Skip to main content

Ízleld meg a világörökségi dűlők esszenciáját! – E-bike túrák Tokaj-Hegyalján és a Zemplén csúcsain

Ízleld meg a világörökségi dűlők esszenciáját! – E-bike túrák Tokaj-Hegyalján és a Zemplén csúcsain

A Kárpátok belső vulkáni övezetéhez tartozó Zemplén az egyik legvadregényesebb hegyvidékünk, melynek lágy ívű hegyoldalai, sűrű erdői, monumentális várai, romantikus települései kiváló célpontot jelentenek a kerékpárral vagy bakancsban érkezőknek. A hegységet sűrűn átszövő túraútvonalak, erdei bringautak, valamint kisforgalmú, kerékpározható közutak a több napos és rövid kirándulásokhoz egyaránt ideális helyszínt nyújtanak. A Zempléni-hegység nyugati peremén elterülő világörökségi Tokaj-hegyaljai borvidék pedig szőlősorok barázdálta vulkáni lankákkal, barátságosan kanyargó folyókkal és titokzatos vízibirodalommal hív kalandos utazásra. A borvidék hangulatos dűlői és kilátópontjai, Tarcal lenyűgöző látnivalói, a hegytetőkön magabiztosan trónoló füzéri, regéci és boldogkői várak, a Pálházáról induló kisvasút vagy a Megyer-hegyi tengerszem mind-mind a környék kihagyhatatlan látnivalói. A nagy szintek leküzdésében pedig igazi társad lehet egy e-bike, amely még ott is segít repülni, ahol alapesetben a földre kényszerülnél. Gyere, és légy részese Tokaj és a Zemplén csodáinak vezetett e-bike túráink egyikén!

A vadregényes Zempléni-hegység és a mesés kincsekkel teli Tokaj-hegyalja hazánk északkeleti szegletének igazi gyöngyszemei. Itt izgalmas úticéllá adódik össze a természet, az ízek és a zamatok, az impozáns várak és kastélyok, a kulturális programok, a Bodrog, a Hernád, illetve a Tisza vízi élete, valamint az UNESCO világörökségéhez tartozó történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék. A rengeteg túralehetőség mellett az Országos Kéktúra kezdő vagy utolsó szakaszai is itt húzódnak. Kerékpárral a könnyed családi túráktól egészen a combos emelkedőkig találhatsz számodra megfelelő útvonalat. Zemplént a hegyek teszik igazán különleges vidékké, amely magán viseli a Kárpátok közelségének jegyeit, és szinte közvetlen összeköttetésben áll a magashegység hegyláncaival. Indulj útnak, és tapasztald meg, hogy milyen elképesztő panorámák fogadnak a híres Kerek-kő vagy a Sólyom-bérc hangulatos csúcsairól, milyen vendégszeretet fogad a Tisza-menti falvakban, miközben a királyok borát, a borok királyát, azaz a Tokaji aszút ízleled!

Ezt a tájat a gyalogtúrák mellett kerékpáron is érdemes megismerned. A térség zöld tengerként hullámzó erdeit, történelmi mementóit és fenséges ízeit számos vezetett túrán, testközelből fedezheted fel. A barangolások során eltekersz majd szőlőültetvények szabdalta domboldalak mellett, Bodrog-menti falvak között és a zöld magaslatokkal büszkélkedő Zemplén csúcsaihoz! Mindezt elektromos rásegítésű kerékpárokon, kényelmes és környezetbarát módon. Az e-bicikliknek köszönhetően a különböző felkészültséggel rendelkező bringások számára is teljesíthetővé válnak a nagy szintkülönbségek, így egy baráti társaság vagy akár a család apraja-nagyja együtt tudja felfedezni Tokaj és a Zempléni-hegység varázslatos tájait.

Ha vízparti tekerésre vágysz, akkor három túra közül is választhatsz. Ezek egyiken a Tisza-menti falvak meghódításával Tokaj környékét fedezheted fel, melynek során eltekerhetsz majd hazánk legépebben fennmaradt földvárához, megmártózhatsz a Tiszában, levezetésképpen pedig Tímárban meglátogatod a messze földön híres halsütőt egy kiadós ebédért. Másik két túránkon kelet felé veszed az irányt, és a Bodrog-parti településeket látogatod végig. Közben csodás tájak, történelmi helyek, kilátópontok kísérik az utad, miközben pincerendszereket, Árpád-kori templomokat, reneszánsz várakat csodálhatsz meg, a bátrabbak pedig a tengerszemnél akár a via ferráta pályát is kipróbálhatják. A helytállás jutalma: borkostolás és fantasztikus gasztroélmények.

Ha már elég rutinos bringásnak tartod magad, és a kihívásoktól sem riadsz vissza, akkor két túrát is tudunk ajánlani. Az elsőn először Tarcal felé vesszed az irányt az Áldó Krisztus szoborhoz és a bányatóhoz, majd jöhet a Kopasz-hegy csúcsa és a bodrogkeresztúri kilátópont. A másodikon viszont a Tokaji borvidéket és Boldogkőváralját hódítod meg, amely egy igazi látványtúrának ígérkezik: utadat szőlődombok, várak, Tarcal és Mád látnivalói, illetve Erdőbénye és Tokaj pincéi szegélyezik.

És hogy kinek érdemes kipróbálni ezeket az e-bike túrákat? A technikai háttérnek és a túravezetésnek köszönhetően gyakorlatilag bárkinek. Van még kérdés? Ha nem, akkor kalandra fel! Foglalj túrát most az ebringatura.hu oldalon!

Gyere, és kalandozz vezetett e-bike túráinkon Tokaj-Hegyalján és a Zemplén csúcsain!

További blogposztjaink

Íme a 2023-as év kedvencei

Íme a 2023-as év kedvencei

Idén is kerestük az ország legizgalmasabb kilátóját, legkényelmesebb turistaházát, legjobb kerékpárútját és legszebb erdei kerékpárútját. Célunk a 2020 óta minden...

Nézz szét túráink között!

Kerékpártúra a Nivegy-völgyben

Útvonal: Zánka–Hegyes-tű–Monoszló–Balatonhenye–Balatoncsicsó–Szentjakabfa–Óbudavár– Szent Balázs-templomrom –Zánka Rövid, csupán 26 kilométer hosszú, ám nagyon látványos kerékpáros körtúra a Balaton-felvidék kevéssé zsúfolt vidékein....

kerékpár26 kmkönnyű5 óraBalaton-felvidék
+

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds