Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalDél-DunántúlMezőföld és Duna-mente

Madármegfigyelő túra a Nyéki-Holt-Dunánál

By 2023.09.26.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A túra a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól indul, eleinte a töltésen kelet felé, a kerékpárúton haladsz, majd ahogy az út keresztezi a síneket és az 55-ös főutat, rátérsz a Nyéki-Holt-Duna tanösvényre. Nyomvonala egy régi holtág, ártéri rétek, nádasok és kubikgödrök között húzódó erdőben, illetve a gáton került kialakításra. Már az első kilométer után, az ártéri erdőben gyönyörködve egy madármegfigyelő toronyhoz érsz, ahova érdemes felmenni. A terület fokozottan védett, ez az egyik legsajátosabb tanösvény a gemenci erdőben. Füzek, nyarak, szilek, kőrisek és tölgyek vesznek körül, rendkívül gazdag itt az élővilág. A kihelyezett táblákon olvashatsz a hódok visszatelepítéséről, a folyószabályozásról és a halászatról, valamint a ligeterdők állat- és növényvilágáról. A hódok visszatelepítése 1996-ban kezdődött, azzal a céllal, hogy Európa legnagyobb testű rágcsálója ismét gazdagítsa hazánk élővilágát. A projekt sikerrel zárult, az őshonos állat ma már védett. A fokozottan védett Nyéki-Holt-Duna, ami a 18. században természetes módon lefűződve jöhetett létre, 2,3 km hosszan terül el. Nagy része nádas-mocsaras terület, kiváló élőhely a vízimadaraknak. Átlagos mélysége 50 cm, így a szárazabb nyári hónapokban ez nagyon lecsökkenhet, így érdemes inkább tavaszra vagy őszre tervezned a látogatást. A kilátó után a töltésen elhagyod a Nyéki-Holt-Dunát, majd nyugat felé fordulva elérsz egy másik kilátóhoz a Bátai-Holt-Duna partján. Innen már csak 3 km a kezdőpontig, amely során végig töltésen haladsz.

Látnivalók

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

Különleges élményekkel vár a Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központ Pörbölyön, ahol feltárul előtted a Gemenc csodálatos világa. Számos gyalogos, kerékpáros és vízitúra-útvonal indul és végződik itt, emellett innen indul az erdei kisvasút, és erdei iskola is várja itt a diákokat. Szintén izgalmas program az interaktív és ismeretterjesztő „Gemenc kincsei – élet az ártéri erdőben” című kiállítás megtekintése, illetve felkeresheted Habsburg Frigyes vadászkastélyt mintázó, vörösfenyőből készült Millenniumi Pavilonját is, ahonnan vadászati tanösvény indul.

Nyéki-Holt-Duna

A páratlan gazdagságú, fokozottan védett vizes élőhely a 18. században, természetes módon lefűződve jöhetett létre. A hódok visszatelepítésének egyik helyszíne volt 1996-ban, így ma már ezeket a kedves állatokat is megfigyelheted itt.

+ Programtipp

Fekete Gólya Ház, Báta

Az interaktív kiállítás bemutatja ennek a különleges és ritka madárfajnak az életmódját, élőhelyét és vándorlását egészen Afrikáig, ahol szintén nagyon tisztelik a gólyákat. A múzeum érdekes játékokkal, foglalkozásokkal, valamint hang- és látványelemekkel teszi izgalmassá a látogatást gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

Nyéki-Holt-Duna tanösvény

A tanösvény első állomása a Pörbölyi Ökoturisztikai Központtól 1 km-re található. A 2,5 km hosszú sétaút egy régi holtág, ártéri rétek, nádasok és kubikgödrök között húzódó erdőben, illetve a gáton keresztül vezet. Az öt információs tábla a folyószabályozási munkálatokról, az ártéri halászatról, a ligeterdők fafajairól, a mocsaras táj védett növény- és állatvilágáról és a hód-visszatelepítésről mesél a természetbarátoknak.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 11.3 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Kiindulópont: Pörbölyi Ökoturisztikai Központ

7142 Pörböly, Bajai u. 100.

A túra a Pörbölyi Ökoturisztikai Központnál kezdődik, ide autóval vagy tömegközlekedéssel is eljuthatsz. Vonattal a Pörböly megállónál kell leszállni, távolsági buszjáratok is megállnak itt, Bajáról vagy Szekszárdról indulva.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Füzes Bisztró

A Pörböly település és az Ökoturisztikai Központ között félúton elhelyezkedő családias étterem egyszerű házias ételekkel és kedves kiszolgálással várja a megfáradt kirándulókat.

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds