Skip to main content
KerékpárTúraútvonalAlföldFelső-Tisza vidék és Nyírség

Szent László örökségtúra

By 2021.04.27.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Szent László örökségtúra a Felső-Tisza-vidék nyugati felének felfedezésére irányul, az egyik leglátványosabb, de egyben a legnagyobb odafigyelést igénylő Felső-Tisza-vidéki kerékpáros túraútvonal. Az örökségtúrán a Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit járhatják végig az érdeklődők, ahol megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb régészeti emlékeivel, váraival és kastélyaival.

Az örökségtúra egy időutazás a honfoglalás és az Árpád-házi uralkodók mitikus korába, a kora újkor lángoló évszázadaiba, ahol az erődített reneszánsz várkastélyok és várak történelmünk legszebb reliktumai. Az útvonal alacsony forgalmú mellékutakon, kerékpárutakon árnyas fák lombjai között halad szinte végig, gátakon csak kisebb szakaszokon fogtok tekerni. A túra első napján a túra Vaja-Baktalórántháza-Petneháza-Laskod-Nyírtass-Anarcs-Kisvárda vagy Dombrád közötti szakaszát érdemes megtenni. Amennyiben Kisvárdán szálltok meg hosszabb szakasz marad a második napra. A túra második napján a túra Kisvárda vagy Dombrád-Cigánd-Pácin-Karcsa-Karos-Bodroghalom-Tiszakarád-Tiszabercel-Gávavencsellő-Balsa-Szabolcs közötti szakaszát fogjátok megtenni. Szálláshelyet Szabolcson (számos jó minőségű szálláshely működik a faluban) vagy Tokajban érdemes keresni. A második nap Dombrád és Cigánd között komppal tudtok átkelni a Tiszán, előzetesen mindenképpen tájékozódjatok a kompok indulásával kapcsolatban. Ugyanezen a napon Bodrogközi tekergés végén Tiszakanyár és Tiszabercel között fogjátok ismételten átlépni a Tiszát komppal. Sajnos is itt iparkodnotok kell, hiszen ez a komp nem jár napnyugtáig, mint a legtöbb esetben, nagyjából 15.00 órakor elmegy az utolsó járat. A túra harmadik napján a Szabolcs-Tímár-Rakamaz-Tokaj-Tiszaladány-Tiszatardos-Tiszalök-Tiszadada-Tiszalök közötti szakasz következik. Itt tudtok rövidíteni a túrán, ha Tokajból Nyíregyháza felé veszitek az irányt (a két település között végig kerékpárút van).

Látnivalók

Vay Ádám várkastély

A Vaján található 17. század elején épült erődített várkastély az Alföld egyik legszebb reneszánsz emléke. A reneszánsz kort idézik a sgraffito díszítésű sarkbástyák és a földszinti lovagterem. Figyelemreméltó az emeleti díszterem mennyezetének Nikápolyi csatát ábrázoló szekko festménye. 1964 óta működik a várkastély falai között múzeum működik, amelynek központi témája a család története mellett a Rákóczi szabadságharc Felső-Tisza-vidéki eseményeinek bemutatása.

Baktalórántházi római katolikus templom

A 14. század elején épült templom rejti a Nyírség legkülönlegesebb freskóit. A hajó északi falán lévő Szent László ábrázolás a templom legizgalmasabb falképe, de emellett a Szent Dorottya legendája, Szent Ilona, Szent Erzsébet ábrázolása is figyelemreméltó. Érdekes látványt nyújt a templom vakolatlan téglafalának „szőnyegmintás” textúrája, a sötétre égetett téglákat rövidebb oldalával szabályosan helyezték el, különleges megjelenésüket a vörös-fekete foltok vibrálása adja.

Laskodi református templom

A Közép-Nyírségben található Laskodon ismerhetitek meg a Szent László örökségtúra egyik kulcsemléke. A 13. században épült templom déli falán található Szent László legendát ugyanaz a festő készíthette, aki a csarodai vagy lónyai mosolygó szenteket. A történet jobbról balra halad és három jelentből áll, Üldözés,  Birkózás, Lefejezetés.  Az északi fal Szent György-ábrázolása és az Utolsó ítélet, valamint a déli fal Szent Pálja a XIV. század végén készülhetett.

Kisvárdai vár

Kisvárdán áll az Alföld egyik legmonumentálisabb vára, amely a 15. század második felében épült fel. A 16. század végére készült el a várat körülvevő külső védmű olasz hadmérnökök irányításával. A 16-17. században a várnak jelentős hadi szerepe volt, számos ostromot vészelt át ezekben az időkben. A Rákóczi szabadságharc után veszítette el katonai jelentőségét. Teljeskörű felújítása az elmúlt években valósult meg.

Rétközi-tó

A Rétközi-tó, több mint 10 ezer évvel ezelőtt keletkezett, a 19. században lezajló folyószabályozások és vízrendezési munkáknak esett áldozatául. Az aszályok enyhítése érdekében a tó egykori medrének felhasználásával 1991-ben alakították ki a szabolcsveresmarti víztározót, amely szinte teljesen kiszáradt. Néhány éve nagyszabású beruházás valósult meg a tó élőhelyvédelmi reskonstrukciója érdekében, amely rendkívül látványos eredménnyel zárult.

Bodrogközi Múzeumporta

Cigándon található Bodrogközi Múzeumporta, ahol egy rendkívül színvonalas kiállítás segítségével, mélységében ismerkedhetünk meg a történeti Bodrogköz történelmével, természetföldrajzi és néprajzi sajátosságaival, a régió sorsfordító eseményeivel, az itt élők mindennapjaival, népi kultúrájával. A Bodrogközi Múzeumporta 2015-ben elnyerte az év kiállítása és az év múzeuma díjat.

Mágóchy-kastély

A bodrogközi Pácinban ismerkedhettek meg Magyarország egyik legszebb, eredeti formáit őrző reneszánsz emlékével, amelyet az 1570-es, 80-as években Mágóchy Gáspár Munkács várkapitánya építettet. Az épület szépen megőrizte a korszakra jellemző reneszánsz építészeti sajátosságait. A díszes tornyokkal erődített kastélyt saroktornyos-védőfolyosós-lőréses fal veszi körül. Kiállítások keretében ismerhetjük meg a kastély és építtetőinek történetét.

Karcsai rotunda

A karcsai templom a magyarországi román templomépítészet egyik nagyon fontos és igen problematikus emléke. A templomot a Szent István ispotályos kanonokrend építette a 12. században. A templom eredetileg kör alaprajzú, vagyis rotunda volt. Amikor a karcsai körtemplom már kicsinek bizonyult, egy hajóval bővítették, így a rotunda lett a templom szentélye. Különösen figyelemreméltó a díszes kapu, amely lombard és francia minták alapján készült.

Karosi honfoglaláskori temető

Karos nyugati határában 1986 és 1990 között tárták fel a Kárpát-medence eddig ismert leggazdagabb honfoglalás kori temetőjét. Néhány éve pedig látogatóközpont is épület a faluban, ennek a régészeti emlékanyagnak a bemutatására. A karosi temető honfoglalás és kalandozások korában élő vezérek és családtagjaik, valamint a kíséret harcosainak sírjait őrizte.

Bessenyi-emlékház

Tiszabercel híres szülötte Bessenyei György író, filozófus, a felvilágosodás kiemelkedő alakja. Egy dombtetőn álló boltíves tornácú, zsindelytetős 1720-as években épült kisnemesi kúriában található a Bessenyi emlékház, amelyben a költő született 1747-ben. Irodalomtörténeti kiállítás segítségével a költő életútját járhatjuk be.

Szabolcsi földvár és Árpád-kori templom

Szabolcs község, az egykori Szabolcs vármegye névadó és egyben legrégebbi települése. Hatalmas várával Szabolcs vármegye legkorábbi igazgatási, katonai és egyházi központja volt az Árpád-korban. A szabolcsi földvár Közép-Európa legnagyobb, épségben maradt földvára. A földvár lábánál álló templom 1092-ben már minden bizonnyal állt, hiszen ebben az évben Szent László itt tartotta meg a szabolcsi zsinatot.

Tiszadobi Andrássy-kastély

Andrássy Gyula, négy évig volt Magyarország miniszterelnöke, 1871-1879 között az Osztrák-Magyar Monarchia közös külügyminisztere. A kortársak Andrássy Gyulára, mint a kor egyik legmeghatározóbb közéleti személyiségére tekintettek, aki tiszadobi birtokán az 1880-as években felépítette Magyarország egyik legszebb historizáló kastélyát. Izgalmas látványt nyújt a Holt-Tisza partján, hatalmas ártéri erdő mellett álló kastély bukszusos parkja.

+Programtipp

Lónyay-kastély

A túra útvonalától néhány kilométeres kitérővel iktatható be egy igen különleges műemléke a régiónak. Tuzséron található a Tiszántúl egyetlen világi témájú barokk freskós műemlék kastélya, a Lónyay-kastély, amely a Felső-Tisza-vidék legszebb kastélyai közé tartozik. Lónyay János építette a 18. században a jelenlegi kastély elődjét. Később az 1870-s években gróf Lónyay Menyhért pénzügyminiszter, miniszterelnök építteti át a kor neves építészének, Ybl Miklós terveinek alapján.

Tokaj Múzeum és Világörökségi Bormúzeum

Tokaj patinás épületében, a város központjában található a Tokaj Múzeum. Állandó kiállításai között figyelemreméltó a tokaji vár régészet emlékeit bemutató kiállítás, az egyházművészeti kiállítás, a néprajzi kiállítás és a Tokaji-hegy geológiai és természeti értékeit bemutató kiállítás. A Világörökség Bormúzeuma 2015-ben nyitotta meg kapuit. A múzeum interaktív eszközök segítségével a világörökségi borvidékek történetével, kultúrájával és boraival ismerteti meg a látogatókat.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

További információk

Kerékpárkölcsönzés, kerékpárszállítás, túraszervezés, túravezetés, szakvezetés, túraközpontok, kerékpáros pihenőpontok, szervízszolgáltatás.

További információk

Kisvárda és Környéke Bringások

Túravezetés, túraszervezés.

További információk

Dombrádi szabadstrand

További információk

Tokaj-Rakamazi szabadstrand

További információk

Feketeszakáll kalandpark és strand – Tiszalök

További információk

Szabolcsi Református Látogatóközpont/Vidék Kincse Egyesület

Idegenvezetés, kerékpárszállítás, transzferszolgáltatás, látogatóközpont, programok szervezése.

További információk

Fanatic kerékpárcentrum kerékpárszaküzlet és szerviz – Kisvárda

További információk

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 189 km
Időigény: 8 óra

Megközelítés

Az örökségtúra Vajáról indul és Tiszadobon vagy Nyíregyházán ér véget. A túra szervezése komolyabb logisztikai szervezést igényel. Ha autóval érkeztek, de a túra során nincs autós kíséretetek Nyíregyházán érdemes megszállnotok egy nappal előtte és itt letenni az autókat. Nyíregyházáról vonattal tudtok eljutni Vajára (116-os számú regionális vasútvonal). Felhívjuk a figyelmet, hogy alacsony járatsűrűségre és nagyjából egy órás menetidőre számíthattok. Előzetesen mindenképpen tájékozódjatok a MÁV-nál. A túra végpontja Tiszadob, ahonnan a 110-es Budapest-Hatvan-Füzesabony-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonal 10 km-re található, így vonattal Nyíregyháza és Budapest felé egyaránt indulhattok. Amennyiben a túra harmadik napján az autótokhoz szeretnétek közvetlenül visszatekerni, érdemes Tokajból Tiszadob helyett Nyíregyházára visszatekerni a kerékpárúton, de így sajnos értékes részei maradnak ki az örökségtúrának.

4562 Vaja, Damjanich utca

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds