Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBalaton környékeBalaton-felvidék

Rezi vár – erdők, kilátópontok paradicsomában

By 2021.03.09.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A rövid túrát könnyen meg tudjuk toldani egy tíz állomásos tanösvénnyel, mellyel egy közel 10 km-es kirándulást kapunk. Barangolásunk során átfogó képet kaphatunk a Keszthelyi-hegység természeti kincseiről, kalandos történelméről, miközben gyönyörű erdőket, festői vízmosás-rejtette forrást, páratlan szépségű kilátópontokat fedezhetünk fel.

Az ösvény mellett több szakaszon találkozhatunk korallpiros, húsos bogyókkal díszített példányaival melyeket ősztől akár egész télen át megfigyelhetünk. Ez a mediterrán eredetű örökzöld cserje elterjedésének északi határát éppen itt, a Keszthelyi-hegységben éri el.

Látnivalók

A Rezi-vár

A túra fő attrakciója a Keszthelyi hegység egyik kiugró sziklaormán magasdó Árpád-kori Rezi-vár, mely építése óta eltelt nyolc évszázadban sok kalandot, háborút és viszályt élt meg, bár soha nem volt stratégiai fontosságú. A XVI. századtól már csak romként emlegetik az oklevelek. Az omladozó falak alatti régészeti feltárások csak nemrégiben kezdődtek meg. Tiszta időben páratlan körpanoráma tárul innen a szemünk elé, egészen a sümegi várig is el lehet innen látni.

Szent Ilona-forrás

Ha van kedvünk és bátorságunk egy rövid kitérőt tenni a Szent Ilona-forrás nevet viselő útjelző táblától visszafelé (dél felé) haladva kb. 90 méterre a kanyarban a magaslesek vonalában (mielőtt kiérnénk az erdőből) térjünk le a nyiladékon majd újabb magasles mellett elhaladva, tartsuk az irányt kb. 50 méteren át a forrásig.

+ Programtipp

Csodabogyós-barlang

Balatonederics közelében nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang. Jelenleg 6 kilométer hosszú az ismert része, mellyel hazánk egyik legnagyobb járatrendszere. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába fogadó mészkőrétegeket. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Overallos barlangtúrákkal várja egész éven át a kalandlesőket. A túrák által is érintett szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt találunk, például cseppköveket.

További információkTérkép

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Turistainformációk, programok, rendezvények, szálláshelyek a térségben.

Hévíz Tourinform

Adatok

Országrész: Balaton környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: könnyű
Túratípus: gyalogos
Táv: 2.5 km
Időigény: 2 óra

Megközelítés

A Rezi-vár tövében levő, gépkocsival is megközelíthető parkolóból 90 m szintkülönbséget kell leküzdenünk. Érdemes a hosszabb, kíméletesebben emelkedő murvás úton felmenni, és vissza felé választani a rövidebb utat.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds