Skip to main content

Túrainfó

A túra Nagymarosról indul, fel az ősi Remete-barlangig, melynek legendái a mai napig fejtörést okoznak, majd felvezet a Dunakanyar talán legszebb kilátóhelyéig, a Hegyes-tetőn álló Julianus toronyig, és a Köves-mezőn át érkezik vissza a kiindulópontig. A nehézségekben és panorámákban bővelkedő körtúra során megismerheted a Dunakanyar látványos részeit, és ízelítőt kaphatsz a környék igazán pezsgő túra életéből is. Nagymaroson pedig megismerkedhetsz Kittenberger Kálmán életével is. Innen kompozhatsz át Visegrádra, ha az ősi múltra visszatekintő vár izgalmas felfedeznivalói megszólítanak. A közepesen nehéz útvonal bővelkedik emelkedőkben és kalandos ösvényekben. Esős időben mindenképpen csak jól felkészülten vágj neki az útnak, mert a barlanghoz vezető morzsalékos és keskeny, döntöttútvonal veszélyessé válhat, főleg csapadékos, téli időjárási viszonyok mellett. Épp ezért célszerű, hogy a megfelelő lábbelit válaszd, és egy pár túrabot is a segítségedre lehet. Vízvételi lehetőség csupán a kiinduló ponton akad, így a folyadék utánpótlásra is ügyelj!

Látnivalók

Julianus-kilátó

A közel 15 méter magas, középkori bástyát idéző Julianus barátról elnevezett Julianus-kilátó a Hegyes-tető 482 méter magas csúcsán található. A hely érdekessége, hogy nemcsak a Dunakanyart lehet innen szinte teljes egészében belátni, hanem a Börzsönyre is lenyűgöző kilátás nyílik, így minden irányból csodálatos panoráma tárul eléd. A kilátó épületének középső szintjén egy fedett helyiség is található, ahová behúzódhatsz a szél és az eső elől.

Törökmezei tanösvény

A Törökmezőről induló és Hegyes-tetőn véget érő tanösvény, a Dél-Börzsöny csodálatos természeti kincseit és érdekességeit mutatja be. A 9 állomásból álló ösvényen megismerkedhetsz a Törökmezei legelők világával, a csapásrétekkel, a Fehér-hegyifenyvesekkel, valamint a Büdös-tó történetével is. Különleges kuriózum, hogy a tanösvény a Julianus kilátóban érvéget, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik az egész Börzsönyben.

+ Programtipp

Visegrád

Ha nem csupán a természet vonz, hanem a történelem is, akkor Nagymarosról érdemeskomppal átkelned Visegrádra, ahol a Fellegvár, a Salamon-torony és Mátyás király egykori palotája vár téged, melyek falai között barangolva felfedezheted az élő középkor látványos emlékeit.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 12.1 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Vác felől a 2-es főúton Nagymarosig, tömegközlekedéssel a Nyugati pályaudvar felől vonattal Nagymaros-Visegrád megállóig.
Kiindulópont: Nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása templom 2626 Nagymaros, Szent Imre tér 2.
Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

BTZ Kajak-Kenu-Csónak Kölcsönző

Ha a Dunakanyar legszebb részeit szívesen felfedeznéd a vízen is, akkor ezt innen könnyen megteheted egy kölcsönzött kenuval, és ha szeretnél a vízisportokban jobban elmélyülni, arra is van itt lehetőséged.

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds