Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalAlföldTisza-tó és Hortobágy

Buckajárás az Alföldön

By 2022.04.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

Magyarország legrégebbi kisvasútjával a Zsuzsi Erdei Vasúttal roboghatsz a túra kezdőpontjához. A Természet Háza egy erdei menedékház, ahol megtöltheted kulacsodat indulás előtt. A túra a Hármashegyi Körszín irányába a Hármashegyi-rét felé folytatódik, ahol bográcsozási, főzési lehetőség vár, illetve fa játszótéren szórakozhatnak a kisebbek. A túra „három hegyen” át folytatódik, ami a jégkorszakból itt maradt homokbuckákat jelképezi, innen ered a Hármashegy elnevezés is.

Az első hegy tetején, a Kívánság-hegyen álmodj valami nagyot, hogy valóra váljon kívánságod! A tölgyesen keresztülhaladva akác- és fenyőfák tarkítják a tájat, így érsz el a Hármashegyi-kilátóhoz. A magasból körülnézve egy különleges mozaik tárul eléd az erdőfoltok, kaszálók, mezőgazdasági területek, környékbeli tanyavilág kirakóiból. Az Alföldi Kéktúra jelzését elhagyva érkezel meg a Hármashegyi-tóhoz. A mesterségesen kialakított tó, sekély víztükre igen gazdag a környék vizes élőhelyeire jellemző védett növény-és állatfajból. Visszautadon még elhaladsz egy leszakadt buckaoldal mellett, ami gyurgyalgoknak ad otthont.

Látnivalók

Hármashegyi-kilátó

A hármashegyaljai pihenőerdő impozáns építményének tetejéről egyedi és csodálatos látvány tárul a szemed elé. Számos környékbeli kisebb települést és a hajdúsági megyeszékhely szépségét vehetsz szemügyre, és tiszta időben a „szomszéd vár”, a több mint 50 km-re fekvő Nagyvárad is jól látható.

Hármashegyi-tó

A Nyírségben felgyülemlő belvizek elvezetésére és tárolására ásták a tó medrét még 1980-ban. A terület mindig is mélyen fekvő, lápos területnek számított. Hajdanán a Zúgó-ér haladt rajra keresztül, amely bővítése folyamán keletkezett a mostani 5 hektáros horgásztó. A tóban fürödni tilos, de még így is hangulatos helyszín egy békés pihenésre.

+ Programtipp

Zsuzsi Erdei Vasút

Magyarország legrégebben működő kisvasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút Debrecen „szívétől” keletre az Erdőspuszták festői szépségű tájain kalandozva, egy páratlan élményvilággal ajándékozza meg utasait az 50 perces „időutazás” alatt. 2020 nyarán a felújított mozdonyok és személykocsik mellett a vasúti pálya egy része, és a Ruyter utcai indulóállomás is megújult, így eredeti fényében élvezheted a kisvasutat.

Adatok

Országrész: Alföld
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 9 km
Időigény: 3 óra

Megközelítés

Hármashegyalja végállomás, kisvaút

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds