a pákászkodást mutatja be.

A két kilométer hosszú Tiszavirág ártéri sétaút mentén számos érdekességet tudhatunk meg az árterekhez kötődő ősi kismesterségekről, például a kosárfonás vagy a teknővájás hagyományáról. Első állomásunk egy madármegfigyelő torony, amely a „Gémek tornya” nevet viseli. A tanösvényen megismerkedhetünk az ártéri erdő más lakóival is. A forgatható táblák a gyerekek számára is könnyen megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az információkat.

Több ismertető tábla mesél a tiszavirágok, azaz a kérészek életéről. Násztáncukat késő tavasszal és kora nyáron figyelhetjük meg nagy számban a környéken. Magyarország szerepe kulcsfontosságú ennek a rovarfajnak a fennmaradásában, hiszen a tiszavirág Európában szinte csak a Tisza vízrendszerében él meg, ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk.

A Tiszavirág sétaútról leágazik a kalandos Örvényi pákász tanösvény, amelyet mindenképpen érdemes felfedeznünk. Ehhez csónakba kell szállnunk, és kötéllel áthúznunk magunkat a pár méterrel arrébb lévő zsombékra. A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú, 12 állomásos tanösvény ismertető tábláin az „Örvényi pákász” alakja mesél a pákászélet rejtelmeiről. Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a természettel harmonikusan együtt élő pákászokról. Az út során a pákász nádból épített kunyhóját is megleshetjük.

Az ösvény végéhez érve ismét meg kell dolgoznunk a túlpartra jutásért. A Tiszavirág ártéri sétaútra visszaérve folytatjuk tovább utunkat a Göbe irányába, amely a „sziget” belső tava. Jó időben akár csónakázhatunk is rajta. Innen egyenesen visszasétálunk a kiindulóponthoz. A révész, ahogy megpillantja a kirándulásból visszatérő látogatókat, máris indul értük a túlpartról. A Tiszavirág ártéri sétaút 2011-ben „Az év ökoturisztikai tanösvénye” cím büszke birtokosa lett, az Örvényi pákász tanösvény pedig 2015-ben harmadik helyezést ért el ugyanezen a pályázaton.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 3 km
Időigény: 1.5 óra

Megközelítés

Tiszafüred, Szabics kikötő

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Látnivalók

Tisza-tó:

A Tisza-tó, más néven Kiskörei-víztározó Kisköre és Tiszabábolna között a Tisza folyó felduzzasztásával keletkezett, a folyó hullámterében kialakított mesterséges tó. Kiterjedését tekintve a Kárpát-medence második legnagyobb állóvize, bár az „állóvíz” kifejezés nem teljesen helytálló, hiszen egy 33 kilométeres szakaszon átfolyik rajta az élő Tisza folyó, ennek hatására jelentős vízmozgások tapasztalhatók benne.

Területe 127 négyzetkilométer, legnagyobb hossza 27 kilométer, legnagyobb szélessége 6 kilométer. Duzzasztását a kiskörei vízlépcső 1973-as üzembe helyezése tette lehetővé, amely a Tisza magyarországi szakaszán a második vízlépcső. A környéken a 60-as évekig puhafás ligeterdők, galériaerdők váltakoztak fás legelőkkel, kaszálókkal, gyümölcsösökkel, szántókkal, holtágakkal. A víztározó megépítése után kialakult vízi világ már más képet mutat: a védett madaraknak költőhelyül szolgáló, gazdag halfaunával rendelkező tó a Hortobágyi Nemzeti Park és az UNESCO-világörökség részét képezi.

+ Programtipp

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló:

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, egy igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan ismertet meg Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágával, a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseivel.

Tiszafüredi termálfürdő:

A város nagy kincse – a Tisza-tó mellett – a termálvíz. A termálfürdő területén úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence is található. A 39 °C-os alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz kiválóan alkalmas a különböző mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére, és lehetőséget nyújt a regenerálódásra.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Poroszló Tourinform

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, Tiszafüred

Háromszintes kerékpáros komplexum, ahol kerékpárkölcsönző, tetőtéri kávézó, zuhanyzó, öltöző, mobilszerviz és sok más szolgáltatás várja a látogatókat.
Tovább a kölcsönzőhöz

Tavi túra bázis

Kenuval barangolás a Tisza tavon egyénileg, vagy vezetővel.
Tovább a kölcsönzőhöz

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds