Skip to main content
KerékpárTúraútvonalDél-DunántúlMecsek-Villány-Zselic

Ökofalvak nyomában a Dél-Zselicben

By 2023.02.14.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A bükkösdi Ökoparkban háziszárnyasokat és Magyarországon előforduló nagyvadfajokat figyelhetsz meg természetes környezetben. A túra innen Hetvehely irányába indul, majd balra kanyarodva egy kis mellékúton, egy rövid emelkedőt követően vezet Goricára. Az első ház – még az emelkedő előtt – Czékmány Vera keramikusművész otthona, ahol előzetes bejelentkezéssel megcsodálhatod munkáit. Ahogy beérsz az ökofaluba, békés falusi idill fogad, hófehér haranglábbal és újjáéledt házikókkal. A falu szélén található Káca Tanya 100 hektáros területe őshonos magyar állatoknak nyújt otthont, és híresen finom sajttal, kolbászokkal, szalámikkal vár. A látogatáshoz és kóstoláshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Innen Kán üdülőfalujába érsz. Kán egy tipikus sváb falu, tradicionális sváb stílusú házakkal az út mindkét oldalán, haranglábbal, temetővel és karakteres szobrokkal. Kán idilli falucskájától kerékpárral is jól járható földút vezet a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán. Előtte azonban visszatérhetsz egészen Gorica végéhez, és haladhatsz a széles földúton, vagy Kán felső végétől indul egy nehezebben járható út azoknak, akik szeretik a kihívásokat. A Kéktúra útvonaláról letérve Szentkatalinba érkezel, amely csak egy irányból közelíthető meg gépjárművel, így egy kedves kis zsákfalunak számít. Hetvehelyen keresztül térsz vissza a kiindulópontra, Bükkösdre.

Látnivalók

Kán üdülőfalu

Az egyetlen utcából álló zsákfalut minden oldalról erdőrengeteg veszi körül, így közlekedés-földrajzi szempontból elzártnak tekinthető. Talán ennek is köszönhető, hogy Kán története során kétszer is teljesen elnéptelenedett, utoljára 1978-ban szűnt meg létezni mint önálló község. Néhány szomorú esztendő után azonban a falu ismét életre kelt, hogy kedves hangulatával újra fogadja a látogatókat. A rekonstrukcióknak köszönhetően a századelő magyar népi építészetének értékes öröksége újult meg az érintetlen természeti környezetben.

Gorica

Gorica története hasonló Kánéhoz, és a két falu nagyon közel is van egymáshoz. Gorica is 1978-ban került le a térképről, hogy üdülőfaluként éledjen újjá. Ma Goricának is ismét vannak állandó lakosai, és nincs egyetlen elhagyatott ház sem. Az egységes falukép szép emlékeket őriz a néhai sváb faluról. Itt él és dolgozik Czékmány Vera keramikusművész is, akinek munkáit előzetes bejelentkezéssel lehet megtekinteni.

+ Programtipp

Lovaglás és lovaskocsizás a Bükkösdi Ökoparkban

2011-ben nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, magán kézben lévő ökoparkja, a Bükkösdi Vadaspark és Ökopark, mely a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál terül el. Utazz lovaskocsin az erdőben és a faluban, akár hintón vagy 16 személyes kocsin! A kisebb gyerekek közelebbről megismerkedhetnek a lovakkal, és lovagolhatnak a karámban vezetőszáron.

Adatok

Országrész: Dél-Dunántúl
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: nehéz
Túratípus: kerékpár
Táv: 40 km
Időigény: 4 óra

Megközelítés

Személygépkocsival Budapestről az M7-esen Siófokig, a 65-ös leágazóig kell menned, majd haladj a 61-esen Dombóváron át Sásdig, végül a 6601-es alsórendű úton Bükkösdig.

Vonattal Budapestről, a Keleti pályaudvarról egy dombóvári átszállással juthatsz el Bükkösdre.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Káca Tanya

A Káca Tanya a Zselic dombjai között, Pécstől 29 km-re található, Gorica és Kán között. A dombok által körülzárt kis tanyán patakocska szalad végig, míg 100 hektáros területe őshonos magyar állatoknak nyújt otthont a festői környezetben.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds