Skip to main content
GyalogtúraTúraútvonalBudapest és környékePilis

Kalandozás a Spartacus-ösvényen

By 2023.02.02.január 8th, 2024No Comments

Túrainfó

A Telghárty-rét bejáratánál, a Pisztrángos Étteremmel szemben találod a széles földutat, melytől kb. 200 méterre indul a Spartacus-ösvény. Bejáratánál táblán figyelmeztetik a túrázókat, hogy felkészületlenül ne vágjanak neki az ösvénynek. Keskeny, hullámvasútszerűen haladó úton haladsz, egy ideig párhuzamosan az alattad csordogáló Apátkúti-patakkal, majd kissé feljebb, a Nagy-Bük oldalában. Oldalra pillantva a szemben álló, elhagyott bányaoldalt pillanthatod meg. Ezután széles kocsiútra vezet az ösvény, amin hamarosan eléred a fák között megbúvó Jenő-kunyhót. A nemrég felújított és már csak előzetes bejelentkezéssel látogatható vadászkunyhót még Horthy Miklós építtette öccse tiszteletére. Tovább haladva gyönyörű, ritkás bükkerdőben folytatódik az út, és hamarosan megérkezel a Spartacus-ösvény esszenciájához: az Öreg-Pap-hegy oldalában futó panorámaútra. Itt óvatos haladás indokolt, mert szinte a kopasz hegyoldalban fut az ösvény, és a Dunára, illetve a Börzsönyre néző elképesztő kilátás könnyen elterelheti figyelmedet az útról!

A továbbra is keskeny turistaút hamarosan újra az erdőben folytatódik, majd fokozatosan szélesedik, és felfelé tart, míg Pilisszentlászlóra nem érkezik. A község központjában találjuk a visszafelé vezető piros jelzést, mely előbb a szélesebb Szent László-völgyön át halad, majd a keskenyebb, szurdokvölgyszerű Apátkúti-völgyön keresztül tart Visegrád felé. A patakot több helyen is át kell szelni és néhol sziklákat kell megmászni, de vadregényes kalandod lassan széles, végig a patak jobb oldalán haladó útba torkollik. Itt először az Alpár-forrás csörgedezik lábad előtt, majd nem sokkal később a Kaán-forrás kiépített pihenőhelyét éred el. Utolsó kilométereidet aszfaltozott úton teszed meg a Telghárty-rétig.

Látnivalók

Kaán-forrás

A forrás 1974-ben nyerte el mai képét Bertényi Miklós erdészmérnök vezetésével. Az eredeti foglalat 1938-ban készült el és Kaán Károly erdőmérnökről, a magyarországi természetvédelem századeleji úttörőjéről kapta nevét. Az Apátkúti-völgyben több másik forrással együtt táplálják a Duna felé tartó Apátkúti-patakot. A népszerű kirándulóhely télen-nyáron jól megközelíthető, könnyű úti cél akár kisgyermekes családoknak is.

Apátkúti Vadászház és Pisztrángos-tavak

Az erdő mélyén, mégis kényelmesen megközelíthető turistaútvonal mellett, a patak közvetlen közelében fekszik az Apátkúti Vendégház és a Pisztrángos-tavak. A vendégház teljeskörűen felújítva, étteremként és fogadóként működik, a tavak pedig minden évszakban várják a horgászni vágyókat. A hely érdekessége, hogy az itt megfogott halakat a közeli Pisztrángos Étteremben szívesen el is készítik!

Szent László király-templom

Az 1770-ben épült barokk templom a mai Pilisszentlászló (régebben Kékes) területén található. A középkorban pálos monostor állt itt, még korábban pedig III. Béla király vadászlakja magasodott a dombocskán. A templom belsejében ma is láthatóak középkori, faragott sarokkövek, míg a templom restaurálásakor több korabeli leletet is találtak.

Bányatető-kilátó

A nem túl ismert, kevéssé látogatott kilátó különlegessége abban rejlik, hogy elsődleges célja nem a Dunakanyarra néző panoráma feltárása volt, hanem egyfajta függőleges tanösvényfunkció ellátása, mely az erdő élőszintjeit hivatott bemutatni. Legfelső emeletéről mégis kárpótolhat minket a fantasztikus kilátás a szemben álló fellegvárra és Visegrád alatta elterülő településére.

+ Programtipp

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Királyi Palota

A 14-15. században felépült Duna-parti palota állandó székhelyül, majd később vidéki rezidenciául szolgált a magyar királyság uralkodóinak. Az akkoriban még csak hajóval megközelíthető város Európa-szerte ismert volt gótikus és reneszánsz jegyekkel bíró épületeiről, dísz- és szökőkútjairól, valamint egyedülálló palotakertjeiről. A folyamatosan szépülő palota ma állandó kiállításokkal és zeneprogramokkal várja a látogatókat.

Visegrádi Bobpálya

A Várhegy szomszédságában álló Nagy-Villám oldalában találod a télen-nyáron üzemelő bobpályát. A két, 700 méteres pálya mellett kiépített parkolóval, büfével és játszótérrel várja a siklani vágyókat. Száguldás közben a szemben álló Fekete-hegyben és ki-kipillantva a visegrádi várban gyönyörködhetünk. Kihagyhatatlan program az adrenalindús élmények kedvelőinek!

Zsitvay-kilátó

A műemlékké nyilvánított, kőtornyot formáló kilátót 1933-ban építették. Belül kettős csigalépcsőn juthatsz fel az építmény tetejére, ahonnan tiszta időben akár Budapesten túl 100 km-re is ellátni, de a Mátra és a Pilis vonulatai is jól kivehetőek, illetve a vár is látható egy egészen új perspektívából. Alig száz méterre a kilátótól, a sípálya tetején találod magad, ahonnan szintén érdemes egy pillantást vetni az alattad elterülő lenyűgöző tájra!

Bertényi Miklós Füvészkert

A családok kedvenc kirándulócélpontjaként is ismert Telghárty-rét mellett találod ezt a varázslatos füvészkertet. Egyedi mikroklímájának köszönhetően olyan növényfajokat telepítettek ide, melyeket minden évszakban érdemes megcsodálni. A füvészkert két, jól elkülöníthető részből áll: egy kényelmesen bejárható arborétumból és az inkább felfedezőhajlamot kívánó miniszurdokból. A füvészkert informatív, jól kitáblázott útvonalain gyerekekkel is élvezetes barangolni.

Adatok

Országrész: Budapest és környéke
Időtartam: 1 nap
Túra besorolása: közepes
Túratípus: gyalogos
Táv: 14.5 km
Időigény: 5 óra

Megközelítés

Autóval a visegrádi Apátkúti-völgyben lehet parkolni.

Autóbusszal Visegrád, Nagymarosi rév megállótól kell felsétálni az Apátkúti-völgybe.

Térkép

Útvonal

GPX letöltésMegtekintem az útvonalat

Szolgáltatások

Vendéglátóhelyek, szállások, szolgáltatások

Pisztrángos étterem, Visegrád

Honlap

Hasonló túrák

Keress minket Instagramon!

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds