Skip to main content

Túrainfó

A fertőrákosi kőfejtőtől indulva az enyhe lejtős, jó minőségű aszfaltos úton az osztrák határ felé indulunk. A határ felé közeledve a szőlőskertek mögött jobb oldali irányból szép kilátás nyílik a Fertő végtelen nádasára.

A határ előtt közvetlenül, bal oldali irányból láthatjuk a Mithras szentélyt, amelyet a római katonák építettek a napisten tiszteletére. A határon átkelve közvetlenül jobbra letérünk a kerékpárútról, pár száz métert haladva egy kilátóhoz érünk, ahonnan szemünk elé tárul a Fertő. Ezután a kerékpárútra visszakanyarodva Mörbisch, azaz Fertőmeggyes irányába enyhe lejtőn folytatjuk utunkat a B10-es kerékpárúton. Az utat sűrű szőlősültetvények szegélyezik, érdemes beiktatni egy-egy pihenőt a borospincék mellett elhaladva. A kerékpárút egyenesen a falu központjába vezet bennünket, ahol megcsodálhatjuk a Mörbischre jellemző Hofgasse-kat, azaz a főutcából nyíló kis udvarokat, közöket. A kereszteződéshez érve a B10-es kerékpárút tovább vezet jobb és bal oldali irányban is. Balra kanyarodunk, a szőlősök között mezőgazdasági útból kialakított kerékpárúton haladunk tovább Rust felé. Ez a szakasz egyike a Fertőt körülő kerékpáros út legszebb szakaszainak, hiszen zavartalan kilátásban gyönyörködhetünk a tóban és a Fertő tájban.

Rustra beérkezve a temetőnél jobbra fordulva a település központját célozzuk meg. A kisváros főterén számos hangulatos vendéglátóhely teraszán pihenhetjük a túra fáradalmait. A kisváros felfedezése után a B10-es jelzésű kerékpárúton indulunk vissza Fertőrákorsa.

Látnivalók

Kövi Benge Tanösvény

A fertőrákosi Püspöki kőfejtő nemcsak egy mára már letűnt világnak az emlékhelye, hanem egy ma is mozgalmas, különösen értékes növény- és állatvilágnak az otthona. A 300 m hosszú tanösvény a Püspöki kőfejtő területén a kőfejtő geológiai, zoológiai és botanikai értékeit mutatja be. A kilátórészen a fertői panoráma mellett a pannon lejtősztyeppekre jellemző, a környezeti adottságokhoz alkalmazkodott, változatos növényvilágban gyönyörködhet a látogató.

 

Mithras szentély- Fertőrákos

Fotó: FHNPI archív

Római kori emlék, Mithrász isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye. A Fertő–Hanság Nemzeti Park, illetve az UNESCO világörökségi listára felvett Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj területén található, védőépülettel fedett szakrális építmény ritkaságnak számít, mivel Magyarország területén mindössze négy helyszínen ismerünk ilyet.

+ Programtipp

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A barlangszínház egészen különleges atmoszférájú, a maga nemében egyedülálló színházi és koncert helyszín. Az évezredes képződmények maguk adják a hátteret a rendezvényekhez. A barlangszínházban tavasztól őszig nagyszabású produkciók kerülnek bemutatásra, a magyar zenei élet mellett külföldi művészek is fellépnek, kihagyhatatlan élményt nyújtva a környékre látogatóknak.

További információkTérkép

Fertőmeggyesi Vízi színpad

Európa egyik legnagyobb szabadtéri színháza, amelynek színpadát egy mesterséges, úszó szigetre építettek fel. Évente megrendezik a Mörbisch-i Ünnepi Játékokat, amelyeket minden operett rajongó figyelmébe ajánlanak.

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Adatok

Országrész: Észak-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: kerékpár
Táv: 20 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

9421 Fertőrákos, Fő u. 1., Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Autóval Sopron felől Tómalmon át, vagy a soproni buszvégállomásról indul Sopron-Fertőrákos helyközi járaton

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Sopron Tourinform

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds